Dünya
  • 30.11.2012 21:59

İsrail'de UCM korkusu

     Abbas, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Artık UCM'ye başvurma hakkımız var. Ancak mahkemeye şimdi başvurmayacağız, bunu saldırı durumu olmadan yapmayacağız'' ifadesini kullandı.
     Mahmud Abbas, İsrail'e Yahudi yerleşim yerlerinin inşasını durdurması ve barış görüşmelerinin yeniden başlaması çağrısında bulundu.
     ''Binlerce kez görüşmelerin yeniden başlamasını istediğimizi ve buna hazır olduğumuzu söyledim'' ifadesini kullanan Abbas, ''yerleşim yerlerinin inşasını yasadışı ve bunun barışın önünde engel teşkil ettiğini kabul eden en az 15 BM kararı olduğunu'' belirterek, ''Neden İsrailliler yerleşim yerlerinin inşasına son vermiyor-'' diye sordu.
     BM Genel Kurulu'nda dün yapılan oylamada, Filistin, BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü elde etmişti. Oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke, ''evet'', 9 ülke ''hayır'' oyu kullanmış, 41 ülke çekimser kalmıştı.
     Filistin, yeni statüsüyle BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı kazandı. Bunlardan biri de UCM. İsrail, Filistin'in yeni statüyü almasının ardından UCM'ye gitmesinden endişe ediyor. 

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı el-Karadavi: -''Filistin'in BM'de 'gözlemci devlet' statüsü kazanması, Filistin halkı için yeniden doğuşu simgeliyor''

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, ''Filistin'in BM'de 'gözlemci devlet' statüsü kazanması, Filistin halkı için yeniden doğuşu simgeliyor'' dedi.
     Karadavi, Katar'ın Başkenti Doha'da yaptığı açıklamada, bundan sonra Filistin'in BM'de tam üye olmasını beklediğini belirterek, yeni statü sayesinde uluslararası kamuoyunun da Filistin halkının varlığını kabul etmiş olduğunu, bunun da ''Filistin halkı için yeniden doğuş anlamına geldiğini'' söyledi.
     Karadavi, Filistin'in BM'deki yeni statüsü için tüm Filistinli gupları tebrik ederek, ''Batı Şeria ve Gazze'deki tüm grupları, Fetih'i, Hamas'ı ve İslami Cihad Örgütü'nü kutluyorum'' diye konuştu.
     Filistin yönetiminin 2011'in Eylül ayında BM'ye yaptığı üyelik başvurusu, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ABD'nin vetosuna takılmıştı. ABD, Filistin-İsrail ihtilafı tamamen çözülmeden bu talebi desteklemeyeceğini açıklamıştı.
     BM Genel Kurulu'nda dün yapılan oylamada, Filistin, BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsünü elde etmişti. Oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke, ''evet'', 9 ülke ''hayır'' oyu kullanmış, 41 ülke çekimser kalmıştı. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:48

İLGİLİ HABERLER