Gündem
  • 2.12.2023 22:01

İsrail'in en büyük 5 bankası büyük bir ekonomik krize hazırlanıyor.. İflaslar başladı

Gazze'deki savaş İsrail şirketlerini iflasla tehdit ediyor. İsrail'in en büyük 5 bankası büyük bir ekonomik krize hazırlanıyor

İsrail gazetesi Calcalist büyük bir ekonomik krizin başladığını belirterek şu haberi verdi
İsrail'in en büyük beş bankası, Gazze'deki son savaş nedeniyle üçüncü çeyrekte kredi zararları için 3,1 milyar şekel (835 milyon ABD dolarından fazla) ayırdı ; bu, küçük işletme iflasları dalgasına hazırlık anlamına geliyor. 

Savaş bu yılın dördüncü çeyreğinin başında başlamasına rağmen, savaşın önemli etkisi bankaların üçüncü çeyrek raporlarındaki tahsisatları yeniden yönlendirmesine neden oldu. zorluklarla karşılaşacak olanlara bir kredi dalgasına.

Doğal olarak banka raporlarında dikkatlerin çoğu kredi zararları için ayrılan kısım üzerinde yoğunlaştı ve kredi portföylerinden tahsis oranı genellikle %0,4 ile %0,2 arasında değişirken bu sefer %0,8'e yükseldi. Kredi zararları savaş sonrası senaryolara hazırlık aşamasında geliyor.

Yeni Corona virüsü salgını sırasında olduğundan çok daha fazla belirsizlik hakim ve şu sorular gündeme geliyor: Savaş ne kadar sürecek? Ek alanlara dönüşecek mi? Savaşın ekonomiye etkisinin derinliği nedir? Her banka tahsisleri belirlerken farklı senaryolara güveniyordu. 

Bankaların güvendiği farklı senaryolar ve geleceğe yönelik beklentilerle ilgili belirsizlik, ortaya çıkan koronavirüse benzer bir senaryodan, çeyreğe ait tahsislerin çoğunun eski haline getirilebileceği anlamına gelen bir senaryodan, bu tahsislerin daha da artacağı bir senaryoya kadar çok sayıda sonuca yol açabilir. sadece başlangıç ​​noktası.

İflas ve kapanma dalgası

Bankalar, küçük işletme sektörünü savaştan kaynaklanan ekonomik hasara karşı en savunmasız sektör olarak görüyor ve bankalar açısından bu büyük bir risk teşkil etmiyor ancak bir iflas dalgası olması durumunda şüphe yok. ve küçük işletmelerin kapatılması; Aynı rapora göre bu, ekonomiye ciddi bir darbe olacaktır.

Raporda, küçük işletmelerin uğradığı zararın yalnızca savaşın bir sonucu olmadığı belirtildi.Ekonomideki yavaşlamanın gelirlerini olumsuz etkilemesi ve faiz oranlarındaki artışın gelirlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle küçük işletmeler savaşa zayıf bir noktadan girdi. Finansman giderlerinde keskin bir artış ve enflasyon, giderlerinde artışa neden oldu. 

Bankadaki küçük işletmelere sağlanan kredi hacminin yıl başından bu yana %2 oranında azalması ve aynı zamanda mevduat hacminin de yaklaşık Yılın ilk dokuz ayında yüzde 4.

Küçük işletmelere darbe

Savaş bu sektöre bir darbe daha vuruyor ve birçok şirket için de güçlü bir darbe olabilir. Bankalar, turizm, ticaret, eğlence ve restoranların yanı sıra sektörlerin başına gelen sıkıntının farkında olduklarını belirttiler. Boşaltılan bölgelerdeki endüstriyel ve ticari sektörler. 

Küçük şirketlerin karşılaştığı zorluklar, kredi dondurma verilerine de yansıyor ve banka raporları, dört büyük bankadaki küçük şirketlere verilen dondurulmuş kredi hacminin 16,6 milyar şekel (4,3 milyar dolar) olduğunu ve bu tutarın, ülkedeki kredilerin %12'sini oluşturduğunu gösteriyor. sektör.

Bankalar, küçük şirketler arasında bir iflas dalgası senaryosuna hazırlanıyor ve bu sektördeki kredi zararları için şimdiden büyük tahsisatlar yapmış durumda. Beş büyük bankadaki toplam tahsisler 754 milyon şekel (202 milyon dolar) veya bunun yaklaşık 8 katı oldu. , ilgili çeyrekteki tahsislerle karşılaştırıldığında.

Rapora göre, küçük işletmeler mevcut krize yeni Corona virüsü dönemine göre çok daha zayıf bir noktada ve çok daha yüksek faiz oranıyla girdiler ve bu nedenle Corona döneminde kullanılan kredi gibi çözümler bugün daha az önem kazandı. .


 

Güncellenme Tarihi : 2.12.2023 22:12

İLGİLİ HABERLER