Gündem
  • 28.5.2024 22:18

İsrail'in katliamından sonra HAMAS ateşkes görüşmelerin temelli çekildi

Hamas ateşkes görüşmelerinden çekildi…

Hamas'ın yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlenen ve 45 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından ateşkes görüşmelerinden çekildiği belirtiliyor.

Filistinli gruba yakın bir kaynağın Middle East Eye’a (MEE) yaptığı açıklamaya göre Hamas, İsrail'in Pazar günü Refah'ta gerçekleştirdiği "katliamın" ardından uluslararası arabuluculara Gazze'deki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan ateşkes görüşmelerine katılımını sonlandırdığını bildirdi.

İsrail'in Refah'ın batısındaki Tel es Sultan bölgesinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı bir kampı vurması sonucu çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 45 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.

Bazı Filistinlilerin diri diri yanmasına neden olan hava saldırıları, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'e "Refah'taki askeri saldırısını derhal durdurma" emri vermesinden sadece iki gün sonra gerçekleşti.

Hamas'a yakın bir kaynak Salı günü MEE'ye yaptığı açıklamada, Filistinli grubun arabuluculara, "İsrail Refah'a yönelik saldırısını sona erdirene, askerlerini geri çekene ve Gazze'deki 2.3 milyon insanın gıda, ilaç ve diğer ihtiyaç maddeleri için kritik bir giriş noktası olan Refah sınır kapısı eski yönetimi altında yeniden açılana kadar müzakerelere katılmayacağını" bildirdiğini söyledi.

"Refah sınır kapısı eski yönetimine geri dönmelidir ve ne Mecid Farac ne de onun yetkilileri olmak üzere hiç kimsenin sınır kapısına geri dönmesine izin verilmeyecektir ve sınır kapısı yeniden ve eski yönetimi altında açılmadıkça müzakerelere geri dönülmeyecektir."

Kaynak bu açıklamaları İsrail güçlerinin bugün Refah'ın batısında bir grup çadırı vurarak en az 21 kişiyi öldürmesinden saatler sonra yaptı.

Kaynak, gelecekteki müzakerelerin "tek bir aşama" şeklinde ve "tek bir prosedürler dizisi" ile gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak, "Sekiz ay süren sonuçsuz müzakerelerin ve devam eden katliamların ardından... ne müzakereler ne de imzalanan belgenin gözden geçirilmesi ya da ayrıntılarının tartışılması söz konusu değildir" dedi.

"Onlar (İsrail) önce katliamları durdurmalı, Refah sınır kapısını terk etmeli ve saldırganlığı durdurmalı ve o zaman konuşabiliriz. Bu gerçekleşene kadar hiçbir görüşme olmayacak."

Hamas'ın görüşmelerden çekilme kararını ilk duyuran İsrail gazetesi Haaretz oldu.

Bu ayın başlarında Hamas, arabulucular Katar ve Mısır tarafından sunulan ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini açıklamış, ancak İsrail önerinin taleplerinin çok gerisinde kaldığını söylemişti.

Teklif altı haftalık üç aşamadan oluşuyordu ve kalıcı bir ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi ve kuşatmanın sona ermesini öngörüyordu.

Ayrıca Gazze'de tutulan tüm İsrailli esirlerin, daha sonraki bir aşamada üzerinde anlaşmaya varılacak bir dizi Filistinli esir karşılığında serbest bırakılmasını da kapsıyordu.

Kaynak, Amerikalıların "Hamas'ın iki değişikliğini kabul etmiş olmalarına rağmen görüşmelerin kesilmesi nedeniyle Mısır'ın günah keçisi ilan edildiğini ve Netanyahu'yu zorlayamadıkları için Mısır'ı suçladıklarını" da sözlerine ekledi.

"İsrailliler öldürmeye devam ederken Hamas'ın müzakerelere oturması mümkün değil, zira devam etmek katliamlara kılıf hazırlıyor ve hatta Mısırlı askerlerin öldürülmesine yol açıyor."

Mısır görüşmeleri yeniden canlandırmaya çalışıyor

Pazartesi günü Axios, Mossad Direktörü David Barnea'nın Cuma günü Paris'te CIA Direktörü Bill Burns ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman al Sani ile yaptığı görüşmelerin ardından tıkanan müzakereler için yeni bir çerçeve üzerinde anlaştığını bildirdi.

Haberde yeni çerçevenin kilit arabulucular Katar ve Mısır'a teslim edildiği ve anlaşmanın ilk aşamasında serbest bırakılacak canlı tutsakların sayısı konusunda "esnek olma isteğinin" yanı sıra Hamas'ın Gazze Şeridi'nde "sürdürülebilir sükûnet" talebinin görüşülmesi isteğini de içerdiği belirtildi.

Salı günü kıdemli bir Al Jazeera muhabiri İsrail'in Hamas'ın Gazze'de "sürdürülebilir sükûnet" talebini görüşmeye hazır olduğunu ifade ettiğini ve Hamas'ın İsrail'in arabuluculara sunduğu teklifi aldığını bildirdi.

Ancak Hamas defalarca geçici bir ateşkesi kabul etmeyeceğini ve çatışmaların kalıcı olarak sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Salı günü ilerleyen saatlerde Mısır'ın devlete bağlı Al-Qahera News TV kanalı üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Mısırlı bir güvenlik heyetinin görüşmeleri yeniden canlandırmaya çalıştığını bildirdi.

Yetkili, Mısır'ın ilgili tüm taraflara görüşmeleri yeniden canlandırma çabalarının İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'ta devam eden ve "vahim sonuçlar" doğuran kara operasyonu nedeniyle baltalandığını söylediğini aktardı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, iktidardaki koalisyonun aşırı sağcı üyelerinin baskısı altında, Hamas'ın ateşkes anlaşması taleplerini defalarca reddetti.

Netanyahu Salı günü, 45 Filistinlinin öldürüldüğü saldırının "trajik bir talihsizlik" olduğunu ifade ederken, Refah'taki savaş çabalarından vazgeçmedi ve rotasını değiştireceğine dair çok az işaret gösterdi.

Netanyahu, "Tüm hedeflere ulaşılmadan savaşı sona erdirme niyetinde değilim." dedi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda 36.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Tamamına yakını kadın ve çocuklardan oluşan bu rakama enkaz altında kalan siviller dahil değil.

Güncellenme Tarihi : 28.5.2024 23:06

İLGİLİ HABERLER