Dünya
  • 26.7.2009 00:00

İSRAİL'İN SON OYUNU...

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, yurtdışındaki İsrailli diplomatlara verdiği emirde İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşimlerini haklı çıkarmak için Kudüs Müftüsü Muhammed Amin El Hüseyni'nin 1941 yılında Hitler ile görüştüğünü gösteren fotoğrafın kullanılmasını istemesi yeni tartışmalara yol açtı.

The Independent gazetesinin geniş yer verdiği haberde İsrail Dışişleri Bakanı Liberman, fotoğrafın yurtdışındaki bütün İsrail elçiliklerine birer kopyasının gönderilmesi emrini verdiği ortaya çıktı. 1941 yılında dönemin Kudüs Müftüsü Muhammed Amin EL Hüseyni ile Hitler'in görüşmesini konu alan fotoğrafın yerleşimleri haklı çıkarmak için kullanılmak istenmesi yurtdışındaki bazı İsrail büyükelçilerini alarma geçirdi. Bazı İsrailli büyükelçilerin bu politikanın geri tepebileceğine inandıklarını aktaran The Independent gazetesi, "İsrail'in bu yeni politikası ABD'nin İsrail'e Doğu Kudüs'te bir otel inşa etme girişimlerinden ardından, bunun kabul edilemeyeceğine ilişkin görüşlerini açıklamasından sonra ortaya çıktı." ifadesini kullandı. İsrail'in yapmaya çalıştığı otelin bulunduğu bölgede yer alan binanın, bir zamanlar Hitler ile görüşen Kudüs müftüsüne ait olduğu da ortaya çıktı.

Otel ve diğer yerleşim yerlerinin inşasının bir kez daha İsrail ile uluslararası toplum arasındaki anlaşmazlığı gözler önüne serdiğini vurgulayan The Independent, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Barack Obama arasında derin görüş ayrılıkları olmasına karşın Netenyahu'nun yerleşim birimlerine devam ettiğini yazdı.

İsrail'in Hitler'in fotoğraflarını bir araç olarak kullanması konusunda açıklamada bulunan bir İsrailli yetkili, "Eğer sorun Kudüs'ün egemenliği ile ilgiliyse o zaman bu fotoğrafı bir araç olarak kullanmanın hiç bir anlamı yoktur." dedi.

The Independent gazetesinin haberinde ayrıca İsrail'in son yıllarda Filistin topraklarında çok sayıda bina ve toprak satın aldıklarını ve Arapların buna müdahalede bulunmadıklarına dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:06

İLGİLİ HABERLER