Gündem
  • 12.4.2024 19:55

İsrailli bakan savaşı kaybettik deyip Genelkurmay Başkanının istifasını istedi

Eski bir İsrailli bakan: Gazze'deki savaş stratejik yenilgimizle sona erdi ve genelkurmay başkanı sorumluluğu üstlenip istifa etmeli..

Eski İsrail Adalet Bakanı Haim Ramon, Binyamin Netanyahu hükümetinin Gazze Şeridi'nde başlattığı savaşın İsrail açısından "stratejik bir yenilgiyle sonuçlandığını" belirterek, savaşın hedeflerine "altı ay geçmesine rağmen ulaşılmadığını" vurguladı. Personelin sorumluluğu üstlenip istifa etmesi gerekiyor." dedi.

İbrani gazetesi Maariv'in haberine göre Ramon, savaşın bitip bitmediğine ilişkin bir soruya yanıt olarak şunları söyledi: "Maalesef evet. Maalesef taktiksel bir zafer var ama aynı zamanda stratejik bir yenilgi de var.Hükümet tarafından belirlenen Hedeflerin hiçbirine ulaşamadık." 

Saldırı yanlış yoldan başladı

Eski İsrail Adalet Bakanı şunları ekledi: "Kara manevrası (saldırı) yanlış şekilde başladı ve yalnızca kuzeye (Gazze Şeridi) doğru ilerledi."

Şöyle devam etti: "Bir buçuk milyon mülteciyi güneye naklettik, şimdi Refah'a (güney) gitmeyeceğiz çünkü orada bir buçuk milyon var. Bu Amerika'nın sorunu değil, bizim sorunumuz. 

Ayrıca şunu da ekledi: "Altı ay önce bu savaşa gittik ve bir şey vardı ki, o da Hamas'ın askeri açıdan çöküşüydü. Onlar (ordu) ona ağır darbeler vurdu ama Hamas hâlâ ayakları üzerinde duruyor."

Ramon ayrıca şunları söyledi: "Hamas'ın geçici sivil yönetim olmadan çökmesinin imkansız olduğunu" düşünerek, "Amaç insani yardımı kontrol eden sivil Hamas'ı ortadan kaldırmaktı."

"Sivil Hamas'ı da deviremedik. Askeri baskı olacağını, baskının rehinelerin serbest bırakılmasına yol açacağını söyledik ama bu da olmadı ve savaşın amacına uygun değildi." Altı ay sonra bu başarıya ulaştık ve şu anda başımız büyük belada."

 "Hamas'ı devirmeye bile başlamadık."

Bu bağlamda Ramon, "Hamas'ı devirmeye bile başlamadık" diyerek şunları söyledi: "Bence, altı ay sonra, yaşanan her şeyin ışığında ve kesinlikle 7 Ekim'deki başarısızlığın ışığında, bu bir karardır. İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı'nın (Herzi Halevy) sorumluluğu üstlenmesi gerektiği an." Kendisinin de ifade ettiği gibi.

"Eğer bu gerçekleşirse hem askeri düzeyde hem de siyasi düzeyde zincirleme bir reaksiyon meydana gelecektir" dedi.

Savaşın başında Halevy, Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ndeki İsrail kasabaları ve askeri üslerine düzenlediği saldırının ardından güvenlik ve askeri başarısızlıktan kendisinin sorumlu olduğunu açıklamıştı.

Bazı İsrailli askeri, güvenlik ve siyasi liderler de Hamas saldırısının sorumluluğunu üstlendiklerini açıkladı.

7 Ekim'de Hamas ve Gazze'deki Filistinli gruplar, "İsrail güçlerinin ve yerleşimcilerin Filistin halkına, mülklerine ve kutsallarına, özellikle de Mescid-i Aksa'ya karşı devam eden saldırılarına" yanıt olarak "El Aksa Tufanı" adı verilen bir askeri operasyon başlattı. İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki cami."

İsrail, Hamas'ın saldırıda 1.200 İsrailliyi öldürdüğünü, 5.431 kişiyi yaraladığını ve üst düzey askerler de dahil olmak üzere yaklaşık 239 kişiyi esir aldığını, Aralık 2023'ün başlarında sona eren bir haftalık ateşkes sırasında bunların bir kısmını düzinelerce Filistinli mahkumla takas ettiğini söylüyor. 

 



 

Güncellenme Tarihi : 12.4.2024 20:08

İLGİLİ HABERLER