Gündem
  • 10.12.2023 23:13

İsrailli yerleşimciler kuzeye veya güneye dönmeyi reddediyor

İsrail Kamu Yayın Kurumu'na göre İsrail ordusu Salı günü Gazze Şeridi sınırlarından 4 kilometreden (2,5 mil) uzakta bulunan yerleşim sakinlerinin "evlerine dönmelerine" izin verdi.

İsrail'in Filistinlilere ve kutsal mekanlarına yönelik saldırılarına yanıt olarak Hamas ve diğer Filistinli grupların Mescid-i Aksa Tufanı operasyonu nedeniyle ordu, 7 Ekim'de Gazze sınırına 7 kilometre uzaklıktaki yerleşim yerlerini boşaltmıştı.

Tahliye edilen İsrailliler o zamandan bu yana İsrail genelindeki otellerde ve misafirhanelerde masrafları hükümetin karşıladığı şekilde yaşıyorlar.

İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'ne göre 7 Ekim'den bu yana 250.000'den fazla İsrailli evlerinden uzaklaştırıldı.

İsrail, Filistinli grup Hamas'ın 7 Ekim'de sınır ötesi saldırısının ardından Gazze Şeridi'ne aralıksız hava ve kara saldırıları başlattı.

Tahliye edilen İsrailli yerleşimciler kuzeye veya güneye dönmeyi reddediyor
İsrail'in Şeridi'ne yönelik saldırısının başladığı 7 Ekim'den bu yana, işgal altındaki Filistin'in kuzey ve güney bölgelerinde, Lübnan'daki Hizbullah ve Gazze'deki Direniş'in operasyonlarına ilişkin endişelerin tetiklediği kapsamlı yerleşimci tahliyeleri gerçekleştirildi.
Bu bölgelere sonradan İsrail'e getirilen Yahudiler yerleştirilmişti. Kuzey'de HAMAS'ın İsrail ordusuna büyük kayıplar verdirmesi, güneyde Hizbullah'ın her gün roket saldırıları nedeniyle bunların büyük kısmı tekrar o sınırlara gitmek istemiyor.

İsrailli yerleşimciler Gazze veya Lübnan yakınlarındaki evlerine geri dönmeyi reddettiklerini açıkladılar ve hükümetin güvenlik güvencelerine güvenmediklerini ifade ettiler.

İsrail medyası Perşembe günü, yerleşim yerlerinden tahliye edilen yaklaşık 35.000 İsraillinin bu bölgeye taşınmasının ardından "Eilat"ın (Umm Al-Rashrash) ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Kanal 12, Kızıldeniz'deki Akabe Körfezi kıyısında yer alan "Eilat"ta hükümet desteğinin olmayışı nedeniyle işsizlikte önemli bir artışa ve iş faaliyetlerinde azalmaya dikkat çekti.

İlgili haberde İsrail gazetesi Maariv, Tel Aviv Borsası'nın perşembe sabahı düşüşle açıldığını bildirdi. Bu gerileme, Gazze'de devam eden ve iki aydır devam eden savaşla aynı zamana denk geliyor ve İsrail ekonomisinin dik bir düşüş eğilimine girmesine katkıda bulunuyor.

Mevcut mali kriz büyük ölçüde askeri harcamalardaki keskin artışın yanı sıra turizm, bankacılık ve teknoloji gibi temel gelir getirici sektörlerdeki durgunluğa bağlanıyor.

Bloomberg geçtiğimiz günlerde savaş nedeniyle bu yıl yaklaşık 57.000 İsrailli şirketin kapanmasının beklendiğini bildirdi.

Raporda ayrıca, yaklaşık 300.000 kişinin, yani işgücünün yüzde 8'inin seferber edilmesinin ardından İsrailli işletmelerin işgücü sıkıntısıyla boğuştuğu belirtildi. Üstelik pek çok İsraillinin, özellikle de teknoloji sektöründeki yeri doldurulamaz teknik uzmanların askere alınması bu sorunu daha da kötüleştirdi.

Güncellenme Tarihi : 10.12.2023 23:33

İLGİLİ HABERLER