KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/İşte alçaklığın fotoğrafı.İsrail askerleri Arafat'ın karargahının duvarına işedi.AP ajansı, Arafat'ın bürosunun ağır tank ateşi altında olduğunu duyurdu. Bir Filistinli yetkili, Arafat'ın hayatının tehlikede olduğunu söyledi. Bu kadarı yetmedi, İsrail güçleri, Filistin liderinin karargahının duvarına işerken poz verdi. Haber ajansları, 'İsrail'in alçaklığının' ibret veren fotoğrafını dünyaya geçti. Dünya, hayretler içinde 'Bir ulusun resmi üniformalı askeri bunu yapamaz' dedi. İsrail, kendisine duyulan dünyanın nefretini işte böyle haklı çıkardı.İsrail'in gerçek yüzünü gösteren bu fotoğraf dünyayı ayağa kaldırdı.Önce BM, İsrail'i eleştiren bir açıklama yayınladı,Ardından AB ve Amerika.Gelen tepkilere bakıldığında,Arafat'ın karargahına işeyen İsrailliler bu kez cami duvarına işedi.
BU NE BİÇİM ALÇAKLIK!
Arafat'ın karargahını kuşattılar. Tanklar karargah duvarlarını yıkıp, kapılarına dayandı. İsrail askerleri, ağır makineli silahlarla karargahı taradı. Arafat'ın bir yakın koruması öldü, 20 özel muhafızı yaralandı. Karargah etrafındaki binalara yerleşen İsrailli keskin nişancılar, binaya giriş çıkışları engelliyor. AP ajansı, Arafat'ın bürosunun ağır tank ateşi altında olduğunu duyurdu. Bir Filistinli yetkili, Arafat'ın hayatının tehlikede olduğunu söyledi. Bu kadarı yetmedi, İsrail güçleri, Filistin liderinin karargahının duvarına işerken poz verdi. Haber ajansları, 'İsrail'in alçaklığının' ibret veren fotoğrafını dünyaya geçti. Dünya, hayretler içinde 'Bir ulusun resmi üniformalı askeri bunu yapamaz' dedi. İsrail, kendisine duyulan dünyanın nefretini işte böyle haklı çıkardı.
BM GÜVENLİK KONSEYİ, İSRAİL'İN RAMALLAH'TAN ÇEKİLMESİNİ İSTEYEN KARAR TASARISINI KABUL ETTİ
BM Güvenlik Konseyi,İsrail askerlerinin Batı Şeria'daki Ramallah ve diğer Filistin kentlerinden çekilmesini isteyen karar tasarısını kabul etti.
Karar tasarısına, Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinden 14'ü onay verirken, daha sert bir karar alınmasını isteyen Suriye oylamaya katılmadı.
BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Norveç temsilcisi Ole Peter Kolby tarafından hazırlanan karar tasarısında, İsrail ve Filistinlilerin hemen ateşkes ilan etmesi ve İsrail'in, Ramallah'ın da arasında bulunduğu Filistin kentlerinden çekilmesi isteniyor.
Karar tasarısında, son zamanlarda İsrail'e yönelik intihar
saldırıları ve Filistin lideri Yaser Arafat'ın Ramallah'taki karargahına yönelik askeri saldırıya ilişkin ''ciddi kaygılar'' dile
BÜTÜN DÜNYA İSRAİL'İN RAMALLAH'TAN ÇIKMASINI İSTEDİ
NEW YORK (İHA) - Kudüs'te 21 İsraillinin öldüğü intihar saldırısından sonra Filistin'e karşı sert misillimede bulunan İsrail'in tavrı tüm dünyada endişeyle izleniyor. Ortadoğu sorunu ile ilgili açıklama yapan bütün ülkeler, İsrail'den Ramallah'ı işgale derhal son vermesini, görüşmelere başlamasını istediler.
Ortadoğu'daki krizle ilgili bir mesaj yayımlayan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'dan, Filistin yönetimine karşı başlattığı saldırıyı durdurmasını istedi. Annan, "Filistin yönetiminin tahrip edilmesinin, Ortadoğu'ya barış getirmeyeceğini, tersine bölgeyi savaşa biraz daha yaklaştıracağını" kaydetti.
BM Genel Sekreteri, "Barış düşmanlarının, masum İsraillilere yönelik yeni terörist saldırılarda bulunduklarını, bu saldırıların amacının 'Ortadoğu sorununa' bulunacak siyasal çözümü sabote etmek olduğunu" bildirdi.
Arafat ve Şaron'a "sorumlu liderler gibi davranmaları" çağrısında bulunan Annan, Şaron'un, Arap zirvesinde ortaya konulan barış önerisini değerlendirmesini de istedi.
AB, İSRAİL'İN ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ
Avrupa Birliği (AB) tarafından yayımlanan bildiride, "AB, İsrail'in Ramallah'ta Filistin lideri Yaser Arafat'ın karargahına düzenlediği operasyonun durdurulmasını ve İsrail ordusunun buradan çekilmesini istemektedir" denildi. Bildiride, Filistin yönetiminin, şiddet döngüsünün sona erdirilmesi amacıyla gerekli olan tüm önlemleri alması istendi.
Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de her iki tarafı, şiddet kullanmaktan vazgeçmeye çağırdı. Fischer, "son derece tehlikeli" buldukları gelişmeleri, endişeyle izlediklerini kaydetti. "Şiddetle sorun çözülmez" diyen Fischer, Alman hükümetinin "barbar terör eylemlerini" şiddetle kınadığını, sorunun ancak ateşkes görüşmelerinin sürdürülmesiyle çözülebileceğini bildirdi.
İtalyan hükümeti de gelişmeleri "büyük tedirginlikle" izlediğini belirterek, İsrail hükümetinden, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın kişisel güvenliğinin garanti edilmesini istedi. İtalya'nın Tel Aviv Büyükelçiliği ile sürekli irtibat halinde olunduğunun belirtildiği açıklamada, taraflar arasında diyalogun yeniden başlamasının beklenildiği bir anda saldırıların, beklentileri tehlikeye soktuğu ifade edildi.
YUNANİSTAN
Bölgede "dramatik gelişmeler" yaşandığını ifade eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da tek çıkış noktasının siyasi çözüm olduğunu söyledi. İsrail'in güvenliğinin korunması ve Filistin'in güvenliği için de Filistin devletinin kurulması gerektiğini ifade eden Papandreu, iki tarafın siyasi liderliklerinin bu yönde hareket etmelerini istedi.
Bölgedeki dramatik durumun uluslararası toplumun daha dinamik müdahalesini gerektirdiğini kaydeden Papandreu, Arap zirvesinde sunulan öneri ile sürece, güvenliğe ve barışçı çözüme ilişkin diğer önerilerin ortada siyasi irade olması halinde dikkate alınabileceğini vurguladı.
Siyasi iradenin olmaması halinde uluslararası toplumun sorumluluk almasının gerekeceğini belirten Papandreu, Yunanistan'ın komşu ve en yakın AB ülkesi olarak yaşamsal çıkarlarının söz konusu olduğunu kaydetti. Papandreu, "AB ülkelerindeki bakanlarla görüşüyorum. Kişisel alarak bölgeyi ziyaret etmek niyetindeyim, ama savaş koşullarında Sayın (Filistin lideri Yaser) Arafat ile görüşebilir miyim, bilmiyorum. Burada ve bölgede her iki taraf ile de temas halindeyiz ve bu temaslarımızı hafta sonu boyunca da sürdüreceğiz" diye konuştu.
FRANSA, İNGİLTERE VE İRLANDA
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Ortadoğu'da şiddetin askeri güçle sona erdirilemeyeceğini belirtti. Chirac yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistin lideri Yaser Arafat'a "şiddetin durdurulması için derhal bütün tedbirleri almaları çağrısında bulunurken, Arafat'ın kendisine ya da hareket yeteneğine bir saldırının, çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını vurguladı.
"Hiçbir şey, sivillere yönelik kör terörizmi maruz ya da haklı gösteremez" diyen Chirac, Ortadoğu'daki çatışmaların askeri çözümü olamayacağını da belirtti.
Chirac ayrıca, aralarında ABD Başkanı George Bush'un da bulunduğu bazı dünya liderlerine, Ortadoğu'da durumun düzelmesi için "birlikte harekete geçilmesi" çağrısında bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, İsrail ve Filistin taraflarına itidal çağrısında bulundu. Straw, yaptığı açıklamada, Kudüs'teki son intihar saldırıları ve İsrail'in Arafat'ın karargahına düzenlediği saldırıdan sonra bölgedeki krizin çok tehlikeli hale geldiğini belirtti.
İngiltere Dışişleri Bakanı, İsrail halkı, Filistinliler ve herkes için barış içinde bir geleceğin, sadece görüşmeler yoluyla sağlanabileceğini kaydetti.
İrlanda Başbakanı Bertie Ahern de İsrail güçlerinin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve Arafat'a yönelik tacizi durdurması çağrısında bulundu. Ahern, Arafat'ı telefonla aradığını ve içinde bulunduğu kabul edilemez durumundan duyduğu kaygıyı ilettiğini söyledi.
İsrailli sivillere yönelik saldırıları da kınadığını belirten Ahern, Arafat'tan akan kanın durdurulması için gereken her şeyi yapmasını istediğini belirtti.
ARAP DÜNYASI
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir ise, İsrail'in Kahire Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı. Mahir'in, İsrail Büyükelçisi'ne, İsrail'in Filistin topraklarını işgalini ve Arafat'ın karargahına saldırılarını Kahire'nin resmen reddettiğini ilettiği bildirildi.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Abdullah da, Arap Birliği zirvesinde onaylanan barış planının, "İsrail Başbakanı Ariel Şaron'a rağmen" ileriye götürüleceğini söyledi.
"Şaron aklını kaybetmiş" diyen Abdullah, Şaron'un, Filistin lideri Yaser Arafat'ın Ramallah'taki karargahına saldırma kararının, barış planını "raydan çıkaramayacağını" belirtti.
Abdullah, ABD Başkanı George Bush'u, Ortadoğu krizi çerçevesinde "adaletli davranmaya" çağırdı ve "Umarım Bush, adil davranan insanlar arasında yer alır" dedi.
Libya lideri Muammer Kaddafi ise, Arap ülkelerinin, Filistinlileri korumak için Filistin topraklarına asker göndermesi gerektiğini belirtti.
Kaddafi, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Filistinlileri İsrail güçlerinden korumak için, Mısır ordusunun Gazze Şeridi'ne ve Ürdün askerlerinin de Batı Şeria'ya girmesi gerektiğini söyledi.
Filistinlilerin İsrail tanklarından korkmaması ve kuşatma altındaki binaların çevresinde oturma eylemleri yapmaları gerektiğini ifade eden Kaddafi, Arap liderlere, önceki gün onaylanan barış girişimini iptal etmeleri çağrısında bulundu.
İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de Arap Birliği zirvesinin dönem başkanı Lübnan'ın Devlet Başkanı Emil Lahud'u telefonla arayarak, Ortadoğu'daki ve işgal altındaki Filistin topraklarının durumunu görüştü.
Irak, Kuveyt, Yemen, Bahreyn, Cezayir ve Çin de, Arafat'ın karargahına yönelik saldırıyı kınayarak, İsrail'i barışı torpillemeyi istemekle suçladılar.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:03