Gündem
  • 7.1.2024 13:23

İsrailliler bunalımda.. 100 bin Yahudi uyku ilacı almadan uyuyamıyor

Jerusalem Post: Toplum benzeri görülmemiş bir psikolojik krizden geçiyor

İsrail gazetesi Jerusalem Post'un 6 Ocak 2024 Cumartesi günü yayınladığı raporda, Filistin direnişinin 7 Ekim 2023'te gerçekleştirdiği "El-Aksa Tufanı" operasyonu, İsrail toplumu üzerinde derin etkiler yapmaya devam ediyor. Operasyonun; İsraillilerin, özellikle de genç neslin üzerinde bıraktığı psikolojik kriz öngörülmedik şiddette.. 

7 Ekim'den bu yana yaşanan güvenlik ve siyasi durum, hastaların korku ve kaygıya ilişkin soru ve şikâyetlerinde artışa yol açtı. İsrailli sağlık uzmanları tarafından sağlanan verilere göre, 100.000'e yakın tehlike çağrısında yalnızlık, depresyon, kaygı, intihar düşüncesi ve buna bağlı uyku bozuklukları kaydedildi.

Birleşik Sağlık Sigortası Fonu'na göre, mücadelenin ilk ayında, ilk kez uyku ilacı ve sedasyonla tedaviye başlayan hasta sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 170 artış görüldü.

Gazeteye göre, İsrail'de hiç kimse "7 Ekim'deki yaygın şokun yaptığı dehşete" hazırlıklı değildi çünkü gazete bunu "işgalin daha önce hiç yaşamadığı bir şok" olarak değerlendirdi.

Düzenli askerlerin bürokrasiyi aşan acil yardım taleplerinin ilk işaretleri yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. 
Gazete, yedek askerlerin üç ay süren çetin bir savaşın ardından bitkin bir şekilde geri döneceklerini ve acil psikolojik yardım isteyeceklerini de belirtti. .

Gazete ayrıca "askerler arasındaki intihar vakalarına ilişkin veri toplamaya yeni başladığını" da belirtti.

Gazete şöyle diyor: “Kuzey cephesinde durumun yoğunlaşması, çatışmaların devam etmesi ve 7 Ekim operasyonunun da devam etmesi, hiç şüphe yok ki, ülkenin benzer bir ruh sağlığı kriziyle karşı karşıya olduğunu bize gösteriyor. Böyle bir durum daha önce hiç görülmemişti.” 

Son olaylar sırasında 50.000 ila 70.000 kişinin doğrudan veya dolaylı olarak travmaya uğradığı tahmin ediliyor. Ancak işgalci devlet sadece ilk sıradaki mağdurlarla ilgileniyor ve bu olayın gerçek boyutunu kavrayamıyor.

Birikmiş psikolojik krizler 

İsrail toplumu, işgal ordusunun operasyona karşı koyamaması ve direniş unsurlarının müstahkem kamplara saldırıp öldürme ve tutuklama yeteneğinin ardından, devletin özellikle Gazze Şeridi çevresindeki yerleşimci vatandaşlarını korumadaki başarısızlığını fark ettikten sonra bir krizle karşı karşıya. Askerler ve yerleşimciler yerleşim yerlerinde saatlerce, bazıları günlerce savaşmaya devam ediyor. 

Serbest bırakılan mahkûmlar da bu şokla karşı karşıya kalıyor; birçoğu ağlama hissine kapılıyor ve otomatik olarak minimum duygusal ve fiziksel performansla çalışmaya devam ediyor. Gazeteye göre bunun üstesinden gelmek uzun zaman alacak. 

Bunlar arasında, operasyonun ardından Gazze Şeridi çevresindeki yerleşim yerlerinde yüz binlerce kişinin evlerini terk etmesiyle evlerinden tahliye edilen ve evsiz kalan insanlar da yer alıyor. 

Gazete ayrıca, siyasi liderliğe olan güven kaybıyla bağlantılı şoka ve en çok etkilenen halkın ve onları çevreleyen çevrelerin iyileşmesine zarar verebilecek derin psikolojik mekanizmalara da dikkat çekiyor.  

İsrail'deki sağlık sigortası fonları ve eczanelerden elde edilen veriler, 7 Ekim 2023'teki Mescid-i Aksa Tufanı'ndan bu yana uyku ilacı tüketiminde önemli bir artış olduğunu ortaya koydu. 

Birleşik Sağlık Sigortası Fonu verilerine göre, mücadelenin ilk ayında ilk kez uyku hapı ve anestezi ile tedaviye başlayan hasta sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 170 artış görüldü. 
İkinci ayda, yani 7 Kasım itibarıyla, anti-anksiyete ilacıyla tedaviye başlayan hasta sayısında yüzde 50'ye yakın azalma olurken, ilk kez uyku hapı kullanmaya başlayan hasta sayısında da yüzde 20'ye yakın artış yaşandı. Mücadelenin ilk ayına kıyasla.

Birleşik Sağlık Sigortası Fonu verilerine göre ilaç kullanımında da artış kaydedildi. Mescid-i Aksa Tufanı öncesindeki aylarla karşılaştırıldığında savaşın üç ayı boyunca uyku ve anksiyete ilaçlarının dağıtımında %17 oranında bir artış gözlemlendi.

7 Ekim'de Hamas ve Gazze'deki diğer Filistinli gruplar, "İsrail güçleri ve yerleşimcilerin Filistin halkına, onların mallarına ve kutsallarına, özellikle de Mescid-i Aksa'ya karşı devam eden saldırılarına" yanıt olarak "El Aksa Tufanı" Operasyonunu başlattı. Doğu Kudüs'ü işgal etti."

Hamas, 7 gün süren ve Aralık ayı başında sona eren geçici insani ateşkes sırasında yaklaşık 1.200 İsrailliyi öldürdü, yaklaşık 5.431 kişiyi yaraladı ve en az 239 kişiyi esir aldı; düzinelercesini İsrail'le değiştirdi.

Güncellenme Tarihi : 7.1.2024 13:33

İLGİLİ HABERLER