Gündem
  • 22.5.2024 09:45

İsralli milletvekili : Netaryahu hakkındaki tutuklama kararı yerinde olmuştur

İsrail Parlamentosu'nun bir üyesi, Uluslararası Ceza Savcılığı'nın Netanyahu ve Gallant hakkındaki kararını övdü: Beklenen ve doğruydu 

20 Mayıs 2024 Pazartesi günü, Knesset'in İsrailli Üyesi Ofer Cassif, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı'nın Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant hakkında tutuklama emri çıkarmaya yönelik duyurusunu "doğru ve beklenen bir karar" olarak nitelendirdi.

Fracassa tentativa dos fascistas israelenses de cassar o deputado Ofer  Cassif que apoiou Haia - Hora do Povo

Kasif, Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe'nin (Yahudi-Arap partisi) bir temsilcisi ve Knesset (Parlamento) daha önce onu, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına karşı tutumu karşısında izole etmede başarısız olmuştu.

Kasev, X platformunda yaptığı paylaşımda şunları söyledi: "Lahey'deki Ceza Mahkemesi'nin kararı beklenen ve doğruydu."

Ayrıca, "Netanyahu ve Gallant'ın Gazze'deki savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarda cezai sorumluluk taşıdığına inanmanın makul olduğunu" da sözlerine ekledi.

"Hiçbir kişi veya kuruluşun uluslararası hukukun veya küresel adalet ve ahlak kurallarının üstünde olmaması gerektiğini" vurguladı.

19 Şubat'ta İsrail sağının, Tel Aviv'i Gazze'de “soykırım” suçları işlemekle suçlayan Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı önündeki davasını desteklediği için Kassif'i izole edememesi dikkat çekicidir.

O dönemde Knesset'teki sağcı temsilcilerin Kassif'in görevden alınması yönünde sunduğu öneri, (Knesset'teki 120 temsilciden) 85'i tarafından desteklenmiş ve onu devirmek için gereken çoğunluğu (90 oy) elde edememişti.

İşgal liderleri öfkeli

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, ICC Savcısının İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı hakkında tutuklama emri çıkarma talebinin "skandal" olduğunu iddia etti.

"X" hesabından attığı tweette şunları söyledi: "Dünyanın önde gelen ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla konuşup onları Başsavcı'nın kararına karşı çıkmaya çağırmak ve tutuklama emri çıkarılsa bile bunu yapmadıklarını duyurmak niyetindeyim." Bunları İsrailli liderlere karşı uygulamayı planlıyoruz.”

 İsrail Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz ise şunları söyledi: “Alçakça terörizm karşısında kendini savunmaya kararlı demokratik bir devletin liderleri ile kana susamış bir terör örgütünün (Hamas) liderleri arasında karşılaştırma yapmak, adaletin daha da çarpıtılması ve bariz ahlaki iflas.”

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise karara ilişkin şu yorumu yaptı: "ICC Savcısının Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant hakkında iki tutuklama emri çıkarmaya çalışması ikiyüzlülüğün ve Yahudi nefretinin göstergesidir."

Ayrıca şunu da ekledi: "Onlara yönelik tutuklama kararı hepimize yönelik tutuklama kararıdır."

Uluslararası cezai karar 

Uluslararası Ceza Savcısı Karim Khan, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Galant ve üç Hamas lideri hakkında "savaş suçları" işleme suçlamasıyla tutuklama emri çıkarmaya çalıştıklarını duyurdu.

İsrail suçları arasında “savaş suçu olarak sivilleri savaş yöntemi olarak aç bırakma”, “kasten ağır acıya neden olma veya bedene veya sağlığa ciddi zarar verme”, “kasten öldürme”, “savaş suçu olarak sivil halka kasten saldırı yönlendirme, Aynı açıklamaya göre “savaş suçu olarak sivil halka yönelik saldırıları kasten yönlendirmek”.

Geçtiğimiz 7 Ekim'den bu yana İsrail, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 115.000 kişiyi ölü ve yaralı bırakarak Gazze'ye savaş yürütüyor ve yaklaşık 10.000 kişi de çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan kitlesel yıkım ve kıtlığın ortasında kayıp durumda.

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin çatışmaları derhal durdurma kararı almasına ve Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım eylemlerini önlemek ve Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için acil önlemler talep etmesine rağmen savaşı sürdürüyor.

Gazze Şeridi'ndeki geçişlerin kapatılması, yaklaşık 2,3 milyon Filistinliden oluşan nüfusun acısını artırdı; bunların yaklaşık 2 milyonu, İsrail savaşı nedeniyle feci koşullar altında, ciddi su, yiyecek ve ilaç kıtlığı nedeniyle kaçmak zorunda kaldı. .


 

Güncellenme Tarihi : 22.5.2024 09:55

İLGİLİ HABERLER