Gündem
  • 29.11.2022 12:06

İstanbul Büyükşehir belediyesi iflasın eşiğine geldi

Tevfik Göksu, Ekrem İmamoğlu'nun İBB'yi iflasın eşiğine getirdiğini açıkladı

İBB AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Ekrem İmamoğlu'nun yaklaşık 4 yıllık başkanlık sürecinde İBB'yi iflasın eşiğine getirdiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, CHP'li İBB yönetiminin öz kaynakları kuruttuğunu, borç batağında ve iflasın eşiğinde olduğunu söyledi.

İBB İFLASIN EŞİĞİNDE!

İBB AK Parti Grup Başkanvekili Göksu, İBB bütçesinin görüşüldüğü toplantıda, seçim kampanyası öncesi Ekrem İmamoğlu’nun "İstanbul’un öz kaynak bütçesini yüzde 50 artıracağız, İstanbul nimet" sözlerini hatırlatarak, İBB yönetiminin var olan kaynakları kuruttuğunu şu sözlerle ifade etti:

"Peki İstanbul’un 2023 bütçe gerçekleri ne diyor? Son altı yıllık duruma baktığımızda da şunu görmekteyiz. 2018 yılında öz kaynakların toplam gelire oranı yüzde 29 olarak gerçekleşmiş iken, 2020’de bu oran yüzde 9.19, 2021’de ise yüzde 14.9 olarak gerçekleşmiştir. Önümüzdeki 2023 bütçe taslağında ise taslağa yazdığınız oran yüzde 17.69. Üç yıllık performansınıza bakıldığı zaman o kadar da olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani ‘İstanbul nimet nimet’ diyen, ‘Ben kaynakları 2 kat artırırım’ diyen yönetim, öz kaynakları yaklaşık yüzde 50 azaltmıştır. Biz bunu vurgulayınca, İBB yönetimi her seferinde manipülasyona başvurup, pandemi ve enflasyonu bahane etti. Oysa, bu argüman doğru olsa, en çok merkezi bütçeden gelen paylara bir etki ederdi. Halbuki merkezi payın gerçekleşme oranı her sene yüzde 100’ün üstünde olmuştur. Dolayısıyla kesin olan şudur ki, siz yönetim olarak bütçe konusunda sınıfta kalmışsınız, kaynak üretmek bir yana, var olanı da kurutmuşsunuz."

'BORÇLANMA İHANETTİR' DEDİ, İBB’Yİ BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLEDİ

İmamoğlu’nun, "Borçlanmak İstanbul’a ihanettir" sözlerini de hatırlatan Göksu, "ihanet dediğiniz borçlanma konusunda İBB’yi nereye getirmişsiniz?" diye sordu ve İBB yönetimine şöyle seslendi:

"Geçen sene, yine bu kürsüde, CHP’li bu yönetimin, İstanbul’u borç batağına sapladığını sayısal verilerle izah etmiştim. Üstelik geçen yıl o konuşmayı yaparken, performans tablosunda 2023 borçlanma hedefi 10 milyar TL olarak görülmekteydi. Oysa önümüze gelen bu tasarıda 2023 borçlanma miktarının 20 milyar TL olduğunu görmekteyiz. Borçlanma kalemlerinin detaylarına girmiyorum. Sade bir anlatımla İBB’nin geçmiş ve bugünkü borç karşılaştırmasını vermek istiyorum; 2016-2018 yıllarının ortalaması olarak borcun bütçeye oranı yüzde 89 idi.


 

 

 

Güncellenme Tarihi : 29.11.2022 12:16

İLGİLİ HABERLER