İSTANBUL C PLANINA GEÇTİ!.. ÜNİVERSİTELER TATİL, BOĞAZ KAPATILIYOR
İstanbul'da 'B' planından 'C' planına geçildi. İstanbul'da Perşembe gününden itibaren etkili olması beklenen yoğun kar yağışı ve fırtınaya ön tedbir olarak başlatılan "B" planı uygulamasından "Çok Yüksek Yoğunluk Alarmı" anlamına gelen "C" planına geçildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)'nden yayınlanan yazılı açıklamaya göre, beklenen yoğun kar yağışı ve fırtınaya ön tedbir olarak başlatılan "B" planından, bugün saat 17.30 itibariyle "C" planına geçildi. Plan çalışmaları çerçevesinde önceden belirlenen kritik noktalarda kar küreme, tuzlama, su tahliye araçları hazır bekletiliyor. Kar yağışı ve elverişsiz süresince izinler iptal edilirken, ihtiyaca göre İETT sefer sayıları arttırıldı. İstanbul Metrosu gece boyunca seferlerine devam edecek. Ayrıca merkezî bölgeler de zincir takım araçları ve bakım ekipleri hazır bekletiliyor.
İlçe Belediye yetkilileriyle AKOM'da yapılan toplantıda koordinasyon sağlandı. Tüm personel ve araçlar kriz durumuna göre yönlendirilerek kar ve buzlanmaya karşı çalışma yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri kötü hava koşulları süresince E-5 ve Tem yolları, Boğaz Köprüsünde de tuzlama ve kar küreme çalışmaları yapacak. 5 ayrı bölgede 83 noktada kriz ekipleri müdahaleye hazır bekletilecek. Kriz ekipleri "Gaziosmanpaşa, Esenler, Bayrampaşa, Eyüp, Küçükçekmece, Bağcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Beşiktaş, Beyoğlu, Kağıthane, Sarıyer, Şişli, Ümraniye, Beykoz, Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla" ilçelerinde bekletilecek.
C PLANI
Afet boyutunda tehlike içeren kış koşullarının geçerli olduğu durumlarda uygulanan "C" planı "Çok Yüksek Yoğunluk Alarmı"nda AKOM devreye girdi. "A" ve "B" planlarında görev alan birimlerle birlikte İsfalt, İston, İsbank, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Müteahhitlik hizmeti veren kuruluşlar ve İlçe Belediye Başkanlıklarına ait birimler de görev alacaklar. Bu plan kapsamında İBB personeli ve İBB'ye müteahhitlik hizmeti veren kuruluşlar, yaptıkları işin türüne bakılmaksızın 5 bin personel, bin araç-gereç donanımları ile birlikte AKOM'un koordinasyonunda çalışacaklar.
Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın yarın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 5 yıllık icraatının değerlendirileceği "5 Yıldır Gece Gündüz" toplantısı, olumsuz hava şartları beklendiğinden ötürü ileri bir tarihe ertelendi.
Karayolları Genel Müdürlüğü de, geçtiğimiz günlerde meydana gelen kar yağışı sonucu ortaya çıkan olumsuzlukların tekrar yaşanmaması için bir dizi önlemler aldı. Genel müdürlükten yayınlanan yazılı açıklamada, trafiğe çıkacak sürücülere takozsuz, zincirsiz trafiğe çıkmamaları, karayolları ve trafik ekiplerinin uyarılarına uymaları, karşı şeridin ihlâl etmemeleri, güvenlik şeritlerine girmemeleri uyarısında bulunuldu. Açıklamada, beklenen kar yağışı nedeniyle Karayolları ekiplerinin 24 saat vardiya usulüne göre kar ve buz ile mücadele çalışmalarını yürütecek şekilde organize olduğu bildirildi.
ZİNCİRSİZ ARAÇLAR, YOLA ÇIKAMAYACAK
İstanbul'da, yarın sabahtan itibaren araçlarda zincir bulunup bulunmadığı kontrol edilerek, bulundurmayanlar hakkında cezai işlem uygulanacak.
İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi'nden yayınlanan yazılı açıklamada, olumsuz hava şartlarına karşı Valilikçe alınacak tedbirlerin dün kamuoyuna duyurulduğu hatırlatıldı.
Bu tedbirler kapsamında, sürücülerin kış mevsimi şartlarında zincir bulundurmalarının yasal bir zorunluluk olduğuna işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:
''12 Şubat Perşembe günü sabahtan itibaren, yoğunluklu olarak polis ve jandarma bölgesinde trafik ekiplerimizce araçlarda zincir bulunup bulunmadığı kontrol edilecek, bagajlarında zincir bulundurmayan sürücüler hakkında cezai işlem uygulanarak, trafikten men edilmeleri sağlanacaktır. Ayrıca kar yağışından itibaren zincir takılmayan araçların trafikte seyrine izin verilmeyecektir.''.
İMTİHANLAR, HAFTAYA TEHİR EDİLDİ
Öte yandan; İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü, kentte beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı sınavların ertelendiğini bildirdi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yayınlanan yazılı açıklamada, yarın ve 13 Şubat Cuma günü her tür ve derecedeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında eğitim-öğretim yapılmayacağı hatırlatılarak, şöyle denildi:
''9-15 Şubat tarihlerinde yapılacak ortalama yükseltme sorumluluk sınavlarının 16-20 Şubat tarihleri arasında yapılmasına, 9-14 Şubat tarihleri arasında yapılacak zümre öğretmenler kurulu toplantısının ortalama yükseltme sorumluluk sınavlarından sonraki haftaya ertelenmesine, mesleki eğitim merkezlerindeki ustalık ve kalfalık sınavlarının okul müdürlüğünün uygun göreceği tarihlerde yapılmasına karar verilmiştir.'' .
ÜNİVERSİTELERDE TATİL
İstanbul'u etkilemesi beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle, bazı üniversitelerde eğitime ara verildi.
Alınan bilgiye göre; Bahçeşehir, Beykent, Fatih ve İstanbul Ticaret üniversitelerinde, 12-13 Şubat 2004 tarihlerinde eğitime iki gün ara verildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ise yarın öğleden sonra eğitime yarım gün ara verileceği bildirildi.
GEMİLER GEÇİŞ İZNİ BEKLİYOR
Bu arada; Denizcilik sektörü yetkililerine göre, başta Rusya olmak üzere
Karadeniz ülkelerinin petrol ticareti için tek deniz çıkışı olan Türk Boğazları, yarın Marmara bölgesinde etkili olması beklenen kar yağışı ve fırtına şiddetlenirse; trafiğe kapanabilir.
Türk Boğazları'nın kötü hava koşulları ve güçlü akıntıları nedeniyle 200 metreden büyük tankerlerin geçişine son dönemde sık sık kapanmasıyla boğaz girişlerinde ortaya çıkan yoğun birikmeler, petrol ihracatı için bu kanalı kullanan Rusya'yı ihracat rotasını kuzeye kaydırmaya neden olurken Karadeniz'de kapasite arttırılmasını sınırlıyor. Ayrıca gemilerin kiralama ücretleri de günde 17,000 dolardan 120,000 Dolar'a tırmandı.
Dünya'nın en büyük denizcilik acentalarından Gulf Agency Company'nin (GAC) İstanbul Şube Müdürü İbrahim Koral, "Görüş mesafesi düşerse trafik kapanabilir ancak düşmezse trafik çalışır. Fırtına beklendiği için yüzey akıntıları kuvvetlenebilir, yüzey akıntıları belli bir seviyeyi geçerse kurallar gereği trafik yine kapanabilir" diye konuştu.
Gemi Trafik Hizmetlerinden bir yetkili, "Görüş düşerse tüzüğün gereği yerine getirilir. Görüş 1 deniz milinin altına düşerse, tek yönlü trafik uygulanır, görüş yarım deniz milinin altına düşerse tamamen kapanır" diye konuştu.
Türkiye'nin Ekim 2002'de getirdiği düzenlemelere göre, 200 metreden büyük tankerler sadece gündüz geçebiliyor ve bu tankerler ile tehlikeli yük taşıyan gemilerin 48 saat önceden geçiş izni alması gerekiyor.
GAC Türkiye'nin (www.gacturkey.com) internet sitesinde bugün sabah güncellenen bilgilere göre, Çanakkale Boğazı girişlerinde toplam 35 tanker geçiş için beklerken, İstanbul Boğazı
girişlerinde de toplam 5 tanker geçiş için sıra bekliyor.
Yaklaşık iki hafta kadar önce fırtına ve kar yağışı dolayısı ile Türk Boğazları trafiğe tıkandığında Çanakkale Boğazı girişinde 68 tanker beklemedeydi. Tanker geçişlerine bir hızlanma olup olmadığının sorulması üzerine Koral, gündüz süresinin uzaması sonucu daha çok 200 metreden tankerin programlamaya alınabildiğini, bu nedenle tıkanıklığın biraz hafiflediğini belirtti.
Geçen yılın sonundan itibaren boğaz trafiği VTS radar sistemi aracılığıyla düzenleniyor. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri, İstanbul Boğazı'nda 8 ve Çanakkale Boğazı'nda 5 insansız Trafik Gözetleme İstasyonu ile her iki boğazda da birer adet Trafik Kontrol Merkezi'den oluşan Gemi Trafik Servisi VTS radar sistemi ile boğazlardaki bütün gemi hareketlerini izleyebiliyor ve gerekirse gemilere kaza önleyici veya uyarıcı yön tâyin olunabiliyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:37