
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi çalışmalarını koordine etmek ve yürütmek amacıyla oluşturulan konsey ve kurulların yapıları ve görev alanları konusunda genelge yayımladı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ''İstanbul Uluslararası Finans Merkezi İdari Yapılanması'' konulu genelgede, İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olması hedefini gerçekleştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planının daha önce yürürlüğe konulduğu hatırlatıldı.
Strateji ve Eylem Planında, uluslararası standartlarda işleyen bir hukuk altyapısının oluşturulmasına, finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılmasına, vergi sisteminin basitleştirilmesine ve etkinleştirilmesine, düzenleyici ve denetleyici çerçevenin geliştirilmesine, fiziksel ve teknolojik altyapının güçlendirilmesine, nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılayacak bir eğitim altyapısının sağlanmasına ve dünya ölçeğinde tanıtım ve izleme yapacak bir organizasyon yapısının oluşturulmasına yönelik öncelik ve eylemlerin belirlendiğine işaret edildi.
Genelgede bu çerçevede İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) çalışmalarını koordine etmek, desteklemek ve yürütmek üzere; İFM Yüksek Konseyi, İFM Ulusal Danışma Kurulu, İFM Koordinatörlüğü ve Çalışma Komiteleri ve Yüksek Konseye tavsiyede bulunmak üzere de İFM Uluslararası Danışma Konseyi kurulduğu belirtildi.
-YÜKSEK KONSEY-
Genelgede, Konsey ve Kurulların yapısı ile görev alanları da şu şekilde sıralandı:
''İFM Yüksek Konseyi: Ekonomi Koordinasyon Kuruluna başkanlık eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısının başkanlığında; Devlet Planlama Teşkilatından sorumlu Devlet Bakanı, Hazine Müsteşarlığından sorumlu Devlet Bakanı, Adalet Bakanı, Maliye Bakanı, Ulaştırma Bakanı, İFM Koordinatörü ve Ulusal Danışma Kurulunun kendi üyeleri arasından seçeceği üst düzey bir temsilciden oluşturuldu.
Yüksek Konsey; İstanbul'un uluslararası finans merkezi haline getirilmesi hedefine ulaşılabilmesi için ilgili kurum ve kuruluşların faaliyetlerini yönlendirmek, strateji oluşturmak, sorunların çözümü için gerekli tedbirleri almak, Uluslararası Danışma Konseyi, Ulusal Danışma Kurulu, Koordinatörlük ile çalışma komitelerinden gelen raporları ve önerileri değerlendirmek ve karar almak, uygulamaları takip etmek, Koordinatörlükçe sunulan yıllık iş planlarını onaylamakla görevli olacak.
Gerekli gördüğü hallerde Yüksek Konsey, yeni çalışma komitesi oluşturabilecek, çalışma komitelerinin çalışma usul ve esasları Koordinatörlüğün önerisiyle Yüksek Konsey tarafından belirlenecek.
Yüksek Konsey, Mart ve Eylül aylarında olağan olarak toplanacak, ihtiyaç duyulması halinde Başkan tarafından olağanüstü toplantıya çağrılabilecek.
-İFM Ulusal Danışma Kurulu: DPT'den sorumlu Devlet Bakanının başkanlığında; DPT, Hazine, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarları, İstanbul Valisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Altın Borsası, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanları, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İMKB Takas ve Saklama Bankası ve Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürlerinden oluşturuldu.
Ayrıca Başkan, gerekli görmesi halinde toplantı gündemiyle ilgili kamu ve özel sektör kuruluş temsilcilerini toplantıya davet edebilecek.