İSTANBUL KRİMİNAL POLİS LABORATUVARI KAPILARINI BASINA AÇTI
KAYNAK : Haber Vitrini
SALİH ALUŞ
İSTANBUL - Suç delillerinin gizli kodlarını çözümleyerek, delilden sanığa ulaşmayı hedefleyen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı, kapılarını basına açtı.
Avrupa Birliği normlarına uygun yapılanmasıyla ISO 9000 Kalite Belgesi alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan Kriminal Polis Laboratuvarı 1962 yılından bu yana hizmet veriyor.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün yanı sıra, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya'daki emniyet birimlerine de hizmet veren İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı'na, 2001 yılında 22 bin 698 iş talebi olduğu belirtiliyor.
En son teknolojik cihazları ve konusunda uzman kadrosuyla dünyadaki teknik ve bilimsel gelişmelere göre kendini sürekli yenileyen İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı, Balistik, Belge, İz, Kimyasal ve Biyolojik olmak üzere 5 ayrı inceleme şube müdürlüğünden oluşuyor. Bu birimlerin yanı sıra 2 teknik şube müdürlüğü ve bunlara bağlı 3 emniyet amirliği ile şekillenen İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı, Şube Müdürü görevini yürüten Emniyet Müdürü Samet Doğan yönetiminde yaklaşık 100 kişilik personeliyle hizmet veriyor.
Terör, organize suçlar ve asayişe ilişkin suçlar başta olmak üzere adli ve idari soruşturmalar sırasında elde edilen maddi deliller, İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı'nda bilimsel ve teknik yöntemlerle 20 bin katına kadar büyültülerek titizlikle inceleniyor.
İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı'nda el yazısı, imza ve banknotların sahte olup olmadığı da son derece gelişmiş cihazlarla incelenerek gerçek ortaya çıkarılıyor ve delilden sanığa ulaşılıyor.
SUÇLU, BEŞ AYRI TEKNİK İNCELEME İLE BULUNUYOR
Labaratuvara ulaşan deliller, içerdikleri unsurlara göre beş ayrı teknik şube kapsamında değerlendirilip inceleniyor.
Buna göre balistik incelemede, ateşli silahlar, bıçaklar ve suç aleti kapsamına giren şeyler mercek altına giriyor. Şüpheli olmasa bile herhangi bir olay nedeniyle kayıtlara giren her silahın mukayese kovanları, faili meçhul bir suçta kullanılma şüphesiyle geriye dönük taramalar için saklanıyor. Bu çalışma için oluşturulan arşivde 2001 yılı sonu itibariyle 8623 örnek bulunuyor.
Ateşli silahların incelenmesinde balistik su tankına yapılan deneme atışleri ile mermi çekirdeği üzerindeki izlerin en net ve belirgin şekilde ortaya çıkması sağlanıyor. Elde edilen mermi çekirdekleri ve kovanlar mikroskop altında incelenerek, suçun tespitinde kesin sonuca varılıyor.
Olay yerinden gelen kovan ve mermi çekirdeklerinin şüpheli silaha ait olup olmadığı, olayda kaç ateşli silah kullanıldığı, yasak niteliği taşıyan suç aletlerinin tespiti balistik şubenin hazırladığı raporlar içinde yer alıyor.
Belge incelemede ise, değeri ve resmi niteliği olan tüm belgeler, suç konusu olan pasaport, nüfus cüzdanı, çek, senet, trafik ve tescil gibi belgelerin sahte ya da tahrifatlı olup olmadığı, çeşitli belgelerdeki il yazısı ve imzaların kimlere ait olduğu, çeşitli makine çıktılarının şüpheli makinelerle yazılıp yazılmadığı, şüpheli görülen Türk ya da yabancı banknotların sahte olup olmadığı inceleniyor.
Kimyasal inceleme alanına giren her türlü maddi delil, Kimyasal İnceleme Şubesi'nde bilimsel analize tabi tutuluyor. Delil olabilecek en ufak parçayı 20 bin katına kadar büyültebilen bir teknolojiye sahip kimyasal şubede, eroin, esrar, amfetamin, barbutituratlar, kırmızı ya da yeşil reçete ile satılan ilaçlar, patlamalarda, olay yeri artıkları, kundaklama ile ilgili benzin, gazyağı gibi maddeler, muhtelif yiyecek ve içeceklerin içine karıştırılan uyuşturucu maddelere kadar kimyasal delil niteliği taşıyan her türlü madde en son teknoloji yardımıyla inceleniyor.
Biyolojik inceleme şubesinde ise, cinayet, hırsızlık, ırza tecavüz gib suçlar kapsamına giren adli olaylarda suçluyu biyolojik delil üzerinden tespit etme işlemi gerçekleştiriliyor.
Biyoloji laboratuvarında insan bedenine ait her ne varsa detaylı bir incelemeye tabi tutuluyor. Aynı anda 10-15 gen bölgesini bir arada analiz edebilen veya kişinin genetik şifresini harf harf okuyabilen genetik analiz cihazları ile yapılan DNA tanımlamaları, emniyet bilim işbirliğinin en başarılı örneğini oluşturuyor.
Bu şubede, mikroskobik, serolojik, elektroforetik, genetik gibi bölümlere ayrılan teknik incelemelerde, bir saç kılı, en ufak bir deri, kemik parçası ya da herhangi bir vücut salgısı deşifre edildikten sonra şüpheliden alınan örneklerle yapılan karşılaştırma sonucunda suçluyu bulmak hedefleniyor
İz inceleme her suç ve suç aletinin mutlaka bıraktığı kendine özgü izlerden yola çıkılarak suçlu bulunmaya çalışılıyor. Parmak izleri, ayak veya lastik izlerinden suç aletleri üzerindeki izlere, motorlu taşıtlar, ateşli silahlar, değerli aletler üzerindeki seri numaralarının orijinal veya tahrifatlı olup olmadığının tesbiti yapılıyor.
Olay yerinde bulunan bir izin şüpheli şahıs ya da alet tarafından oluşturulup oluşturulmadığına dair kesin sonuçlar bu şubece saptanıyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:13