
İstanbul'da büyük kira göçü.. Bakın nereye taşınıyorlar?
Kira göçü: Merkeze uzak yerler revaçta
Fırsatçı ev sahibi ve emlakçıların fahiş zamları Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar gibi ilçelerde yaşayan bazı vatandaşları, kiraların daha düşük olduğu Sancaktepe, Beylikdüzü, Esenyurt gibi ilçelere taşınmaya zorluyor.
Kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik artış sınırından önce İstanbul’da ciddi bir nüfus hareketliliği yaşandı. Fırsatçı bazı ev sahibi ve emlakçıların sebep olduğu yüzde 100’ü bulan artışların yaşandığı Beşiktaş, Maltepe, Üsküdar gibi ilçelerden kiraların daha düşük olduğu Arnavutköy, Sancaktepe, Beylikdüzü, Esenyurt gibi ilçelere doğru göç hareketliliği yaşandı.
KADIKÖY’DEN ÇEKMEKÖY’E
İş değişikliği nedeniyle ev değiştirmek zorunda kalan A.I., “Kadıköy’de oturuyorum. Bizim ev eski ve kiram 4.500 TL. İşimden dolayı taşınmam gerekiyor ama Kadıköy’de ev fiyatları 13-14 bin civarında. Geçen sene aynı standartlarda bir evin kirası 4.500-5000 TL civarındayken bu yıl 13 bin’e yükseldi. O yüzden biz de mecburen Çekmeköy’e taşınmayı düşünüyoruz. En azından orada kiralar 3-4 bin arasında. Kira fiyatlarındaki artış bizi uzak yerlere taşınmaya mecbur bıraktı” dedi.
DAHA UCUZ SEMTLERE GÖÇ
Bağcılar’dan Beylikdüzü’ne taşınan A.Ş., şöyle konuştu: “4 kişilik bir aileyiz ve Bağcılar'da oturuyorduk. Normal şartlarda Bağcılar İstanbul’un en uygun bölgelerinden biri fakat burada bile kiralar o kadar fazla arttı ki ev sahibi kiramızı 6 bin liraya yükselti. Biz de kiraların daha uygun olduğu Beylikdüzü’ne taşındık. Şu an burada 2 bin civarında kira ödüyoruz. Aldığım maaş anca burada oturmamıza yetiyor.”
YÜZDE 25 SINIRI YÜRÜRLÜKTE
Milyonlarca kiracının beklediği, konut kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki artış, bir önceki yılın yüzde 25’ini geçemeyecek.1 yıl süreyle 12 aylık TÜFE ortalaması yerine sabit oran uygulanacak. TÜFE, yüzde 25’in altında gerçekleşirse düşük oran geçerli sayılacak. Yüzde 25’lik artışı geçecek şekilde yapılan sözleşmeler geçersiz olacak. Düzenlemeden mevcut konut kiracıları yararlanacak. Bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de yüzde 25 sınırı uygulanacak.
Kaynak: Yeni Şafak / Rabia Şenol
Güncellenme Tarihi : 14.6.2022 10:16