Asayiş
  • 5.11.2020 12:01

İstanbul'da şok eden casusluk saldırısı

Çin için casusluk yapmayı reddeden Uygur Türkü İstanbul'da vuruldu

Geçtiğimiz yıl medyaya konuşan ve Çin'in kendisine casusluk teklif ettiğini ortaya çıkaran Uygur Türkü İstanbul'da vurularak yaralandı.

Geçtiğimiz yıl medyaya konuşan ve Çin'in kendisine casusluk teklif ettiğini ortaya çıkaran Uygur Türkü İstanbul'da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralandı.

Bir süre önce, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik baskı politikasına dair haberlere konu olan Yusufcan Emet (Amat), İstanbul Avcılar'daki evinin önünde silahlı saldırıya hedef oldu.

Emet saldırıda yaralanırken, saldırganların kimliği belirlenemedi. Tabanca ile açılan ateşte omzundan ve kolundan yaralanan Emet, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Emet'in durumunun ağır olduğu bildirildi.

Çin, casusluk yapmasını istemişti

Geçtiğimiz yıl Al Jazeera'nın hazırladığı bir haberde, Emet dikkat çeken ifadeler kullanmıştı.

Emet 2012 yılında Çin yönetimi annesini alıkoyduğu ve işkence yaparak tehdit ettiği için Çin adına casusluk yapmak zorunda kaldığını söylemişti.

Afganistan, Pakistan ve Türkiye'de Uygurların içerisine girerek onlara dair bilgileri Çin'e sızdırdığını söyleyen Emet, zamanla yaptığı şeyden dolayı vicdan azabı çektiğini ve bunu yapmayı bıraktığını ifade etmişti.

Emet'in tüm ailesinin cezaevlerinde tutulduğu belirtiliyordu.

Casusluğu bıraktıktan sonra hedef oldu

Uygur Türkü Emet'in, Çin adına casusluğu bırakması ve medyaya Çin'e karşı açıklamalar yapması sonrası hedefe oturtulması dikkat çekti.

Çin yönetiminin bu gibi bilgilerin yayılmasından rahatsızlık duyduğu ve bu haberleri engellemeye çalıştığı biliniyor.

İstanbul'da daha önce de İran rejim muhaliflerine ve Rusya Çeçen komutanlara suikastlar düzenlemişti.

Avcılar'daki silahlı saldırı ile ilgili şoke eden 'casusluk' iddiası!

Avcılar'da bir binanın önünde silahlı saldırıya uğrayarak yaralanan Çin pasaportu taşıyan inşaat işçisi Uygur Türkü Yusufujrang Aimaitijiang'ın, bir süre önce yurt dışındaki Uygur Türkleri ile ilgili casusluk yapması konusunda kendisine ve ailesine tehditlerde bulunulduğunu söylediği öne sürüldü.

Casusluk iddiası, bazı yabancı haber ajanslarında yer aldı.   Avcılar Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından bu iddialar da gözönüne alınarak soruşturma ve çalışmaların sürdürüldüğü öğrenildi.  Bütün olasılıkları değerlendiren polis, saldırıyı yapan kişinin ateş ettiği kişi ile aralarında kısa süreli bir boğuşma yaşandığını da belirledi. Saldırının profesyonel olabileceği gibi bir anlaşmazlık sonucu da meydana gelmiş olabileceği de değerlendiriliyor.

SALDIRI NASIL OLMUŞTU?

Olay, önceki gün saat 22.30 sıralarında Avcılar’daki Denizköşkler Mahallesi Yakamoz Sokak’taki bir binanın girişinde meydana gelmişti. Bir arkadaşının evine yemeğe davetli olan Çin pasaportu taşıyan Uygur Türkü Yusufujrang Aimaitijiang, bakkala giderek sigara almak için çıktı. Alışveriş  sonrası dönüşünde binaya girerken arkasından gelen bir kişi,  Aimaitijiang'a tabanca ile iki el ateş etti. Omuz ve kolundan  yaralanan Yusufujrang Aimaitijiang, ambulansla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralanın işçinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Polis ekipleri olay yerinde iki boş kovan bulurken, şüphelinin metrobüs üst geçidine doğru yaya olarak hızla kaçarak uzaklaştığını belirledi.

Güncellenme Tarihi : 5.11.2020 12:08

İLGİLİ HABERLER