Gündem
  • 26.1.2022 13:50

İstanbul'da valilikten önemli kararlar.. 8 ilde turuncu alarm verildi

Geçtiğimiz hafta sonu itibarıyla etkili olan ve özellikle İstanbul'da tedbirsizlikler nedeniyle bir krize dönüşen kar yağışı yavaş yavaş yurdun batı kesimini terk etmek üzere ancak halen bazı noktalarda turucu alarm ve kar uyarısı var. İşte İstanbul başta olmak üzere kritik noktalarla ilgili hava durumu tahmin raporları ve Meteoroloji'nin uyarıları.

Meteoroloji Hava Tahmini Uzmanı Abdullah Macit, "Dünkü soğuk havayla etkili olan tipi şeklindeki kar yağışı bugün etkisini biraz daha azaltacak. Ancak kar yağışının devam etmesini bekliyoruz İstanbul için. Akşam saatleri hatta geceye kadar kar yağışı etkisini devam ettirecek. Yarın da İstanbul'da özellikle boğaz çevresi ve Anadolu Yakası'nda kar yağışı devam ediyor. Yarın ve perşembe günü sabah saatlerinde görülmesi tahmin ediliyor" dedi.

ARTIK BUZLANMA DAHA ÖN PLANDA

Vatandaşların özellikle yarından itibaren buzlanma ve don olaylarına karşı tedbirli olması gerektiğini vurgulayan Macit, " Vatandaşların artık kar yağışından öte buzlanmaya karşı trafikte tedbirli olmalarını öneriyoruz" uyarısında bulundu.

Deniz etkili kar yağışının (DEK) İstanbul'da dün zaman zaman etkili olduğunu söyleyen Macit, gece saatlerinde bunun sonucunu İstanbul'da gördüklerini belirterek, "İstanbul dün bu yağışlardan zaman zaman etkilendi. Kar yağışının etkili olmasının en büyük nedenlerinden birisi kuvvetli rüzgarın da etkili olması" ifadelerini kullandı.

ARAÇLARIN ALINMASI BEKLENİYOR

İstanbul'da dün etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle TEM Otoyolu, Hadımköy yolu ve D-100 Karayolunda sürücüleri tarafından bırakılan özel araç, minibüs, kamyonet ve TIR gibi çok sayıda araç alınmayı bekliyor. İstanbul'da dün etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle ilerlemekte zorluk çeken bazı sürücüler araçlarını yol kenarlarına park ederek evlerine gitti. Karayolları ekiplerinin çalışmalarının ardından kapalı olan yolların tamamı açıldı.

TEM Otoyolu, Hadımköy yolu ve D-100 Karayolunda park edilen otomobil, minibüs, kamyonet ve TIR gibi çok sayıda araç ise sahipleri tarafından alınmadı. Polis ekiplerinin ise herhangi bir olumsuzluğa karşı devriye gezdiği belediye ekiplerinin ise iş makineleri ile çalışmalarının sürdüğü görüldü.

İSTANBUL İÇİN BU HAFTA ÖNEMLİ TEDBİRLER VAR

İstanbul Valiliği kenti etkisi altına alan kar nedeniyle yeni önlemler alındığını açıkladı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında; Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan tahmin raporları ve devam eden olumsuz hava koşulları nedeniyle;

Kurumlarımızca zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla; güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında; memur, işçi ve diğer personelin 26 Ocak 2022 Çarşamba (bugün) idari izinli sayılmasına,
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan malûl, engelli ve hamilelerin 26-27-28 Ocak 2022 tarihlerinde idari izinli sayılmalarına,
Esenler, Harem ve tüm cep otogarlarındaki şehirlerarası yolcu otobüslerinin çıkışlarının 26 Ocak 2022 Çarşamba günü (bugün) saat 09.00'a kadar durdurulmasına,
İstanbul'da bulunan Üniversite Rektörlerimizle yapılan istişareler doğrultusunda ilimizde yükseköğrenime 31 Ocak 2022 Pazartesi gününe kadar ara verilmesine,
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri'nde 26-27-28 Ocak 2022 tarihlerinde eğitime ara verilmesine,
Trakya ve Anadolu istikametlerinden İstanbul yönüne seyahat eden araçların, ilimize girişinin ikinci bir duyuruya kadar kısıtlanmasına,
Karar verilmiştir.
İlimizdeki karla mücadele çalışmalarında İçişleri Bakanlığımızca yayımlanan "Kış Tedbirleri Genelgesi" kapsamında oluşturulan; arama kurtarma, sağlık, tahliye ve yerleştirme, güvenlik ve trafik, beslenme, gıda, tarım ve hayvancılık, enerji, ulaşım-altyapı, nakliye, haberleşme, barınma ve teknik destek ve ikmal çalışma gruplarında 18.029 personel ve 5.227 araç ile müdahale edilmiştir.
Saygıdeğer hemşehrilerimizin alınan önlemlere verdikleri destekler ve gösterdikleri anlayış için teşekkür ediyoruz. " denildi.

KAYSERİ İÇİN FLAŞ UYARI

Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü tarafından Kayseri'de akşam saatlerinden itibaren başlayacak kuvvetli kar yağışı uyarısı yapıldı.
Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi: "Yapılan son değerlendirmelere göre; bugün akşam saatlerinden itibaren ilimiz genelinde kuvvetli kar yağışı (8-20 cm yeni örtü) bekleniyor. Oluşması muhtemel risklere (Ulaşımda aksamalar, Görüş mesafesinde daralma, Çığ, Buzlanma ve Don vb.) karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekmektedir."

DİYARBAKIR'DA TURUNCU ALARM

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Diyarbakır'da, yoğun kar yağışı, buzlanma ve çığ tehlikesine karşı "Turunu" uyarıda bulundu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin ve İzleme Merkezi tarafından yapılan açıklamada, "26 Ocak Çarşamba gece saat 03.00'te başlayacak olan ve 27 Ocak Perşembe günü saat 14.00'te yoğun kar yağışları beklendiğinden, başta buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar, yüksek kar örtüsünün olduğu yerler çığ riski, yüksek kesimlerde tipi türü olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

AKDENİZ'DE FIRTINA BEKLENİYOR

Akdeniz'in batısında yarın ve perşembe günü fırtına beklendiği bildirildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Akdeniz'in batısında rüzgarın yarın öğle saatlerinden sonra kuzey ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

SAMSUN, ORDU, TOKAT İÇİN HAVA DURUMU UYARISI

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü Samsun, Ordu ve Tokat'ın iç ve yüksek kesimlerinde yoğun kar yağışı beklendiği uyarısında bulundu.Ulaşımda aksamalar, su baskını, buzlanma, don olayı ve çığ düşmesi gibi doğa olayları konusunda vatandaşların dikkatli olmasını isteyen yetkililer, yoğun kar riskine karşı şu açıklamalarda bulundular:

"Yapılan son değerlendirmelere göre bu gece saatlerinden itibaren Tokat'ta, zamanla Samsun'un doğusunun iç kesimler ve Ordu'nun iç ve yüksek kesimlerinde yoğun kar yağışı bekleniyor. Çarşamba gece saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenen yoğun kar yağışının ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don, yüksek kar örtüsünün olduğu yerlerde çığ riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

ÇORUM VE SİNOP DA DAHİL

Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi, yoğun kar beklenen yerlere 20 cm ve üstünde kar düşebileceğini belirtirken, Samsun, Sinop, Çorum, Amasya, Tokat ve Ordu gibi illerde gece saatlerinden itibaren buzlanma ve don olayının da yaşanabileceğini hatırlattı.

SOĞUK HAVA VE KAR YAĞIŞINE ZAMAN BİTECEK?

Tüm yurdu etkisi altına alan İzlanda kaynaklı soğuk ve kar yağışlı hava cuma günü yurdu terk edecek, Türkiye, hafta sonundan itibaren yeni bir yağışlı hava dalgasının etkisine girecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmini Uzmanı Abdullah Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün ve yarın yurdun iç ve doğu kesimlerinde kar yağışının aralıklarla devam etmesinin beklendiğini belirterek, şu bilgileri verdi:


 

 

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 26.1.2022 14:01

İLGİLİ HABERLER