İSTANBUL'DAKİ YAPILARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ DEPREM GÜVENLİĞİ TAŞIMIYOR
KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA - Deprem Konseyi tarafından hazırlanan
''Deprem Zararlarını Azaltma Ulusal Stratejisi'' raporda, yalnızca İstanbul'da yaklaşık bir milyon bina bulunduğunun tahmin edildiği belirtilerek, ''Yapıların büyük bir bölümünün yeterli deprem güvenliği taşımadığı bilinmektedir'' denildi.
Raporda, ''İstanbul'da kaçınılmaz olduğu belirlenen şiddetli deprem tehlikesi karşısında çok özel önlemler ve hatta siyaset üstü bir seferberliğin gündemde tutulması zorunlu görülmelidir'' görüşüne yer verildi.
Deprem tehlikesi altında bulunan büyük yerleşim yerlerinde ve özellikle İstanbul'da yapılan bazı çalışmaların bilimsel açıdan yeterli ve doğru olmadığı ifade edilen raporda, büyük şehirlerde belediye ve valiliklerin ortak bir program ve kapsamlı bir işbölümünü geliştirmeleri gereği vurgulandı.
Raporda, mikro bölgeleme haritalarının yanı sıra kentsel ölçekte ''zemin ve sismik özelliklere ilişkin olarak üç boyutlu bir yeraltı modelini, olası heyelan ve sıvılaşma bölgelerini'' de gösteren haritalar ile su baskını, iklimsel istatistikler ve doğal tehlike verilerinin yer alacağı ''Kentsel Doğal Tehlikeler Haritası''
hazırlanması önerildi.
Mevcut yapıların önce bir sistematik düzen içinde deprem güvenliği açısından değerlendirilmesi gerektiğine işaret edilen raporda, sonra da anlamlı bir öncelik sıralaması içinde bu binaların depreme karşı güvenli duruma getirilmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, ''kamu
yapıları, bir öncelik sıralaması içinde, örneğin okullar ve
hastanelerden başlanarak, sahibi olan kamu kuruluşunun sorumluluğunda ele alınmalı, deprem güvenliği açısından değerlendirilmeli ve güçlendirilmelidir'' görüşüne yer verildi.
Raporda, ayrıca baraj gibi büyük bayındırlık yapılarının da
çeşitli cihazlarla sürekli olarak izlenmesi gerektiği kaydedildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:45