Asayiş
  • 11.2.2007 00:02

İSTANBUL'UN UYUŞTURUCU PROFİLİ!..

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün narkotik suçlarla mücadele konusundaki raporunda, uyuşturucu satıcılarının profiline ilişkin, ''Önceleri iş gücü tükenmiş, eski bağımlıların kendi maddelerini temin amaçlı satış yapmalarının yerini servet hırslıları almıştır'' denildi.


Raporda, İstanbul sokaklarında yakalanan esrar, kokain ve ecstasy artışının, polisin sokak mücadelesindeki başarısı olarak algılanabileceği gibi Türkiye'de büyüyen pazara da işaret ettiği dile getirildi.
İstanbul'da sokak satıcılarına karşı 2006 yılında yapılan 1713 ayrı operasyonda, 90 kilogram eroin, 1 ton 229 kilogram esrar, 76 kilogram kokain, 1 milyon 266 bin 212 adet ecstasy, 964 kök hint keneviri ve 151 adet ruhsatsız silah ele geçirildiği belirtilen raporda, olaylarla ilgili toplam 3 bin 183 şüphelinin yakalandığı kaydedildi.
Operasyon ve şüpheli sayısında, bir önceki yıla göre geçen yıl önemli bir artış gözlendiği vurgulanan raporda, bu artışın özellikle sokakta madde satan şebekelere yönelik planlı ve münferit operasyonların yoğunlaşmasının sonucu olduğu ifade edildi.


İSTANBUL'UN UYUŞTURUCU PROFİLİ
İstanbul'un uyuşturucu madde profiline yer verilen raporda, bağımlılık yapan maddelerin günümüz toplumlarının en öncelikli sorunları arasında yer aldığı vurgulanarak, ''Dünyanın 15-64 yaş arası nüfusunun yüzde 5'ine tekabül eden yaklaşık 200 milyon insanın son bir yıl içerisinde bağımlılık yapan maddelerden en az bir kez kullandığı göz önüne alındığında, sorunun büyüklüğü ve yaygınlığı daha iyi anlaşılmaktadır'' denildi.


2005 yılında İstanbul Adli Tıp Kurumuna intikal eden şüpheli ölüm olaylarından 62'sinin uyuşturucu maddelerden kaynaklandığının belirlendiği ifade edilen raporda, bu olayların, Avrupa Uyuşturucu Maddeler ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi'ne göre, Batı Avrupa'daki rakamının 2002 yılında 7 bin 122 olduğu vurgulandı.


Tüm dünyada özellikle gençler arasında yaygınlaşan madde kullanımının kendisi ciddi bir problem olduğu gibi polisiye yönüyle suç oranlarını ve şiddeti artırarak toplumsal barışa zarar veren bir fenomen olduğu kaydedilen raporda, artan talep karşısında sokak satıcısı profilinin değiştiğinin de gözlerden kaçmadığı dile getirildi.


2006 yılında yakalanan 3 bin 183 şüphelinin yüzde 80'inin hırsızlık, gasp, kapkaç gibi suçlardan arşivi olduğu kaydedilen raporda, ''Önceleri iş gücü tükenmiş, eski bağımlıların kendi maddelerini temin amaçlı satış yapmalarının yerini servet hırslıları almıştır'' denildi.


ECSTASY
Türkiye'de yapılan eroin yakalamalarının hiçbir zaman kullanım ile doğrudan bir paralellik göstermediği dile getirilen raporda, 1996 yılında ilk yakalamayla birlikte ecstasy yakalamalarının hep yukarıya doğru bir hareket izlediği anlatıldı.


Bu artışın, Türkiye'deki gençlerin pazar olarak hedeflenmeye çalışıldığının bir göstergesi sayılabileceği ifade edilen raporda, şöyle denildi:


''Avrupa ülkelerinde özellikle hafta sonları yoğun bir şekilde tüketildiği bilinen bu maddenin, ülkemizde de artış trendine girdiği görülmekte olup, küreselleşmenin önemli bir sonucu olarak sentetik uyarıcı maddelerin yaygınlaşmakta olduğu izlenmektedir.


Son yıllarda sentetik madde kaçakçılığında görülen büyük artış, İstanbul Emniyet Müdürlüğümüzce ele geçirilen sentetik madde miktarına yansımıştır. Bu tür maddelerin kaçakçılığında görülen artışın en önemli sebebi, bu tür maddelere duyulan talebin artmasıdır. Ayrıca uyuşturucu madde kaçakçılığı organizasyonları için bu tür maddelerin ticaretini yapmak hem daha az riskli, hem de toplu yapıldığında daha fazla kazanç sağlamaktadır.


Ecstasyde ülkemiz son kullanıcı durumunda olup, buradaki yakalamaların 3 katına varan bir artış sergilemesi bile pazarın büyüdüğünün yanı sıra polisin yakalama başarısını göstermektedir.
Yine, yapılan operasyonlar göstermiştir ki eroin işinden sabıkalı bazı kişiler doğrudan ecstasy işi de yapmaktadırlar. Hatta takas yöntemi ile eroin yerine ecstasy yurda sokulmaktadır.'' Raporda, 2006 yılı içerisinde Türkiye'deki ecstasy yakalamalarının yüzde 85'inin İstanbul polisi tarafından gerçekleştirildiğine de yer verildi.


KOKAİN
Beyinde kalıcı hasarlara neden olduğu bilinen uyarıcı maddelerden olan kokain ile ilgili yakalamaların son yıllarda zirveye çıktığı ifade edilen raporda, ''Bilindiği gibi dünya piyasasına sunulan kokainin çok büyük bir kısmı Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilen koka bitkisinden elde edilmektedir. Buradan da diğer ülkelere, özellikle ABD ve Batı Avrupa ülkelerine gönderilmektedir. Bu güzergahta ülkemiz önemli bir noktada bulunmamaktadır. Ülkemiz kokain kaçakçılığından kullanıcı düzeyinde etkilenmektedir'' denildi.


Raporda, 2006 yılı içerisinde Türkiye'deki kokain yakalamalarının yüzde 96'sını İstanbul polisinin gerçekleştirdiği ifade edildi.
EN YAYGIN UYUŞTURUCU ESRAR
Esrarın kolaylıkla yetiştirilebildiği ve kullanımının gençler arasında yaygınlaştığı dile getirilen raporda, Türkiye'de halen en yaygın kullanılan uyuşturucunun esrar olduğuna işaret edildi.
Raporda, şu ifadelere yer verildi:


''Uyuşturucu madde sorunu, bir üretim, kaçakçılık veya temin sorunu olmanın yanı sıra bir kullanım, bağımlılık ve her şeyden önce bir talep sorunudur.


Dünya Uyuşturucu Kontrol Kurulu'nun 2004 raporunda, arzla mücadelenin tek başına uyuşturucu olgusuna çözüm getiremediği, arz odaklı mücadele stratejilerinin giderek artan madde bağımlılığını ve bunun doğal sonucu olarak da üretim artışını durdurmada kifayetsiz kaldığı açık bir dille ifade edilmektedir.'' Polisin ilk işlevinin uyuşturucunun arzıyla mücadele olmasına rağmen bunun tek başına Türkiye'nin narkotik sorununu çözmesinin mümkün olmadığı belirtilen raporda, İstanbul polisinin, 2003 yılından itibaren gençliğe kurulan tuzakların anlatıldığı gerçek hayat öykülerinden oluşan ''Öyküyle Madde Kullanımını Engelleme Projesi'' (ÖMKEP) ile talep azaltımı çalışmalarını başlattığı, projenin daha sonra ulusal düzeyde kabul gördüğü anlatıldı.
Raporda, eğitim çalışmaları kapsamında ''Okul Servis Sürücüleri Eğitim Projesi'' (OSEP) ve ''Güvenli Eğlence Mekanları Projesi'' (GEM) ile konferans, seminer ve tiyatro projelerine değinildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:05

İLGİLİ HABERLER