Dünya
  • 11.4.2024 20:10

İşte 6 aylık Gazze savaşının İsrail'e görünür maliyeti

İsrail'in ekonomik geleceği belirsiz.. Gazze savaşı 56 milyar dolar değerinde büyük kayıplara neden oldu 

İsrail'in Gazze'deki savaşının başlamasından altı ay sonra, İsrail ekonomisine ilişkin beklentiler büyük ölçüde olumsuz kalacak gibi görünüyor; zira veriler, ordu operasyonlarına yapılan harcamalar ve yerleşimcilere ve askerlere verilen tazminatlar nedeniyle İsrail'deki doğrudan kayıpların 56 milyar dolar olduğunu gösteriyor. İngiliz internet sitesi Middle East Eye tarafından yayınlanan bir rapora göre İsrail ekonomisi bütünüyle savaştan etkilendi .

İsrail Merkez İstatistik Bürosu'na göre İsrail ekonomisi 2023'ün son üç ayında 2022'nin aynı dönemine göre %19,4 daraldı ve bu, Kovid-19 salgınından bu yana en büyük düşüş.

Bu daralmada özel tüketimdeki %26,9'luk düşüş önemli bir etken olurken, işletme yatırımları da %67 oranında düştü.

Bu arada, Gazze Şeridi'nin etrafındaki alanların boş kalması ve kuzeyde Lübnan Hizbullah'ıyla her gün çatışmaların devam etmesi nedeniyle yaklaşık 200.000 İsrailli hâlâ ülkenin kuzey ve güneyindeki evlerinden ayrılmak zorunda kaldı.

Ayrıca savaşın başlamasından bu yana 300.000'den fazla İsrail yedek askerinin çağrılması ve Filistinli işçilerin İsrail'e girişinin engellenmesiyle işgücü ağır kayıplara uğradı.

Toplam ihracat ise yüzde 18,3 oranında azaldı . Teknoloji şirketlerine yapılan yatırımlar %58 oranında azalmış olsa da İsrail'in meşhur olduğu sektör büyük ölçüde istikrarlı kaldı.

Geleceğe dair olumsuz beklentiler
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bütçe açığının %6,8 olacağını ve borç/GSYİH oranının %65,7 oranında artacağını tahmin ediyor.

İsrailli kar amacı gütmeyen bir kuruluş da Kasım 2023'te yapılan bir ankette İsrail halkının yaklaşık %20'sinin savaşın başlangıcından bu yana gelirlerinin "büyük ölçüde" veya "çok önemli" zarar gördüğünü söylediğini bildirdi.

Al Jazeera ayrıca inşaat sektörünün haftalık 650 milyon dolarlık kayıpla karşılaştığını, gayrimenkul satışlarının ise son 30 yılın en kötü seviyesinde olduğunu bildirdi.

sürecin yönü

Mali derecelendirme kuruluşu Moody's, Şubat 2024'te İsrail'in kredi notunu A1'den A2'ye düşürdü. Gazze'de devam eden savaşın etkilerinin siyasi riskleri artırdığını ve İsrail'in kurumlarını ve mali gücünü zayıflattığını söyledi.

Kuruluş, olumsuz tahminlerini de değiştirmedi, bu da daha fazla not indirimi ihtimali olduğu anlamına geliyor Fitch, savaşın devam etmesiyle açıkladığı İsrail ekonomisine ilişkin olumsuz tahminlerini de değiştirmedi.

Şöyle dedi: "Borç/GSYİH'de kısa vadede bir artış, bölünmüş iç politika bağlamında yüksek askeri harcamaların devam etmesini ve İsrail'in gelecekte borç azaltma kabiliyetini sınırlayabilecek belirsiz makroekonomik fırsatlar bekliyoruz."

 üzere kurtarma ekiplerinin ilerleyişi için hazırlık yapmak.

Güncellenme Tarihi : 11.4.2024 20:18

İLGİLİ HABERLER