Gündem
  • 5.10.2005 02:20

İŞTE AB KRİTERLERİNDEKİ KOMİK YASAKLAR!..

Avrupa Birliği için asıl mücadele şimdi başlıyor. Uymamız gereken kriterler arasında neler var neler:Öğrencilerin defter kaplaması yasak, balık tutarken yağmurluk şart!.



En büyük değişiklik tarımda yaşanacak. Çiftçiler artık istediği ürünü ekemeyecek. Ne kadar ve hangi üründen ekileceğine, AB komisyonları karar verecek.

Balıkçılar istedikleri yerde balık tutamayacak. Balık avcılığı ve balık avcıları, belli kurallara bağlanacak. Mesela, yağmurluk giymeyen balık tutamayacak.

Öğrenciler artık defter ve kitaplarını kaplayamayacak. Çünkü, her yıl milyonlarca ağacı yok ettiği gerekçesiyle AB ülkelerinde defter kabı kullanmak yasak.

Ekmekler ambalajlı satılacak. Eksik gramaja ya da ambalajlanmamış ekmek satanlara ceza verilecek. Kirli ortamda üretim yapanların yetkisi elinden alınacak.

Minibüsler tamamen kaldırılacak. Otomobiller Avrupa standartlarında olacak. Otomobillerdeki airbag sayısı ve aracın sac kalınlığını, AB belirleyecek.

Ülkemiz, tarihinin en büyük dış politika zaferini kazandı. AB müzakereleri Avrupai bir Türkiye yaratacak, ancak bu sanıldığı kadar kolay olmayacak.

Avusturya ve İsveç AB'ye 13 ayda üye olurken, Portekiz ile İspanya 7 yıl süren müzakereler sonucunda üyelik hakkı kazandı.

Dile kolay, tam 42 yıldır AB'nin bekleme odasında olan Türkiye, sonunda AB ile tam üyelik müzakerelerine başladı... Ancak Türkiye'nin önünde uzun bir süreç var. Türkiye bu dönemde AB ile her konuda uyumu yakalamaya çalışacak. Tabii, bu müzakereler pek kolay geçmeyecek. En az 10 yıl sürmesi beklenen müzakere yolunda, tarama sürecinden geçecek olan Türkiye'nin bu dönemde AB müktesebatına uyum düzenlemelerinde geldiği aşama tespit edilecek. Bu süreçte aynı zamanda AB Komisyonu teknik hazırlığını bitirecek ve Türkiye'yle ilgili gözden geçirilmiş 'Katılım Ortaklığı Belgesi' hazırlayacak.

SÜRE BELLİ DEĞİL
Tarama sürecinin 'süresi' ise belli değil. Bu süreç, 4 ila 6 aylık zaman dilimine yayılıyor. Müzakereler genellikle 'kolay' olarak kabul edilen ve kısa sürede sonuçlandırılması beklenen konu başlıklarıyla start alacak. Tüm konu başlıklarında müzakerelerin tamamlanmasının ardından, Komisyon, taslak Katılım Antlaşması'nı hazırlıyor, antlaşmaya son şekli ise Hükümetlerarası Konferans'ta veriliyor. Müzakerelerin ne kadar süreceğine ilişkin standart bir süreden söz etmenin mümkün olmadığına işaret eden kaynaklar, her adayın kendi koşulları ve hazırlığı sonucunda farklı sürelerde müzakereleri tamamladığını belirtiyor. Örneğin, bu süre Avusturya ve İsveç için sadece 13 ay olurken, İspanya ve Portekiz katılım müzakerelerini yedi yılda tamamladı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER