Gündem
  • 26.9.2013 13:12

İşte AKP'nin adayı belli olan illeri

Kabine değişmeden seçime girme hesabı gündemde.
YSK'dan gelecek karara göre hareket edilecek.
Belediye başkan adayı gösterilecek isim sayısının 10’u aşmayacağını belirtti.
Son ankete göre AK Parti ’nin oy oranı yüzde 50.6, CHP’nin yüzde 24.1, MHP’nin yüzde 14.3, BDP’nin yüzde 7.1

YSK, Başbakan Erdoğan’ın daha önce dediği gibi “İstifa gerekli” derse, kasım ayının sonuna kadar kabine revizyonu yapılması gerekecek. AK Parti Merkez Yönetim Kurulu’nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan önceki günkü toplantısında ,yerel seçim ele alındı. Erdoğan’ın Arjantin’den dönerken “Aday olmaları halinde istifa etmeleri gerekiyor” dediği bakanların durumuyla ilgili görüş ayrılığı oluştu.

Açık hüküm yok

Bazı AK Parti kurmayları, bakanların adaylık için istifa etmelerine gerek olmadığı görüşünü savunuyor. Bu tezi savunanlar, daha önce milletvekiliyken belediye başkanlığına aday olup seçilenlerin bulunduğunu, ancak bakanlar açısından hiç örnek olmadığını belirterek, mevzuatta da açık hüküm bulunmadığına dikkat çekiyorlar. Yasada “Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek veya aday gösterilebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değildirler” hükmünün yer aldığını belirten AK Partili bazı kurmaylar, “Milletvekillerinin istifası gerekmiyor. Bakanlar da bu kapsama girebilir” görüşünü dile getirdiler.

YSK’ya sorulacak

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, AK Parti’de konunun YSK’ya sorulması eğilimi oluştu. YSK’nın olumsuz cevap vermesi halinde bakanların hangi tarihte istifa edeceği de partide tartışma konusu. YSK’nın kamu görevlilerinin istifa etmeleri gereken son tarih olarak 1 Aralık üzerinde durduğunu belirten AK Partili kurmaylar, bu durumda zorunlu kabine revizyonunun kasım ayının sonunda yapılması gerekeceğini ifade etti. AK Partili kurmaylar, bakan ve milletvekili olarak belediye başkan adayı gösterilecek isim sayısının 10’u aşmayacağını da belirtti.

AK Parti % 50.6

MYK’da partinin 26 ilde 5029 kişiyle 6 Eylül-12 Eylül tarihleri arasında yüzyüze görüşme yoluyla yaptırdığı kamuoyu anketlerinin sonuçları da masaya yatırıldı. Ankette bugün genel seçim olsa hangi partiye oy verisiniz sorusuna verilen cevaplara göre, AK Parti’nin oy oranı yüzde 50.6, CHP’nin yüzde 24.1, MHP’nin yüzde 14.3, BDP’nin yüzde 7.1, diğer partiler ise yüzde 3.5 çıktı.

İstanbul'da Topbaş kesin gibi

AK Parti kulislerinde, mevcut belediye başkanları ile yola devam edilecek iller arasında Ankara, Konya, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Gaziantep, Hatay, Rize ve Şanlıurfa gösteriliyor. Son ankette İstanbul’la ilgili çıkan sonuçlar üzerine İstanbul‘da da Kadir Topbaş’ın yeniden aday olmasına kesin gözüyle bakıldığı öğrenildi. İstanbul’da “Bugün genel seçim olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlarda AK Parti’nin oy oranı yüzde 52 çıktı. “Belediye başkanlığı seçiminde hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna “AK Parti” karşılığı verenlerin oranı ise yüzde 55’i buldu. “Kimi belediye başkanı olarak görmek istersiniz?” sorusuna verilen yanıtlarda ise yüzde 45’le Kadir Topbaş ilk sırada çıktı.Vatan

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:42

İLGİLİ HABERLER