
İŞTE BAŞBAKAN'IN AÇIKLADIĞI ZAMLI YENİ MEMUR MAAŞLARI!.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15 Ağustostan itibaren geçerli olmak üzere en düşük memur maaşına 103 YTL, memur, din görevlisi, öğretmen maaşına 112'şer YTL, astsubay çavuş maaşına 127 YTL, teğmen maaşına 132 YTL, polis mumuru maaşını 161 YTL, araştırma görevlisi maaşına 171 YTL, mühendis maaşına 264 YTL ilave ek ödeme getirildiğini bildirdi.
Hükümet en düşük memur maaşına yüzde 10 artış yaptı. Ortalama memur maaşına yüzde 8.4 artış sağlandı. En düşük memur maaşında yıllık zam yüzde 22.2 oldu. Ortalama memur maaşına yıllık zam 18.5 oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olmak üzere en düşük memur maaşına 103 YTL, memur maaşına 112 YTL ek ödenek getirildiğini açıkladı.
Bu artışla birlikte en düşük memur maaşında yüzde 10, ortalama memur maaşında ise yüzde 8.4 oranında artış sağlamış sağlandığını belirten Erdoğan, "Bu tablo ideal değil ama ülkemizin şartları buna müsaade ediyor" dedi.
Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, hükümetin, kamu personelinin hak ettiği yaşam standardını sürekli olarak yükseltmeyi temel öncelik kabul ettiğini söyledi. Bugüne kadar kamu personeline hep enflasyonun üzerinde bir artış sağlandığını belirten Başbakan Erdoğan, "5.5 yıllık iktidarımız döneminde hiçbir zaman kamu personelimizi enflasyona ezdirmedik. Kamu çalışanları
arasında mümkün olduğunca ücret adaletini sağlamayı temel bir prensip olarak daima gözettik. Kamu personelinden ek ödemesi olmayanların aylıklarının iyileştirilmesi ve ücret adaletinin sağlanması amacıyla yaptığımız yasal bir düzenlemenin ayrıntılarını da açıklıyorum" dedi.
Başbakan Erdoğan, aylıklarda yapılacak artış tutarlarının Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiğini söyledi. Bu belirleme yapılırken memurların hak ettikleri yaşam düzeyine kavuşabilmelerine imkan sağlamak üzere aylık artış tutarlarının mümkün olduğunca yüksek tutulduğunun altını çizerek, "Bunun ideale ulaşan bir yapı olduğunun iddiası içinde değilim ama ülkemizin ekonomik şartları neye müsaade ediyorsa bu şartları zorlamak suretiyle böyle bir düzenlemeyi yaptık. Düşük aylık alan memurlarımızın
aylıklarında daha fazla artış sağlandı. 15 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olmak üzere en düşük memur maaşına 103 YTL, memur maaşına 112 YTL, din görevlisi maaşına 112 YTL, öğretmen maaşına 112 YTL, astsubay çavuş maaşına 127 YTL, teğmen maaşına 132 YTL, polis memuru maaşına 161 YTL, araştırma görevlisi maaşına 171 YTL, mühendis maaşına 264 YTL düzenlemeyle 15 ağustos tarihinden itibaren ilave ek ödenek getirilmiştir. Bu artış, bu düzenleme en düşük memur maaşında yüzde 10, ortalama memur maaşında
ise yüzde 8.4 oranında artış sağlamış oluyor. Bu yıl içerisindeki artışlarla bu düzenlemede yaptığımız artışlar birlikte değerlendirildiğinde memur maaşlarında önemli tutarlarda artış sağlandığı görülecektir" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, asgari geçim indiriminden kaynaklı artışlar hariç, 2008 yılında en düşük memur maaşında yüzde 22.7, ortalama memur maaşında ise yüzde 18.5 oranında artışlar getirmiş olduklarını söyledi. Bu düzenleme sonucunda ayrıca kamu personelinin kurumlar arası var olan ücret dengesizliğinin giderilmesi ve eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak ücret adaletinin sağlanması yönünde önemli bir mesafe kaydedildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, düzenlemenin kamu çalışanlarına hayırlı olmasını
diledi.
Erdoğan, yapılan düzenlemenin bütçeye getirdiği yükün 2008'le ilgili olarak 947 milyon YTL olduğunu belirterek, "Bazı bakanlıklarımızda döner sermayeyle ilgili olarak havuzlarda toplananı artık tek havuzda toplama metodunu getirdik. Bütçeye ek bir yük getirmeden, her bakanlığın kendine ait yapmış olduğu bu tür ücretlerdeki dengelemeyi artık merkezi bir anlayışla dağıtmayı planladık ve bu şekilde karşılıyoruz" açıklamasında bulundu.
Bir soru üzerine, gerçekleştirilen protesto gösterilerini eleştiren Erdoğan, "Bir sendikanın toplantının 10. dakikada kalkıp toplantıyı terk etmesini şık bulmuyorum. Bunu bir demokratik anlayış içerisinde, masadan çekilmeyi doğru bulmuyorum. Sayın Bakanım bu konuyla ilgili de farklı bir hoşgörü anlayışını sergiledi. Kendilerine, 'masadaki yerleri boş duruyor, tekrar gelebilirler' diye davet çağrısı yaptı. Sokaklarda yürümekle bu tür şeyler çözülmez. İşin 10. dakikasında çekilip gitmekle bu işi
çözemezsiniz. Sokaktaki yürüyüşle bu sadece şova dönüşür. Oturursun masada, konuşursun. Biz millet adına buradayız. Bu tabloyu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yapabileceği ekstra bir destek olarak kamuda çalışan memura sunduk. 2009'la ilgili olarak gelecek olan zam oranı da belirlenecek. Daha sonra miktar olarak memura yansıyacak. Bu tablo ideal değil ama ülkemizin ekonomik şartları buna müsaade ediyor. Biz parayı idare edemezsen, bunun faturası millete ağır gelir. Millete ağır bir fatura çıkartmak
istemiyoruz, böyle bir hakkımız da yok" dedi.
"Yaptığımız zam enflasyonun altında kalıyorsa, arada kalan farkı bugüne kadar hep ödedik. Böyle bir şey olursa biz bu farkı da yine öderiz" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sendikalar taleplerini ortaya koyacak. Uçuk kaçık taleplere evet diyemeyiz. Öyle talepler var ki, ülke gerçekleriyle hiç alakası yok. Bu arkadaşlarıma hep söylüyorum. Siz de kendinizi buraya koyun. Bunlar hiç işveren olmamışlar, bilmiyorlar ki biz onlar adına da buradayız. Bizim hükümetimiz kimsenin hakkı olmadığı halde para basmak suretiyle memuruna, işçisine para verme ahlaksızlığana düşen bir hükümet olmamıştır. Bunu ben milletin cebinden çalmak olarak görüyorum. Türkiye çok devalüasyon yaşadı.
Rastgele zamlar yapıldı. Ondan sonra vatandaşımın alım gücü düştü."