KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/Ankara Defterdarlığı devlete gelir sağlamak için vergi dairelerinin çatılarında 3.5 ton güvercin gübresi biriktirdi. Tonu 100 milyon liradan satışa çıkardı. Ama alan olmadı.
Devlet tasarruf yapmak ve yeni gelir kapıları açmak için ne yapacağını bilemiyor. Tasarruf için genelge üstüne genelge yayınlıyor. Bugüne kadar kaç tasarruf genelgesi yayınlandığını tespit etmeye çalıştık. Tam sayıyı bulamayıp vazgeçtik. O kadar genelgeden sonra gelinen noktaya göz atalım dedik. Tablo şöyleydi:
Tasarruf önlemleri tutmadı
Hükümet en son yayınladığı genelgeyle, 90 bin kamu aracını satmayı planladı. Plana göre araçlar Maliye Bakanlığı'na teslim edilecekti. Bugüne kadar sadece 2 bin araç teslim edildi. Bu araçların da yarıdan fazlasının hurda olduğu belirlendi.
Milletvekillerininki dahil 230 bin dolayındaki lojman satılacaktı, son genelgenin ardından 7 bin lojman daha yapıldı. Bu arada milletvekillerimiz de boş durmadı. Sekreter sayılarını üçe çıkarttılar. Bununla da yetinmediler ve kendilerine yılda iki maaş tutarında telefon parası ayırdılar.
Güvercin projesi başlatıldı
Neyse ki, bu kadar masrafın arasında devlet, müthiş bir gelir kapısı buldu. Ankara Defterdarlığı, çoğu Ulus semtindeki tarihi binalarda görev yapan vergi dairelerinin çatılarında biriken güvercin gübresini, ihale yoluyla satıp gelir elde etme kararı aldı. Çatılardaki güvercin gübreleri Ankara Yıldırım Beyazıt ve Kızılbey Vergi dairelerinin çatılarında biriktirildi. Gübre 3.5 tona ulaşıp da çatı artık daha fazla yük taşıyamayacak hale gelince ihale duyurusu yapıldı.
Esnaf fiyatı yüksek buldu
Açık arttırma yoluyla yapılacak ihalede gübrenin tonu 100 milyon lirada olarak belirlendi. Güvercin gübresi ihalesi dün Ankara Tasfiye İşletme Bölge Müdürlüğü'nde açık arttırma usulüyle yapıldı. Ancak ekonomik kriz içindeki esnaf ton başına 100 milyon lira fiyatı çok buldu. Bu yüzden gübreye alıcı çıkmadı. Esnafın ihaleye ilgi göstermemesinin bir nedeni de malın, yani gübrenin teslim yeri olarak 'vergi dairelerinin çatısı'nın gösterilmesiydi. İhaleye giren esnaf, gübrenin yerinden teslimi yerine kendi depolarına getirilmesini istedi.
Astarı yüzünden pahalıydı
İhaleye katılan vatandaşlar devletin sattığı güvercin gübrelerinin çatı katlarında bulunduğunu, gübreyi toplayıp aşağı indirmek için en az 10 kişi tutup çalıştırmak gerektiğini belirterek şöyle konuştular: 'Bu işin astarı yüzünden pahalıya geliyor, toplamak için 10 adam tutsak kazanacağımız parayı da onlara vermemiz gerekecek.' Güvercin gübresini çiçekçiler ve karpuzcular alıyor. Özellikle Diyarbakırlı karpuz üreticileri güvercin gübresi kullanıyor. Ancak ekonomik kriz nedeniyle onlar da artık bu gübreyi almaktan vazgeçmişler.
Gecekondu enkazı da satılıyor
Defterdarlığın ihalesi güvercin gübresiyle de sınırlı değildi. Tonu 30 milyona gecekondu enkazı, 125 milyona 10 kavak ağacı, 38 milyon liraya deniz telsizi, 1 milyar 700 milyon liraya 5 bin litre kullanılmış röntgen filmi suyu ve 10 milyon liraya zirai mücadele ilacı da satışa çıkartıldı. Ancak, bunlara da alıcı çıkmadı. Şimdi önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkılacak ve fiyatlar aşağı çekilerek, satış yapılmaya çalışılacak.
Daha neler var neler?
Devletin ihaleye çıkardığı kamu malları arasında, memur masası, müdür koltuğu, sigara sehpası, jinekolojik masa, akü, ütü, çelik soyunma dolabı, misafir koltuğu, tek kişilik yatak çamaşır makinası, kurutma makinası gibi eşyalar da bulunuyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:27