Yaşam
  • 11.8.2007 13:33

İŞTE CANİ ANNE - BABANIN KURBANI O ÇOCUK!..

Minik Mert Can'ın yaşadıkları, uyuşturucunun iğrenç yüzünü bir kez daha ortaya koydu. Uyuşturucu müptelası bir anne-babanın, ağlayan çocuklarını susturmak için koluna beyaz zehir enjekte etmesi Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Konuyla ilgili haberin dün gazetemizde yayınlanması üzerine, bütün kurumlar harekete geçti. Polis, anne-babayı bulmak amacıyla çalışma başlatırken, vatandaşlar yardım için adeta birbiriyle yarıştı. Kimse Yok mu Derneği de masrafları üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı. Yaklaşık 2 yıldır Mert Can'a sahip çıkan Sosyal Hizmetler Genel Müdürü İsmail Barış ise hâlâ olayın şokunu atlatabilmiş değil. 6 aylık bir bebeğe zehir verilmesini insanlıkla bağdaştıramadığını kaydeden Barış, "Böyle hunharca bir olayın yaşanabileceğini hiç aklıma getirmezdim." dedi. Talihsiz çocuğun evlat edinilebilmesi için mahkeme kararı çıkartacaklarını belirten Barış, yoğun bakım servisindeki enfeksiyon riski sebebiyle Mert Can'ın başka bir ortamda özel bakıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Genel Müdür, "Ona ihtimamla bakabilecek bir aileye verilirse çok iyi olur. Ciğerleri mikrop kapmaya müsait olduğundan mutlaka donanımlı ve hijyenik bir ortamda bakılmalı." şeklinde konuştu.

Yuvalarına ailesi tarafından şiddet gördüğü için getirilen başka çocukların da olduğunu bildiren Sevinç, Mert Can'ın durumunun çok daha vahim olduğuna dikkat çekiyor. Sevinç'in evlat edinilebilmesi için gerekli bütün hukuki işlemlerin yapılacağını belirten Barış, "Bu çocuk eğer ona ihtimamla bakabileceği bir aileye evlat verilebilirse çok iyi olur. Çünkü ciğerleri mikrop kapmaya çok müsait olduğundan mutlaka donanımlı ve hijyenik bir ortamda bakılmalı." diye konuşuyor. Daha önce Mert Can'ın ailesinin bulunabilmesi için hastanenin ve kendi kurumlarının defalarca dilekçe yazdığını hatırlatan Barış, girişimlerin sonuçsuz kaldığını ifade ediyor. Emniyet yetkililerinin aradığı Bursa doğumlu Gülhan Sevinç'in poliste daha önceden uyuşturucudan dolayı değişik tarihlerde iki kaydının olduğu ortaya çıkmıştı.

Kimse Yok mu Derneği Başkanı Mehmet Zeki Özkara izin verilmesi halinde Mert Can'ın bütün masraflarını üstlenmeyi kabul edeceklerini bildirdi. Özkara, kuruluş amaçlarının mağdur insanlara yardım eli uzatmak olduğunu vurgulayarak, "Bundan sonra bu talihsiz yavrunun hayata tutunabilmesi için elimizden gelen bütün yardımı yapmaya hazırız." dedi. Dünyanın çeşitli yerlerinden arayan Türk yardımseverler de küçük Mert Can'a sahip çıkabilmek için birbiriyle yarıştı. Almanya'da bilgisayar mühendisliği yapan Murat Süzen, Mert Can'a yardım etmek istediğini belirterek, "Benim de 4 yaşında Mert adında bir oğlum var. Almanya'da yaşayan Türk Mühendisler Birliği adına Mert Can'a en güzel ve en hızlı şekilde yardım etmek istiyoruz" dedi.

Öte yandan Mert Can'ın haberinin gazetemizde yayınlanması üzerine herkesin yönelttiği sorulardan biri Mert Can'ın yaşayıp yaşayamayacağı şeklindeydi. Mert Can'ın doktorları talihsiz yavrunun iyi bakıldığı takdirde hayatını devam ettirebileceğini söyledi.

'Beden gelişimi durmuş'

Soluk borusunda bir tüp takılı olan Sevinç, bu tüp sayesinde nefes alabiliyor. Beyinsel ve fiziksel fonksiyonları tam gelişmemiş olan Sevinç, midesinden enjekte edilen mamalar sayesinde beslenebiliyor. M.C.'nin durumu hakkında bilgi veren Yoğun Bakım Klinik Şefi Doktor Oya Hergünsel, küçük Mert Can'ı sık sık tıbbi müdahale geçirdiğini anlattı. Hergünsel, "Bebeğin gelişimi tamamen durmuş. Bebek, enfeksiyon tehlikesi nedeniyle yoğun bakımda bulunuyor. Bebeğin enfeksyon kapmaması için aspiratör denilen bir cihaza ihtiyaç var." şeklinde bilgi veriyor. Çocuğun hastaneye yatırıldığından beri hiçbir yakını tarafından aranıp sorulmadığını kaydeden Hergünsel, "Çocuk sağlıklı bir şekilde doğmuş. Ancak ailesi susması için uyuşturucu enjekte etmiş." diyor.

Uyuşturucu bağımlısı anne ve babanın çocuğu olan Mert Can'a ailesinin ağladığı için damardan uyuşturucu enjekte ettiği öğrenilmişti. Bunun üzerine anne Gülhan Sevinç, çocuğunu Şişli Etfal Hastanesi'ne bırakarak kaçmıştı. Yapılan muayenede bebeğin uyuşturucu sebebiyle beyin ve ciğer fonksiyonlarının zarar gördüğü tespit edilmişti.

Bahçelievler Çocuk Yuvası'na verilen Mert Can, 8 aydır yoğun bakımda tedavi görüyor. Emniyet güçlerinin aradığı Bursa doğumlu anne Gülhan Sevinç, bildirdiği adreslerden hiçbirinde bulunamadı. Anne ve babanın aranmasının sürdüğü bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:50

İLGİLİ HABERLER