İŞTE, DENKTAŞ'IN ANNAN PLANI ÖNERİLERİ VE İTİRAZLARI
MESUT GÜNSEV
LEFKOŞA- KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 4 Ocak'ta siyasi partilere sunduğu belgede Annan Planı'na itiraz ve önerilerini sıraladı.
Denktaş'ın önerilerinin ana başlıkları şöyle:
"Yaptığımız iç çalışmalar ve Siyasi Parti Başkanları ve Temsilcileri ile 2 ve 3 Ocak günlerinde gerçekleştirdiğimiz görüşmeler göz önünde bulundurularak 10 Aralık 2002 tarihli revize edilmiş BM fikirlerine dahil edilmesini veya değiştirilmesini isteyebileceğimiz siyasi ve teknik içerikli (çelişkili olan veya açıklığa kavuşturulması gereken hususlar gibi) unsurlar ana hatları ile aşağıdakileri içermektedir.
Bu çalışma sonuçlandırılırken gözden kaçırılmaması gerekli esas husus, 1960 antlaşmalarında olduğu gibi "common state"in iki eşit birimden kaynaklandığı ve eşit egemenliğe dayandığıdır. Bu kazanılmış hakkımızı yıpratmamalıyız.
Dikkat etmemiz gerekli bir başka husus, Rum tarafının 10 Aralık 2002 tarihli revize edilmiş metinde aleyhimize değiştirmeye çalışabileceği hususlara karşı hazırlıklı olmaktır."
DENKTAŞ'IN ANNAN PLANI HAKKINDAKİ ÖNERİLERİ
1- Kapsamlı çözüm anlaşmasının ilke olarak iki lider tarafından parafe edilmesinden sonra referandumdan geçmesi halinde ortaya çıkacak yeni Ortaklık Devleti'nin Kuruluş Anlaşması'nın iki Kurucu Parça Devlet adına seçilmiş Cumhurbaşkanları tarafından imzalanması;
2- İki Kurucu Parça Devletin herhangi birinin senatör ve milletvekillerinin oy çokluğu ile talep etmesi halinde herhangi bir konuda yasama organı kararlarının Senato ve Meclis'te ayrı çoğunluklarla alınması; herhangi bir Kurucu Parça Devletler'den gelen üyelerin ayrı ayrı asgari 1/4'ünün onayının gerekeceği
3- Karşılaşılacak içinden çıkılmaz hukuki, pratik ve siyasi komplikasyonları ortadan kaldırmak için mal/mülk konusunun temelde mübadele ve tazminat yolu ile halledilmesi gerektiğini ısrarla anlatmaya devam etmemizde yarar görüyorum. Bunun dışında İTEM Yasası altındaki uygulamaların geçerliliğini de göz önünde bulunduracak alternatif bir önerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalıyız. Bu önemli konunun yapılacak özel bir toplantıda ele alınıp etraflıca değerlendirilmesinde fayda olacaktır.
4- Türk Kurucu Parça Devletine kalacak toprak konusu Türkiye ile istişare halinde siyasi seviyede ele alınıp savunulacak ve ileriye götürülecek temel meselelerden biridir. Revize edilmiş Annan Planı'na ekli haritada birçok olumsuzluklar bulunduğu malumdur.
5- Yapılacak bir anlaşmanın BM, AB ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşlar tarafından "endorse" edilmesi son derece önemlidir. Üzerinde mutabakata varılacak ve imzalanacak anlaşma metni hükümleri ve güvencelerin daha sonra uluslararası mahkemeler ve başka şekillerde sulandırılması veya ortadan kaldırılması riski muhakkak önceden ortadan kaldırılmalıdır. Bu kapsamda Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde getirilen delegasyonların tarafların mutabakatı olmadan herhangi bir AB organı tarafından bozulamayacağına dair açık hükümlerin muhakkak Kapsamlı Çözüm Anlaşmasına ve ayrıca AB Katılım Anlaşması'na eklenmesi şarttır.
Yukarıdaki hususlar ele alınması gerekli siyasi ve teknik unsurların belli başlı olanlarıdır ve bu konudaki çalışmalarımız derinlemesine devam etmektedir. Bu ön çalışmada ele alınmayan diğer hususlarla birlikte tüm siyasi ve teknik nitelikli değişiklik önerilerimiz tadil edilmiş 10 Aralık 2002 tarihli plana işlenecek ve ilerideki günlerde tüm ilgililer ve sİyasi parti başkanlarına dağıtılacaktır."
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:05