
İŞTE, DÜNYAYI YÖNETEN TÜRKLER...
Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. yıldönümünü kutlamamıza sayılı günler kaldı. Ülkemiz, aradan geçen bu zaman diliminde ekonomik krizler, terör olayları, darbe ve muhtıralarla anıldı.
Sevindirici gelişmeler de oldu şüphesiz ama baskın gelen taraf hep 'olumsuzluklar'dı. Son yıllarda ise dengeler değişmeye başladı. Artık yurtdışında alnının akıyla 'Ben Türk'üm!' diyen sanatçılarımız, bilim adamlarımız ve idarecilerimiz var.
Dünyanın en büyük şirketi Coca-Cola, Muhtar Kent isimli bir Türk'e emanet. IMF, Intel, DHL ve Nokia gibi ünlü şirketler, yöneticilerini Türkler arasından seçiyor. Gururla, 'Bizim de Nobel ödüllü yazarımız var.' diyebiliyoruz. Nuri Bilge Ceylan'ı örnek gösteriyor, Microsoft ve NASA'da çalışan yüzlerce Türk'le övünüyoruz. Modacılarımız, Paris ve İtalya gibi şehirlerde bile söz sahibi. Türk okulları ise yediden yetmişe herkesin gözlerini yaşartıyor. Sosyolog Nilüfer Narlı, bu yükselişi on yıl öncesinden fark etmiş ve bir konferansında, "Türkiye er ya da geç marka isimleriyle gündeme gelmek zorunda." demiş. Narlı, Türkiye'nin son 10 yılda büyük bir değişim süreci içerisine girdiğini ve dünya ekonomisine entegre olduğunu söylüyor. Nilüfer Narlı, "1980'li yıllarda bir Türk gencine sorsaydınız, sanatta, sporda ve moda dünyasında övünebileceği sadece birkaç marka isim vardı. Ama bugün dengelerin değiştiğini her alanda görüyoruz." şeklinde konuşuyor. Sosyolog-yazar Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, yurtdışında yaşayan Türklerin var güçleriyle çalıştıklarını söylüyor. Barbarosoğlu, "Gurbette yetişen gençlerin içerisinde bulunduğu mesuliyet duygusu onları başarılı, gayretli ve idealist kılıyor." diyor. Sosyoloji Profesörü Ünsal Özkay ise Türklerin başarısını, küreselleşen dünyaya hızlı adapte olmalarına bağlıyor.
Okullar, Türkiye sevdalısı gençler yetiştiriyor
Yurtdışındaki Türk okullarını gezme fırsatı yakalayan hemen herkes ortak bir görüşe sahip: Bu kurumlar, Türkiye adına çok büyük bir 'lobi' faaliyeti yürütüyor. Sanatçısından siyasetçisine, modacısından işadamına kadar toplumun her kesiminden destek alan okullar, faaliyet gösterdikleri ülkelerin adeta 'göz bebeği'. Teknolojik altyapıları, kaliteli öğretmenleri, modern müfredatı, okulları hep gündemde tutuyor. Öğrenciler birden fazla yabancı dil öğreniyor, uluslararası bilim olimpiyatlarında altın madalyalar kazanıyor. Özellikle Orta Asya'daki okullar olimpiyatlara damgasını vuruyor. Ülkedeki bürokrat ve siyasetçiler, çocuklarını bu okullara gönderiyor. Mezun olan öğrencilerin büyük kısmı eğitimlerine Türkiye'de devam ediyor. Hepsi de iyi seviyede Türkçe konuşuyor. Geçtiğimiz yaz İstanbul'da düzenlenen Türkçe Olimpiyatları, bu durumu bir kez daha kanıtladı. Altıncısı düzenlenen yarışmalara 110 farklı ülkeden binlerce öğrenci katıldı. Her yıl biraz daha büyüyen olimpiyatların hedefi Türkçeyi bir 'sevgi dili' haline getirmek.
Türk markaları göğsümüzü kabartıyor
1980'lerin sonuyla birlikte kapılarını dünyaya açan Türkiye, geçen zaman süresinde çok sayıda uluslararası markaya imza attı. Yıllar önce küçük bir bavul içerisinde yurtdışına açılan Mavi Jeans, bugün 4 binin üzerinde farklı noktada satılıyor. Turkcell, Türkiye dışında altı ülkede hizmet veriyor. Vestel, 106 ülkeye yılda 20 milyon cihaz ihraç ediyor. İstikbal, ev tekstil ürünlerinde Ortadoğu'da ilk akla gelen markalardan bir tanesi. Orta Asya ülkelerinde, Rusya'da, Amerika ve Avrupa'da bu topraklardan doğan markaların açmış olduğu yüzlerce mağaza var. İşte göğsümüzü kabartan Türk markaları: İstikbal, Mavi Jeans, Vestel, THY, Gizia, Godiva, Grunding, Telefunken, Beko, Çanakkale Seramik, Goldaş, Vakko, Turkcell, Beymen, Sarar, Kütahya Seramik, Ülker.
CEOLAR
Muhtar Kent: Coca-Cola firmasının CEO'su Muhtar Kent, dünyanın en değerli markalarından birinde zirveye yükselerek ülkemizin adını duyurdu.
Kemal Derviş: Dünya ekonomi çevrelerinde saygın bir isim olan Derviş, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanlığı görevini yürütüyor.
Ceyla Pazarbaşıoğlu: IMF'nin ukrayna Masası Şefi. Ekonomik krizle birlikte sarsılan Ukrayna ekonomisini düzlüğe çıkartmak için IMF tarafından görevlendirildi.
Murat Onuk: Microsoft'un başarılı yöneticilerinden Onuk, 79 ülkenin pazarlama sorumlusu olarak görev yapıyor.
Gürcan Karakaş: Dünyaca ünlü beyaz eşya markası Bosch'un ikinci üst düzey yöneticisi koltuğunda oturuyor.
Ayşegül İldeniz: Intel'in Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölge direktörlüğünü yapıyor.
SANAT VE EDEBİYAT
Ahmet Ertegün: Amerika'daki Atlantic Records müzik şirketinin sahibi. 2006 yılında aramızdan ayrıldı.
Ayşem Sunal: Belçika'da kraliyet başdansçısı olarak sanat hayatına devam ediyor.
Güher-Süher Pekinel: İki kardeş, dünyanın pek çok ülkesinde piyano konserleri veriyor.
Leyla Gencer: Uzun yıllar İtalya'da yaşayan ve kısa bir süre önce hayata gözlerini yuman opera sanatçısı Gencer, 20. yüzyılın divalarından biri olarak kabul ediliyor.
Orhan Pamuk: Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel ödülü alan tek Türk olarak tarihe geçti.
Arif Mardin: 2006 yılında kaybettiğimiz müzik yapımcısı, 40 yılı aşkın kariyerinde 40 altın ve platin albüm ödülü kazandı. 15 kez aday gösterildiği Grammy ödülünü 12 kez almayı başardı.
SPOR
Ümit Korkmaz: Eintracht Frankfurt takımında top koşturan Korkmaz, Avusturya Milli Takımı'ndaki performansıyla da göz dolduruyor.
Mesut Özil: Werder Bremen'in futbolcusu, geleceğin en büyük yıldızları arasında gösteriliyor.
Gökhan İnler: İsviçre Milli Takım oyuncusu. Udinese'de oynuyor.
Eren Derdiyok: İsviçre Milli Takım oyuncusu Derdiyok, FC Basel'de futbol kariyerine devam ediyor.
Ümit Özat: FC Köln'de oynuyor.
Hidayet Türkoğlu: NBA takımlarından Orlando Magic'de basketbol oynuyor.
Mehmet Okur: NBA takımlarından Utah Jazz'da basketbol oynuyor.
Hamit Altıntop: Bayern Münih takımında top koşturuyor.
Yıldıray Baştürk: Almanya'nın VfB Stuttgart takımında oynuyor.
SİYASETÇİ
Alev Korun: Avusturya Federal Meclisi'ndeki tek Türk.
Düzgün Yıldırım: Hollanda'daki ilk Türk senatör.
Nebahat Albayrak: Hollanda'da bakanlık koltuğunda.
Cem Özdemir: Avrupa Parlamentosu üyesi.
Lale Akgün: Almanya Federal Meclisi'nde milletvekili.
BİLİM ADAMI
Prof. Dr. Mehmet Öz: Ünlü kalp hastalıkları uzmanı.
Prof. Dr. Cemal Kafadar: Harvard Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Kürsüsü Başkanı.
Dr. Süleyman Gökoğlu: NASA'da görevli.
Prof. Dr. Vamık Volkan: ABD'de yaşıyor. Psikiyatri alanında 'Sigmund Freud' ödülünün sahibi.
Prof. Dr. Kemal Karpat: 20 ülkede yayımlanmış 130 makalesi ve 16 kitabı var.
Prof. Dr. Ali Erdemir: Uygulamalı bilimin nobeli R&D ödülünü 3 kez kazandı.
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu: Organ nakli konusunda uzman.
Doç. Dr. Serkan Anılır: Uzay teknolojileri alanında ülkemizin ismini sıkça duyuruyor.
Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu: Uzun yıllar NASA'da çalıştı.
Prof. Dr. Gazi Yaşargil: Beyin cerrahı.
Feryal Özel: NASA'nın başarılı astrofizikçilerinden. 'Dünyanın en zeki kadını' olarak tanınıyor.
YÖNETMEN
Fatih Akın: Duvara Karşı filmiyle Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazan Akın, 40 yıl aradan sonra ülkemizin yüzünü güldürdü.
Ferzan Özpetek: İtalya'da yaşıyor. Aralarında Hamam'ın da bulunduğu çok sayıda başarılı filmlere imza attı.
Meta Akkuş: Fransa'da yaşayan genç yönetmen, kariyerine Chanel, Evian, Calvin Klein gibi ünlü markalara çektiği reklâm filmlerini ve birçok ödülü sığdırdı.
Emrah Yücel: Amerika'da yaşayan Yücel, Frida, Rüyamdaki Amerika ve 28 Gün gibi filmlere hazırladığı afişlerle çok sayıda ödül aldı.
Nuri Bilge Ceylan: 2008 Cannes Film Festivali'nde Üç Maymun filmiyle en iyi yönetmen ödülünü aldı. Ödül konuşmasında "Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme..." dedi.
MODA DÜNYASI
Atıl Kutoğlu: Ünlü modacılardan biri olan Atıl Kutoğlu, Avrupa aristokrasisinin kadınlarını giydiriyor. Kreasyonları Düsseldorf, Milano, Paris ve New York gibi metropollerde düzenli olarak sergileniyor.
Bora Aksu: Londra'da yaşayan Aksu'nun ismi, Gucci, Dolce&Gabbana ve Versace gibi moda devleriyle birlikte anılıyor.
Emre Ertürk: Hollywood yıldızları arasında, Emre Ertürk imzası taşıyan çantalar büyük ilgi görüyor.
Rıfat Özbek: Dünyaca ünlü modacı Özbek, Madonna'dan Prenses Diana'ya, Cher'den Janet Jackson'a birçok ünlüyü giydirdi.
Hüseyin Çağlayan: Başarılı kreasyonlarıyla göz dolduran Çağlayan, üst üste İngiltere'de yılın modacısı seçildi.
İŞADAMLARI
Hilmi Selçuk: Almanya'nın pastırmacılar kralı olarak tanınıyor.
Vural Öger: Avrupa Parlamentosu AP Sosyalist Grup üyesi Vural Öger, aynı zamanda başarılı bir işadamı.
Remzi Kaplan: Almanya'nın en ünlü dönercisi olan Kaplan, Avrupa ülkelerine tonlarca döner ihraç ediyor.