
İŞTE EMNİYET'İN 'KAPKAÇ ARAŞTIRMASI'NIN SONUÇLARI!..
Emniyet, son yıllarda artış gösteren kapkaç olaylarıyla ilgili bir araştırma yaptı. Kapkaç sanıkları ve mağdurları üzerindeki araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıldı. “Kapkaç Olaylarına Analitik Bakış” raporuna göre, bu suçlara en fazla İstanbul doğumlular karışıyor. Daha sonra İzmir, Diyarbakır, Erzurum, Siirt doğumlular geliyor. Kapkaççıların yüzde 18’i bu işi meslek edinmiş, yüzde 73’ü ise daha önce polis tarafından yakalanmış. Polisin raporuna göre kapkaç suçlarının yüzde 70’i organize şekilde birden fazla kişi tarafından işleniyor, gözaltına alınan zanlıların yüzde 71’i 19-30 yaş grubunda. Kapkaça en fazla kadınlar maruz kalıyor. Kapkaça uğrayanların yüzde 52’si yaralanmış, yüzde 46’sı ise psikolojik rahatsızlık geçiriyor.Kapkaç suçlarını işleyenlerin eğitim durumları da düşük. Araştırmaya göre şüphelilerin yüzde 72’si ilkokul mezunu iken yüzde 67’sinin belirli bir işi bulunmuyor. Sabıka durumları incelendiğinde ise kapkaç suçundan yakalananların yüzde 72’sinin daha önceden sabıkalı olduğu görülüyor. Bu kişilerden yüzde 56’sının daha önce kapkaç, yüzde 31’inin ise hırsızlık suçları nedeni ile poliste kaydı bulunuyor. Kapkaç suçu işleyenlerin yüzde 73’ü daha önce polis tarafından yakalanmış. Bunlar- dan yüzde 56’sı tutuklanarak cezaevine, yüzde 21’i de ıslahevine gönderilmiş.
Polis kapkaççıların suç işleme nedenlerini de araştırmasına dahil etti. Yakalananların yüzde 47'si parasızlık, yüzde 21'i kolay para kazanma, yüzde 18'i ise bu işi meslek edindiği için yapıyor. Mağdurlar üzerinde yapılan inceleme sonuçları da ilgi çekici. Kapkaç suçundan yüzde 77 ile en fazla kadınlar mağdur oluyor. Lise ve yüksekokul mezunları mağdurların başında geliyor. Ev hanımlarının kapkaça uğrama oranı ise nispeten düşük. Bu oran yüzde 26. Kapkaça uğrayanların yüzde 52'si yaralanmış, yüzde 46'sı ise psikolojik rahatsızlık yaşamış. Polisin araştırması kapkaççıların özellikle akşam saatlerinde vatandaşların iş çıkışı işe başladıklarını gösteriyor. Kapkaç suçlarının yüzde 23,5'i 15-18 saatlerinde, yüzde 23,7'si ise 18-21 saatlerinde gerçekleşiyor. Kapkaççılar yaya çalışmayı tercih ederken, en fazla kullandıkları yöntem omuzdan çanta alıp kaçma. Para ve cep telefonları kapkaççıların gözdesi. Doğum yerleri incelendiğinde ise kapkaç suçlarına en fazla karışanların yüzde 13,4 ile İstanbul doğumlular olduğu gözleniyor. İstanbul'u İzmirliler izliyor.
Çocuk suçlularla ilgili araştırmalarıyla tanınan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, göçlerin ve gecekondulaşmanın büyük şehirlerde sosyal gruplar arası çatışmalara ve sonuç olarak çocuk suçlarının özellikle mala yönelik suçların artmasına neden olduğunu söyledi. Çocuk suçlarında tek nedenin çocukların gecekonduda yaşamalarının olmadığını belirten Hancı, aile içi huzursuzluk, ekonomik nedenlerin de çocuğu önemli oranda suça ittiğini söyledi. Sorunun çözümü için hükümetin kırsal kesimden şehirlere olan göçü bir an önce durdurması gerektiğinin altını çizen Hancı, eğitim ve ekonomik şartlarının da iyileşmesi gerektiğini vurguladı.
Kapkaç nasıl önlenir?
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kapkaç suçlarının önlenmesi polisten ve vatandaştan alınmasını istediği önlemlerden bazıları şöyle:
Taşra illerinden gelen işsiz ve günü birlik çalışan kişiler izlenmeli.
Uzman suçlular albümü oluşturulmalı.
Piyasadan bilerek veya bilmeyerek hırsızlık malı satın alanlara verilecek cezalar artırılmalı ve caydırıcı hale getirilmeli.
Kavşaklarda çiçek, mendil satan, oto camı silenlerden mal ve hizmet alınmamalı.
Araç kiralayanlara otellerde olduğu gibi mahalli karakola beyan zorunluluğu getirilmeli.
İnsanların yoğun olduğu pazaryeri, alışveriş merkezi gibi yerlerde polis noktası kurulmalı.
Kolluk kuvvetleri, mıntıkaları dahilindeki suça meyilli şahısları takip etmeli. Ekonomik yaşantılarındaki değişiklikler incelenmeli.
Kapkaç suçunu işleyenlerin yakalanmasında gayret gösteren vatandaşlar ödüllendirilmeli.
Bu suçu işleyenler çocuk yaşta olduklarından bu şahısların ıslahına ayrı bir önem verilerek topluma kazandırılmalı.
Kapkaçın yoğun olduğu yerler kamera sistemiyle donatılmalı.
Plakasız motorsiklet ve otomobil gibi araçların trafiğe çıkışına izin verilmemeli.
Resmi motorize ekiplerin yanı sıra sivil motorize ekipler de görevlendirilmeli.
Zaman
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:10