Sağlık
  • 24.5.2007 02:16

İŞTE EN SIK GÖRÜLEN GÖZ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ!..

İlerleyen yaşla birlikte görme keskinliği de azalıyor ancak gelişen tedaviler görme yeteneğinin korunmasına yardımcı oluyor.

Yaşlılıkta vücuttaki pek çok organımız gibi gözler de işlevlerini normal bir şekilde yerine getiremez. Ancak günümüzde tıptaki ilerlemelere paralel olarak geliştirilen yeni cerrahi ve optik teknikler, görme yeteneğini korumaya yardımcı oluyor. Alman Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Ofluoğlu yaşlılıkta ortaya çıkabilecek göz problemlerini ve bunların çözümlerini anlattı:

HANGİ SORUNLAR GÖRÜLÜR?
-PRESBİYOPİ: Gençlerin gözlerindeki lens yumuşak ve esnektir. Yaşlandıkça lens sertleşir. 40 Yaşlarına gelindiğinde lens, şeklini değiştirme yeteneğini kaybeder. Bu nedenle yaşlılar okumakta ve yakını görmekte güçlük çeker.

Presbiyopi adı verilen bu durumu tersine döndürecek herhangi bir egzersiz veya ilaç yoktur. Gözün odaklanmasına yardım için okuma gözlüğü veya bifokal gözlük gerekir. 40-60 yaş arasında yakını net görmek için her iki yılda bir gözlük değiştirmek gerekir.

-UÇUŞAN BENEKLER: Her yaştan insanda görülebilir. Bunlar gözün içini dolduran jel gibi madde olan vitre içindedir. Yaşlandıkça vitre yapışkan ve sıvı iki kısma ayrılır. Yapışkan kısım lensin gerisinde yüzerek koyu benekler görmemize yol açabilir. Uçuşan beneklerin çoğu ciddi göz hastalığı ile ilgili değildir. Genellikle kaybolurlar. Uçuşan beneklerin sayısının artması durumunda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

-KATARAKT: Gözün içinde bulunan saydam lensin bulanıklaşmasıdır. Nedeni iyi bilinmemektedir. Görme bozulmamışsa ameliyat gerekmez ancak, günlük yaşantıyı engelliyorsa ameliyat düşünülmelidir. Katarakt laser ile çıkarılamaz. Ameliyat gerekir. Sonuçlar genelde mükemmeldir. Hatta katarakt ameliyatı en sık başvurulan cerrahi operasyondur.

-GLOKOM: Tedavi edilmeyen vakalarda görme siniri hasara uğrar. Çünkü göz içinde sıvı basıncı çok yükselir. Optik sinire önemli hasar olmadan hastalık saptanır ve tedavi edilirse görme kaybı önlenebilir. Glokomdan görme kaybını önlemenin en iyi yolu periyodik bir muayenedir. Glokom tanısı konursa görme kaybı medikal, cerrahi veya lazer tedavisi ile önlenebilir veya yavaşlatılabilir.

-Makula Dejenerasyonu: Yaşlılığa bağlı olarak kişinin okuma ve görmesinde azalma olur. Birçok olguda azalan görme düzeltilse de görme kaybı makula bölgesinin bozulmasına bağlı olabilir. Hastaların büyük çoğunluğu tekrar normal görmeyi kazanamaz. Ancak yeni tekniklerle olguların bir kısmında erken dönemde lazer tedavisi mümkündür.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:57

İLGİLİ HABERLER