Gündem
  • 10.5.2024 23:00

İşte Filistin'in statü değişikliğine ret oyu veren 9 ülke.. Yeni karar Filistin'e ne getiriyor

Filistin’in BM’de statüsünün yükseltilmesi ne anlama geliyor

Çözünürlük ne anlama geliyor?

HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

Bunun ne anlama geldiğini kısaca özetleyelim: Genel Kurul, bu kararı kabul ederek Filistin Devleti'nin dünya çapındaki haklarını geliştirecektir; ancak oy kullanma veya Güvenlik Konseyi veya BM Güvenlik Konseyi gibi organlara adaylığını öne sürme hakkını değil. Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC). 

Filistinlilere üyelik verilmesi Güvenlik Konseyi'nin tavsiyesini gerektiriyor. Aynı zamanda Meclis, Filistin Devleti'nin bu statüye uygun olduğunu tespit ediyor ve Güvenlik Konseyi'ne "konuyu yeniden değerlendirmesini" tavsiye ediyor.

Statü yükseltmelerinin hiçbiri Meclis'in yeni oturumu 10 Eylül'de açılana kadar geçerli olmayacak.

Filistin'in bu yılın sonuna doğru hak sahibi olacağı statü değişikliklerinden bazıları şunlardır:

Üye Devletler arasında alfabetik sıraya göre oturmak;

bir grup adına açıklamalarda bulunmak;

teklifler ve değişiklikler sunmak ve bunları tanıtmak;

grup adına olanlar da dahil olmak üzere ortak sponsor teklifleri ve değişiklikleri;

olağan veya özel oturumların geçici gündemine dahil edilecek maddeleri teklif etme ve olağan veya özel oturumların gündemine ek veya ek maddelerin eklenmesini talep etme hakkı;

Filistin Devleti delegasyonu üyelerinin Genel Kurul ve Genel Kurul Ana Komitelerinde görevli olarak seçilme hakkı;

Birleşmiş Milletler konferanslarına ve Genel Kurul himayesinde veya duruma göre Birleşmiş Milletlerin diğer organlarının himayesinde toplanan uluslararası konferans ve toplantılara tam ve etkili katılım.


İki Devletli çözüme sıkı sıkıya bağlı: Birleşik Krallık

Birleşik Krallık Büyükelçisi Barbara Woodward, ülkesinin hem İsrail hem de Filistin halkı için güvenlik ve istikrarı garanti eden iki devletli çözüme "sıkı bir şekilde bağlı kaldığını" söyledi.

"Bu karardan çekimser kalıyoruz çünkü bu hedefe ulaşmaya yönelik ilk adımın Gazze'deki acil krizin çözülmesi olduğuna inanıyoruz" dedi ve çatışmayı sona erdirmenin en hızlı yolunun "rehineleri dışarı çıkaracak bir anlaşmayı güvence altına almak" olduğunu vurguladı. ve çatışmaya ara verilmesine olanak tanıyor.”

Daha sonra bu duraklamayı sürdürülebilir, kalıcı bir ateşkese dönüştürmek için birlikte çalışmalıyız."

Filistin Devleti için "ufku belirlemenin", mücadelede bir duraklamadan sürdürülebilir bir ateşkese geçişin hayati koşullarından biri olması gerektiğini ekledi.

"BM de dahil olmak üzere Filistin devletini tanımak bu sürecin bir parçası olmalı" dedi.

Büyükelçi Woodward ayrıca Birleşik Krallık'ın Refah'ta büyük bir operasyon ihtimalinden derin endişe duyduğunu ve sivillerin yanı sıra onlara yardım ve tıbbi bakım sağlanmasına ilişkin "çok açık bir plan" olmadığı sürece böyle bir eylemi desteklemeyeceğini de kaydetti. .

"Biz bu planı görmedik, dolayısıyla bu koşullar altında Refah'ta büyük bir operasyonu desteklemeyeceğiz" dedi.

Devlet olma durumu müzakere edilmeli: ABD

ABD'nin olumsuz oyunu açıklayan Büyükelçi Robert Wood, bunun Filistin devletine karşı muhalefeti yansıtmadığını söyledi.

ABD'den Daimi Temsilci Yardımcısı Robert A. Wood, İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndaki duruma ilişkin yeniden başlatılan 10. Acil Özel Oturum toplantısında konuştu.

 “Bunu desteklediğimizi ve anlamlı bir şekilde ilerletmeye çalıştığımızı çok açık bir şekilde ifade ettik. Bunun yerine, devlet olmanın taraflar arasında doğrudan müzakereleri içeren bir süreçten geleceğinin kabulüdür" dedi.

“İsrail'in güvenliğini ve demokratik bir Yahudi devleti olarak geleceğini garanti altına alacak başka bir yol yok. Filistinlilerin kendi devletlerinde barış ve onur içinde yaşamalarını garanti edecek başka bir yol yok” diye ekledi.

Ayrıca ABD'nin, Filistin Devleti ve daha sonra BM üyeliğine yol açacak bir siyasi çözümü ilerletmek için Filistinliler ve Orta Doğu bölgesinin geri kalanıyla ilişkilerini yoğunlaştırma konusundaki kararlılığını da ifade etti.

"Bu karar, Nisan ayında Güvenlik Konseyi'nde dile getirilen Filistinlilerin üyelik başvurusuna ilişkin endişeleri gidermemektedir... ve Güvenlik Konseyi bu karar sonucunda Filistinlilerin üyelik başvurusunu kabul ederse benzer bir sonuç olacaktır" dedi.

Taslak karar ezici çoğunlukla kabul edildi

Oylama kabul edildi. 143 ülke lehte, 9 aleyhte ve 25 çekimser ülkeyle ezici bir çoğunlukla kabul edildi .

Meclis, üçte ikilik çoğunluk kabul ettiği sürece karar taslağını kabul etmek için oy kullandı.

RET VE ÇEKİMSER OYU VEREN ÜLKELER
RET OYU VEREN 9 ÜLKE  : ARJANTİN, ÇEKYA, MACARİSTAN, İSRAİL, MİKRONESYA, NAURU, AMERİKA, PALAU VE PAPUO YENİ GİNE

ÇEKİMSER KALAN 25 ÜLKE : ARNAVUTLUK, AVUSTURYA, BULGARİSTAN, KANADA, HIRVATİSTAN, FUİ, FİNLANDİYA,GÜRCİSTAN, ALMANYA, İTALYA, LİTVANYA, LİTVİA,MALAWİ, MARSHAL ADALARI, MONACO, HOLLANDA, KUZEY MAKEDONYA, PARAGUAY,MOLDOVA, ROMANYA, İSVEÇ, İSVİÇRE VANUATA, UKRAYNA VE İNGİLTERE

 

 

Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti tarihsel olarak daha İsrail yanlısı ve ABD yanlısı olmuştur .

Macaristan

Macaristan, Çek Cumhuriyeti ile birlikte İsrail'in Avrupa'daki en yakın müttefiklerinden biridir.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile uzun yıllardır yakın ilişkisi bulunuyor.

Ekim ayında Macaristan Gazze'de insani ateşkese karşı oy kullandı.

Arjantin

Arjantin'in hem İsrail hem de Arap ülkeleriyle tarihsel olarak güçlü ilişkileri var ve 2010 yılında Filistin Devleti'ni "1967'de var olan sınırlar içinde" "özgür ve bağımsız" olarak tanıdı.

Yeni Başkan Javier Milei Şubat ayında İsrail'i ziyaret etti ve ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözü verdi; bu, yıllarca Arap uluslarını desteklemesinin ardından Buenos Aires'in dış politikasında önemli bir değişikliğe işaret ediyordu.

Bay Milei ayrıca hükümetinin Hamas'ı yasaklanmış bir terörist grup ilan edeceğini açıklayarak, 7 Ekim'de grup tarafından rehin alınan yüzlerce kişi arasında Arjantin vatandaşlarının da bulunduğunu belirtti.

Mikronezya, Papua Yeni Gine, Palau ve Nauru

Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau küçük Pasifik ada devletleridir ve tarihsel olarak oylarını ABD ile yakın bir şekilde aynı hizaya getirmişlerdir.

Örneğin 2010 yılında Mikronezya, ABD ile 47 kez aynı fikirde oy kullandı ve yalnızca üç kez farklı görüşte oldu.

Palau'nun oy verme sicili ABD'ninkiyle yaklaşık yüzde 96,5 oranında uyumlu.

BM Uluslararası Kriz Grubu Direktörü Richard Gowan, The National'a , bu sert "hayır" seçmen grubunun "çoğunlukla öngörülebilir" olduğunu söyledi.

Çarpıcı olanın, altı ay önce bu kararı desteklemeyen Avustralya gibi bazı ABD müttefiklerinin Cuma günü bunu yapmaya karar vermesi olduğuna dikkat çekti.

"Gazze'de uzun süren savaşın BM'deki genel ruh halini iki devletli çözüme ulaşma ihtiyacı konusunda değiştirdiğini düşünüyorum."

Pakistan: Karar oyu güçlü desteği belirleyecek

Pakistan'ın BM Daimi Temsilcisi Münir Akram, İsrail'in, özellikle Gazze'de Filistinlilere karşı işlenen suçlardan sorumlu tutulacağı bir günün geleceğini söyledi.

Bugün fırlatılan hakaretlerin, işgalcinin cezasızlığını yansıtan “saldırganın küstahlığı” olduğunu söyledi.

Kararın kabul edilmesi, Filistin'in BM'ye tam üye olması yönündeki yaygın desteği belirleyecek.

Rusya: Ahlaki bir görev

Rusya Federasyonu Büyükelçisi Vassily Nebenzia, İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndaki duruma ilişkin yeniden başlatılan 10. Acil Özel Oturum toplantısında konuştu.

BM Fotoğrafı

Meclis şu anda karar taslağını oylamaya hazırlanıyor. Bundan önce Rusya'nın Büyükelçisi Vassily Nebenzia başta olmak üzere bazı ülkeler oylama öncesi açıklama yapma haklarını kullanıyor .

ABD'yi, kararın karmaşık olduğunu, zira Washington'un tam üyelik konusunda başka bir vetoya neden olmadan Filistin'in üyeliğini mümkün olduğu kadar ilerletmeye çalıştığını söyleyerek eleştiriyor.

Filistin'in BM'ye tam üyelikten daha azını hak etmediğini söyledi. 

"Bu herkesin ahlaki görevidir. Yalnızca tam teşekküllü üyelik, Filistin'in Örgütün diğer üyelerinin yanında yer almasına ve bu statünün gerektirdiği haklardan yararlanmasına olanak tanıyacaktır" dedi.

Filistin bayrağı 'yüksekte ve gururla dalgalanıyor'

Gözlemci Filistin Devleti Daimi Gözlemcisi Riyad Mansour, Gazze'de devam eden savaşın yıkıcı etkilerini anlattı; 35.000'den fazla Filistinli öldürüldü, 80.000 kişi yaralandı ve iki milyondan fazla kişi yerinden edildi.

"Filistinliler, onların aileleri, toplulukları ve bir bütün olarak ulusumuz için böyle bir kayıp ve travmanın ne anlama geldiğini hiçbir kelime anlatamaz" dedi.

Gazze'deki Filistinlilerin, "onlara musallat olan bombalar ve kurşunlarla" Şeridi'nin "en ucuna", "hayatın eşiğine" itildiğini ekledi.

Sayın Mansour, saldırılara ve yıkımlara rağmen Filistin bayrağının Filistin'de ve dünya çapında "yükseklerde ve gururla dalgalandığını" ve "özgürlüğe ve onun adil yönetimine inanan herkesin yükselttiği bir sembol" haline geldiğinin altını çizdi.

'Hayatlar geri getirilemez'

"Yok olmayacağımız doğrudur ama kaybedilen canlar geri getirilemez" dedi.

İnsanların bir karar vermesi gerektiğini söyledi: Bir ulusun ata topraklarında özgürlük ve onur içinde yaşama hakkının yanında yer almak, barıştan yana olmak ve Filistinlilerin haklarını tanımak ya da tarihin kenarında durmak.

Bay Mansour, elli yıl boyunca gözlemci statüsünde kaldıktan sonra, “BM Şartı'na başvuran herkesin, Filistin halkının Şart tarafından güvence altına alınan kendi kaderini tayin etme hakkına uymasını diliyoruz” dedi.

“'Evet' oyu Filistin varlığı için bir oydur, herhangi bir devlete aykırı değildir, ancak bizi devletimizden mahrum etme girişimlerimize aykırıdır” diye ekledi, barışa yatırım yapacağını ve güçlerini güçlendireceğini belirtti. barış.

Güncellenme Tarihi : 10.5.2024 23:22

İLGİLİ HABERLER