
İŞTE FİNLANDİYA'NIN GİZLİ KIBRIS PLANI!..
AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın, Türkiye ile “liman krizini çözmek için yeni bir öneri paketini hazırladığı ancak bu önerinin içeriğinin “çok gizli" tutulduğu bildirildi. Geçen hafta sonunda Kıbrıs sorununun taraflarını Helsinki’de bir araya getirmeye başaramayan Finlandiya’nın, liman krizine çözüm bulma çabaları çerçevesinde yeni öneri paketi hazırladığı belirtiliyor.ABHaber’in Brüksel’de AB Dönem Başkanlığı kaynaklarından aldığı bilgilere göre, söz konusu paket çok gizli tutuluyor. Paketin Türkiye’nin kabul edeceği nitelikte olduğunu söyleyen kaynaklar, “Önerinin içeriği çok gizli ancak çok basit bir tasarı, iki tarafın da kabul edeceği unsurlar var. Ama burada esas olan iki tarafın da iyi niyetli olması lazım" diye konuştular.
Aynı kaynaklar soruna çözüm bulmak için Finlandiya’nın önünde yeterince zamanı olduğuna işaret ederlerken “Finlandiya Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor" ifadesini de kullandılar.
VANHANEN: İLERLEME SAĞLANACAK BAŞKA KONULAR VAR
Finlandiya’nın Başbakanı Matti Vanhanen, Türkiye’nin Ankara protokolüyle ilgili sorumluluğunu yerine getirmediğini, ancak ilerlemeler sağlayabileceği başka konular da olduğunu söyledi.
Vanhanen, Alman "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesine yaptığı açıklamada, Kıbrıs konusundaki krizin çözülmesi için siyasi çaba harcamayı sürdüreceklerini belirterek, "Şu ana kadar bildiğimiz şu: Türkiye Ankara protokolünden kaynaklanan sorumluluğunu yerine getirmedi. Bu konuda beklentileri karşılamadı. Ancak müzakere paketimizde, Türkiye’nin ilerlemeler sağlayabileceği başka konular da var" dedi.
Krizin çözülmesi konusunda yıl sonuna kadar yeterli zaman bulunduğunu ifade eden Vanhanen, "Ayrıntıları hakkında bilgi vermek istemediğim önerimiz aslında çok basit ve tüm tarafların kabul edebileceği konulara sahip. Ancak konu yine de zor: Tüm tarafların iyi niyetine ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
Tüm tarafların durumun ciddiyetinin farkında olduklarına inandığını ifade eden Vanhanen, "Türkiye AB üyesi olmak istiyorsa tabii ki ilerleme sağlamak istediğini ve verdiği sözlerde durabileceğini göstermeli. Avrupa tarafı olarak biz bunu bekliyoruz. Bildiğiniz gibi biz Finlandiyalılar Türkiye’nin AB üyeliğini büyük ölçüde destekliyoruz ve bir çözüme ulaşılmasını ümit ediyoruz" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Finlandiya önerilerinin baştan itibaren dengesiz doğduğunu belirterek, önerilerin ileriye götürülme şansı olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Talat, Bayrak Televizyonunda (BRT) yayınlanan Akis programında yaptığı açıklamada, AB’nin Kıbrıs Rum tarafının kaygılarını dikkate alarak hareket ettiğini, bunun da Rumların BM değil AB sürecini öne çıkarmasına neden olduğunu belirterek, kendilerinin bunu kabul edemeyeceğini vurguladı. Talat, AB’ye, Rum tarafını BM sürecine dönmesini zorlayacak adım atması çağrısı yaptı.
Finlandiya önerilerinin heba edilmesinin nedeninin Kıbrıs Rum tarafının tutumu olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Talat, şöyle dedi:
"Finlandiya, önerileriyle ilgili daha ’bitmedi’ diyor, ancak bana sorarsanız bu önerilerin ne yöntemsel ne de planın içeriği olarak yürüme şansı var. Çünkü öneriler baştan itibaren dengesiz doğdu, daha da önemlisi usul olarak çok yanlış bir şekilde geliştirildi. Usul doğru olsaydı bir şans olabilirdi ama olmadı." Talat, bütünlüklü çözümün parçası olan unsurların, bütünlüklü çözümün parçası olmayan unsurlarla karşılaştırılarak gündeme getirilmesinin doğru bir yöntem olmadığını kaydetti.
İZOLASYONALAR
Uluslararası izolasyonun kalkmasını istediklerini, izolasyonların kalkması halinde, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafını baskı altına alarak asimile etme politikasından vazgeçeceğini anlatan Talat, şunları söyledi:
"Bize sadece izolasyonların kaldırılması yetmez. Bizim hedefimiz Tayvanlaşmak değil. Hedefimiz siyasi eşit bir toplum olarak dünyaya siyasal olarak açılarak, birleşik bir Kıbrıs’ın eşit bir parçası, ortağı olarak dünya tarafından tanınmak istiyoruz. Bunun için izolasyonun kalkmasını istiyoruz.
Çünkü, ancak o zaman Kıbrıs sorununda ilerleme olabilir. Hedefimiz bütünlüklü çözümdür."
ANNAN’LA GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Talat, kısa süre içinde BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la bir görüşme daha yapacağını açıkladı.
BM Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari’den uzun bir zamandır mektup beklediklerini ifade eden Talat, Kıbrıs Rum tarafının bu mektubun Kuzey Kıbrıs’a ulaşmasını da engellediğini ve çözüm için her türlü tıkanıklığı yarattığını kaydetti. Talat, Rum tarafının bilinçli olarak 8 temmuz mutabakatının yürürlüğe girmesini engellediğini söyledi.
Talat, şöyle konuştu:
"Anladığım kadarıyla Papadopulos 8 temmuz mutabakatından vazgeçti. AB sürecine ağırlık veriyor. BM sürecini reddetmeden Gambari’nin mektup yazmasını engelleyerek, uyutarak ve o süreci öldürmek istiyor buna izin vermeyeceğiz."
AB’YE ÇAĞRI
Kıbrıs sorunu devam ettikçe, AB-Türkiye ilişkilerinde sorunlar olacağını söyleyen Talat, bunun için Kıbrıs sorununun çözümlenmesi gerektiğini belirtti.
Talat, "verdiği sözleri tutmayarak Kıbrıs Türkünü kıran" AB’ye şu çağrıyı yaptı:
"-Kıbrıs Rum tarafı sizin üyenizdir. Bölünmüş devletini artık birleştir diye bir çağrı yapın. Avrupa, Avrupa’nın birleşmesi için AB’yi kurdu, siz ise bölünmüş bir ülkeyi aldınız ve bölünmüş ülkenin liderliği bölünmenin devamı için çalışıyor. Ona, ’bir numaralı sorumlu sensin, adanı birleştir, birleştirmezsen eğer sana karşı şunları yapacağız’ deyin.
-Kıbrıs Rum tarafı BM zemininden kaçarak avantajlı olduğu AB zeminine sorunu taşımaya çalışıyor. AB açıkça, net bir çağrıda bulunmalı ve üyesi konumunda olan Kıbrıs Rum tarafını da zorlamalıdır. BM sürecine destek vermeli ve Rum tarafına da ’sen de git BM sürecindeki müzakerelere otur bu şemsiye altında varılan mutabakatlara saygılı ol’ demelidir. Avrupa Konseyi, bütünlüklü çözüm için BM Genel Sekreterinin aktif çaba üstlenmesi çağrısı yapmalıdır.
-Siz, AB olarak izolasyonları kaldırma kararı alırken Annan Planına ’evet’ diyen Kıbrıs Türklerini onore etmek için bu kararı aldınız, Rum tarafını takdir ya da teselli etmek gibi bir yükümlülüğünüz yoktur. Bizim izolasyonların kaldırılması karşılığında bir şey verme yükümlülüğümüz yoktur. Siz izolasyonları kaldırın Maraş’ı buna karıştırmayın.
-Kıbrıslı Türkler AB kurumlarında rakipleri, muhalifleri tarafından temsil ediliyor. Nerede görüldü böyle bir şey? Yani Belçika’da Valonları Flamanlar temsil edebilir mi?"
'KKTC, KENDİ KENDİMİZİ YÖNETME MEKANİZMAMIZDIR'
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum tarafının, kendilerinin "statü yükseltme peşinde" olduğu yönündeki iddialarının anımsatılması üzerine, kendisinin Kıbrıs Türk tarafının statüsünü yükseltme gibi bir kaygısı olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Benim statüm Papadopulos’un statüsü kadar yüksektir. KKTC, Kıbrıs Türk halkının iradesiyle kuruldu ve yürüyor. KKTC adına benim hiçbir endişem yok.
KKTC, hem çözüm şartlarında hem de çözümsüzlük koşullarında bizim ihtiyacımız olan kendi kendimizi yönetme mekanizmamızdır. Bunun seviyesi de bir devlet olarak en üsttedir. Seviyeyi yükseltme gibi bir ihtiyacımız yoktur. Tanınmasını istiyoruz diye bir kanıt gösteremezler. Biz birleşmeden yana net bir tavır ortaya koyduk. Rumlar kendilerine baksınlar. Bölünmenin devamının ve derinleşmesinin sorumlusu Rum tarafıdır." Talat, mesajlarının Rum tarafına yeterince ulaşmadığını, bunun Papadopulos yönetimi tarafından engellendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Talat, KKTC’deki muhalefet partilerinin meclise girmemesi durumu sonucu yaşananlarıysa ’vahim bir durum’ şeklinde yorumladı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 01:23