
İŞTE GALATASARAY'I KURTARACAK DÖRTLÜ
Galatasaray'ın gayrimenkule dayalı kurtuluş formülünde dört kişiye önemli görevler düşüyor.
Bunların ilki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üzerine düşen görevi fazlasıyla yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Galatasaray'ın kurtulması için elini taşın altına koyanlardan... Kare asın üçüncüsü ise Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül... Sarıgül hem Seyrantepe hem de Ali Sami Yen Projesi'nde önemli role sahip olacak. Kare asın son üyesi ise Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın. Canaydın, mart ayındaki kongrede seçilirse dördüncü kare as olarak devam edecek. Eğer seçilemezse yeni başkan kare asın dördüncü elemanı olacak.
Ayrıca kulübün gayrimenkul eksenli kurtuluşunda Riva Komitesi başta olmak üzere çalışmalarda yer alan Işın Çelebi, Selahattin Bayazıt, Engin Akçakoca ve Özkan Olcay gibi isimlere de önemli görevler düşüyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Ali Sami Yen Projesi'nin devreye sokulması için Seyrantepe Projesi'ni sonuna kadar destekledi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na, Seyrantepe arazisinin imar çalışmasını yaptırdı. Araziyi 30 yıllığına Galatasaray'a uygun bedelle kiralattı. Maliye Bakanlığı, mülkiyeti satışa çıkardı. Sonra kulüp açısından karlı olmadığı anlaşılınca vazgeçti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş
Bayındırlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalara, belediyenin olumlu görüş belirtmesini sağladı. Seyrantepe projesinin imar hadlerinde hayata geçirilmesi için gerekli olan herşeyi yapmaya fazlasıyla hazır. Projenin bulunduğu bölgeyi metro ile Maslak ve Levent'e bağlayacak. Ayrıca TEM'den komplekse giriş - çıkış yolları ile kavşaklar yaptıracak.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül
Seyrantepe projesini, kimseler ortada yokken destekledi. Cim Bom darboğazda değilken, düzenli, sürekli ve yüksek gelire kavuşmasının yolunun önce Seyrantepe sonra Ali Sami Yen projelerinden geçtiğini dile getirdi. Şimdi Galatasaraylı yöneticilere biraz kırgın. Eğer Kanyon Projesi'ne gösterdiği müsamahayı, Ali Sami Yen ve Seyrentepe'ye gösterirse kulübün geleceğinde önemli bir role sahip olacak.
Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın
Seyrantepe gibi önemli bir proje onun başkanlığı döneminde kulübe kazandırıldı. Bu hiç de gözardı edilmemesi gereken bir başarı. Çeşitli nedenlerle Ali Sami Yen projesini hızlandıramadı. Eğer hızlandırsaydı, kulübün tarihinde gelmiş geçmiş en büyük başarılardan birine imza atan başkan olarak yerini alacaktı. Yine de yaptığı büyük bir iş.
SORULAR ve CEVAPLAR
<ı>Galatasaray'a imtiyaz tanınmıyor mu? Diğer kulüplere haksızlık yapılmıyor mu?ı>
Evet, Galatasaray'a imar ve benzeri uygulamalarda büyük imtiyaz tanınıyor. Ama bu imtiyaz sonuçta bir dernek bir sivil toplum kuruluşuna tanınıyor. Bireysel anlamda kimsenin bir çıkarı söz konusu değil. Başbakan ve belediye başkanları, spora destek noktasında elinden geleni yapıyor. Diğer büyük kulüplerin ve Anadolu kulüplerinin yapması gereken, bu işe çomak sokmak değil. Bulacakları Hazine'ye ait boş arazileri değerlendirerek başbakanın ve belediye başkanlarının kapısını çalmak olmalı. Çünkü Türkiye emlak yatırımında altın bir dönem yaşıyor. Bu dönemde yeterki arazi bulsunlar, gerekli yatırımı yapacak şirketler hazır.
<ı>Cim Bom'un projelerinde elde edeceği geliri Sportif A.Ş. yerine gayrimenkul yatırım ortaklığı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtmişsiniz. Bu Sportif A.Ş'ye haksızlık değil mi?ı>
Başlangıçta haksızlık gibi görülebilir. Fakat uzun vadeli düşünülürse Sportif A.Ş bu işten çok kârlı çıkabilir. Ayrıca stadyum gelirlerinin karşılığı olarak kurulacak Sportif A.Ş'ye düşük oranda pay verilebilir.
<ı>Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konusunda neden ısrar ediyorsunuz?ı>
Cim Bom elindeki projeleri rasyonel bir şekilde değerlendirmeyi başarırsa, dünya çapında büyük bir kulüp olmasının önünde hiçbir engel kalmaz. Bu noktada Galatasaray'ın gayrimenkul yatırımları açısından profesyonel bir birime ihtiyacı var. Bu birim vergi ve diğer avantajları dolayısıyla gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile sağlanabilir.
Ayrıca gayrimenkul yatırım ortaklığının halka arz edilmesi ile birlikte Galatasaray en az 100 milyon dolarlık finansman sağlar. Kulübün yapması gereken bu kaynağı, ilerde tekrar değerlendirmek üzere yeni araziler alışında kullanmak olmalı. Bu arazileri değerlendiğinde gayrimenkul yatırım ortaklığına devretme şansına sahip.
Cim Bom bütün bunları başarı ile gerçekleştirirse, kulübün 100 yıl sonrasını bile garanti altına alabilir.
<ı>Stratejik yönetim anlayışı kulübe ne kazandırır?ı>
Galatasaray'ın kurumsallaşması ve 1996'dan bu yana yaşanan finansal ve yönetsel sorunların bir daha yaşanmaması için bazı kongre üyeleri tarafından ortaya atılan stratejik yönetim anlayışı ve bunun paralelinde kulüp yönetiminin sadece İstanbul'daki 100 kişi ile sınırlanmayıp, tüm Türkiye'ye yayılmasını ön görüyor. Kulübün kurumsal bir yapıya kavuşmasında çok önemli bir role sahip olduğuna inanılıyor.
(milliyet)