
İşte İsraill'in Guantanamo'su.. Delirten işkenceler
Arabi Post”, resmi talimatlar uyarınca kötü muameleye maruz kalan Gazzeli tutukluların bulunduğu bir hava üssünü görüntüledi..
Uydu görüntülerinde görülen İsrail'in Negev bölgesindeki "Sde Teman" üssü - Sentinel
Gazze'ye yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bir İsrail hava üssü bulunuyor. İbranice gazete raporları ve insan hakları örgütleri, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli tutuklulara yönelik ciddi ihlallere tanık olunduğunu ve bunların bazılarının ölümüne yol açtığını doğruluyor.
"Arabi Post" tarafından elde edilen görüntüler, 2000'lerle aynı zamana denk gelen inşaat operasyonlarını gösteriyor. Tutuklular, Filistinlilerin "İsrail'in Guantanamo'su" olarak tanımladığı bir gözaltı kampına dönüştürülen üsse nakledilirken, bir İsrailli tarafından onaylanan resmi talimatların olması dikkat çekici görünüyordu.
Euro-Mediterranean Monitor, İsrail gözaltı kampını, tutukluların çok zorlu koşullarda, tavuk kafesi benzeri yerlerde, açıkta, uzun süre yiyecek ve içecek olmadan tutulduğu yeni bir "Guantanamo" olarak tanımladı. İsrail gözaltı merkezindeki tutukluluk koşulları, tutukluların ifadeleriyle de doğrulanan Amerikan hapishanesi “Guantanamo”da mahkumların maruz kaldığı koşullara benzer .
Çölde gözaltı
Hava üssü, Negev Çölü'nün kuzeyindeki Beerşeba bölgesinde yer almaktadır ve iki isimle anılmaktadır: "Beerşeba Hava Üssü" ya da İbranice "Sde Teman" üssü, "Harel" Zırhlı Tugayı'nın karargâhı ile "Şaham" kuvvetinin karargahının yanında yer alıyor. Bu alan yaklaşık 9,5 kilometre uzunluğa yayılıyor.
İsrail "Sde Taman" üssü - Google Haritalar - Arab Post
İsrail gazetesi "Haaretz" iki ayrı haberde ( birinci haber , ikinci haber ) işgalcilerin üs içindeki Gazzeli esirleri tutukladığını aktardı ve 18 Aralık 2023 tarihli ilk haberinde gazete şunu doğruladı: Tutukluların ağır gözaltı koşullarına tabi tutulduğu, sevk edildiği doğrulandı Gazze'de işgal tarafından tutuklanan yüzlerce Filistinli, Sde Teman kampına nakledildi.
Gazete, "Sde Teman" gözaltı merkezinin içinden kelepçeli bir adamın yanında tutukluları gösteren bir fotoğraf yayınladı. Gazete, gözaltı kampında çok sayıda Filistinli tutuklunun öldüğünü doğruladı ve bilgi edindiğini belirtti. Hava üssünün içinde yeni bir hapishane kompleksinin inşa edildiğini belirten bu durum bizi...
"Haaretz" gazetesinin "Sde Teman" gözaltı merkezinden yayınladığı bir fotoğraf - Haaretz
Uydu görüntüleri, hava üs bölgesinin yeni inşaat operasyonlarına sahne olduğunu, tüm inşaat operasyonlarının 7 Ekim'den sonra yani Mescid-i Aksa Tufanı ve İsrail'in Gazze Şeridi'nde başlattığı savaştan sonra başladığını gösterdi.
Uydu görüntülerini 2021'in altıncı ayına tarihlendirdik ve bu tarihten 7 Ekim 2023'e kadar üssün herhangi bir değişikliğe veya yeni inşaata tanık olmadığını tespit ettik.
17 Ekim 2023'te uydu görüntüleri üs içinde yeni inşaat operasyonlarının başladığını göstermeye başladı ve 13 Ekim 2023'te İsrail'in " srugim " web sitesi İsrail yetkililerinin "geçici bir hastane kurmaya başladığını" söyleyen bir haber yayınladı. ” Sivil tutukluların Gazze içinden El Kaide'ye nakledildiği doğrulanmadan önce, "El Aksa Tufanına" katıldıktan sonra işgal altındaki topraklarda tutuklanan direniş gruplarından savaşçılar için "Sde Teman"da.
Uydu görüntüleri karşılaştırılarak 7 Ekim 2023 tarihi ile 5 Ocak 2024 tarihi arasında “Sde Teman”da 10 adet yeni inşa edilen alanın net bir şekilde ortaya çıktığı ve bu inşaat çalışmalarının ve doğasının büyük bir duvarlarla çevrili olduğu tespit edilmiştir. İsrail'in gizliliği; Haaretz gazetesinin, tutukluların buraya nakledilmesi için üsse yeni bir hapishane kompleksi inşa edilmesiyle ilgili haberlerinin dışında medyada hiçbir ayrıntı açıklanmadı.
"Sde Teman" üssünün 10 yerinde, işgalin Gazze'deki Filistinlileri tutuklamasıyla bağlantılı inşaat çalışmalarına tanık olundu - Arab Post
İsrail basınında çıkan haberlerde , savaşın başında gözaltına alınan yaralı Filistinlilerin İsrail sivil hastanelerinde tedavi edilmesinin, Filistinlilerin bu hastanelerde tedavi edilmesine karşı çıkan İsrailliler arasında öfke dalgasına yol açtığı belirtiliyor.
Tutuklulara kötü muamelenin resmi olarak kabulü
İşgal yetkililerinin Sde Teman üssünde tutuklulara yönelik kötü muamelesinin resmi olarak kabul edildiğini temsil eden bu belgede, İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından 19 Aralık 2023'te doktorların tutuklulara nasıl davranması gerektiğine ilişkin resmi bir açıklamaya ulaştık. Taban, şöyle konuştu: Açıklamada yer alan talimatlar, tutuklulardan sorumlu güvenlik personelinin talimatlarının uygulanmasıdır.
Aynı şekilde İsrail Sağlık Bakanlığı'nın direktiflerinde yer alan ifadeler, Haaretz gazetesi ve insan hakları örgütlerinin, tutukluların zincire vurulduğu ve gözlerinin bağlandığına ilişkin haberlerinin doğruluğunu teyit etmekte, ayrıca onları kararların insafına bırakmaktadır.
Bakanlığın açıklamasında, "Olayların sırası göz önüne alındığında, Gazze'deki tutuklulara sivil tıbbi tesislerde tedavi edilmelerine alternatif olarak Sde Teman askeri tesisinde tıbbi bakım sağlanması ihtiyacı ortaya çıktı" deniyor.
İsrail Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması, "Sde Teman" üssünde Gazzeli tutukluların varlığını doğruladı - Arab Post
Bakanlık, "Fiziksel kısıtlamaların personelin korunması ve güvenliğin sağlanması amaçlı olduğunu ve gözaltı merkezinde tutuklulardan sorumlu güvenlik personelinin talimatları doğrultusunda, tutukluların tıbbi tedavi sırasında bile her zaman, gözleri bağlı olarak zaptedildiğini ve gözaltında tutulan kişilerin güvenlik önlemlerinin alındığını" ifade etti. Her zamanki gibi, ilgili güvenlik personeline, kısıtlama (gözlerin kapatılması dahil) konusunda karar verme yetkisi verilmiştir.”
İsrail Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması, tutukluların gözaltı merkezinde zincirlendiğini ve gözlerinin bağlandığını doğruluyor - Arab Post
Yönergeler, tutuklularla ilgilenmenin bu yönteminin küçük tutukluları bile kapsadığını teyit ederken işgal, "Sde Teman"daki tutuklularla bu şekilde ilgilenme yöntemini, yaygın insan hakları eleştirisiyle karşılanan "yasadışı savaşçılar" yasasıyla meşrulaştırıyor. Güvencelere rağmen Filistinli ve uluslararası insan hakları örgütleri Gazze'den sivilleri tutukladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre İsrail Knesset, Yüksek Mahkeme'nin 2000 yılında İsrail ordusunun yalnızca Lübnanlı tutukluları tutuklayamayacağına karar vermesinin ardından, Lübnan vatandaşlarının uzun süre suçlama olmaksızın tutuklu kalmasına izin veren "Yasadışı Savaşçılar" Yasasını 2002 yılında kabul etti. Kayıp İsraillilerin geri dönüşü için bir "pazarlık kozu".
Tutukluların haklarının elinden alınması
İnsan hakları örgütü, İsrailli yetkililerin bu yasayı Filistinlileri Gazze Şeridi'nde yenilenebilir sürelerle alıkoymak için kullandığını doğruluyor ve "yasadışı savaşçılar" yasasının bireyleri uluslararası insancıl hukukta mahkumlar ve tutuklular için garanti edilen haklardan ve korumalardan mahrum bıraktığına dikkat çekiyor Mahkumların veya tutukluların durumu da dahil olmak üzere Dördüncü Cenevre Sözleşmesi kapsamında sivil tutuklular.
2008 yılında değiştirilen yasaya göre, işgal makamlarının herhangi bir kişiyi "makul nedene" dayanarak "yasadışı savaşçı" olarak hapse atmasına izin veriliyor ve bu kişinin serbest bırakılması ulusal güvenliğe zarar verecektir.
İnsan hakları örgütüne göre "yasadışı savaşçı" tanımı, onun "İsrail'e karşı düşmanlıklara doğrudan veya dolaylı olarak katılan veya İsrail Devleti'ne karşı düşmanca eylemlerde bulunan bir güce dahil olan" kişi olduğu anlamına geliyor.
Buna karşılık, Uluslararası Kızılhaç Komitesi , Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin 42, 43 ve 78. Maddelerine ilişkin bağlayıcı yorumunda, tutuklamanın her bireyin oluşturduğu tehlikenin belirlenmesine dayanması gerektiğini doğruluyor ve bu da "istisnai niteliği" vurguluyor. İsrail tarafından uygulanan bu gözaltı modelinin bir örneği, İnsan Hakları İzleme Örgütü uluslararası hukukun "yasadışı savaşçı" statüsünü tanımadığını doğruluyor.
Gözaltında işkence, taciz ve ölümler
Haaretz gazetesi, Sde Teman'daki Filistinli tutukluların ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşı sırasında Gazze'den tutuklanan bazı Filistinli tutukluların, gözaltı kampındaki zorlu koşullar nedeniyle gözaltı kampında öldüğünü doğruladı ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Filistinliler Sde Teman'da gözaltında tutuluyor.
Erkek mahkumların ilk olarak Gazze Şeridi'ndeki Sde Timan'da, kadınların ise Anatot üssünde gözaltında tutulduğu gazete, bu mahkumların gündüz saatlerinin çoğunu gözleri bağlı ve kelepçeli olarak geçirdiklerini ve evlerinde ışıkların gece boyunca açık kaldığını doğruladı. gözaltı yerleri.
Yaşları reşit olmayanlardan yaşlılara kadar değişen tutukluların, bağlı oldukları prangalar nedeniyle hareket ve yemek yemeleri kısıtlanıyor.Ayrıca gazeteye göre, "Sde Teman" üssündeki tutuklular yerdeki ince şiltelerde uyuyor. üç gözaltı yerleşkesi var ve her bir yerleşke yaklaşık 200 tutukluyu barındırabiliyor.
İşgal ordusunun daha önce yüzlerce Gazzeliyi tutukladığını itiraf ettiği, sosyal medyada yayılan ve dünyayı şoke eden fotoğraflar, Beit Lahia projesinde tutukluların kıyafetlerinin çıkarıldığını gösteriyordu. Tutuklanmalarının ardından işgal güçlerinin onları "Khalifa bin Zayed" barınma merkezinden götürdüğü ortaya çıktı.
İnternet sitesinde eski tutukluların şu sözleri aktarılıyor: “Çok sayıda ifadeye göre, bu uygulamalar arasında bireyleri saatlerce bağlamak, vücutlarının her yerine dövmek, boyunlarına ve sırtlarına sigara söndürmek, günün büyük bölümünde gözlerini bağlamak ve kapatmak yer alıyor. İfadelere göre askerler tutukluların üzerine işiyor, onlara elektrik veriyor ve derilerini yakıyor.” Çakmaklarla ağızlarına tükürüyorlar, idrarını yapana veya tuvaletini yapana kadar uykudan, yemekten ve banyodan mahrum bırakılıyorlar. ”
Web sitesi, tutukluların ifadelerine ilişkin alıntılarına şunları ekliyor: “Tutuklular orada kaldıkları süre boyunca sürekli olarak uçakların kalkış ve iniş seslerini duyuyorlardı; dolayısıyla buranın, birçok tutuklunun İsrail'e getirildiği, pist yakınındaki Sde Teman üssü olması mümkün. Gazze'den gelenler tutuluyor."
Filistinli tutukluların ifadeleri ve Filistinli tutuklulara kötü muamele yapıldığına ilişkin basında çıkan haberler, insan hakları örgütlerinin endişelerini ve eleştirilerini artırıyor. 20 Aralık 2023'te Uluslararası Af Örgütü, Filistinli tutuklulara Gazze'de uygulanan insanlık dışı muamele ve zorla kaybedilmelere ilişkin acil soruşturma yapılması çağrısında bulundu.
Güncellenme Tarihi : 8.1.2024 21:00