Gündem
  • 31.8.2009 12:33

İŞTE KÜRT AÇILIMININ AYRINTILARI...

Bakan Atalay: " Öncelikle basın mensubu arkadaşlarıma gösterdiğniz ilgi için hepinize teşekkür ediyorum. Tabi önce rahmet dileklerimle sözlerime başlamak istiyorum. Biliyorsunuz dün Şemdinli'de yine 4 şehidimiz var. Ailelerine başsağlığı kendilerine rahmet diliyorum.

İnşallah yürüttüğümüz çalışmalar bu acı haberleri tekrar yaşatmaz. Yaklaşık bir ay önce bu salonda görüşmüştük. Bugünde geldiğimiz nokta hakkıda bilgi vereceğiz.

BU BİR ORTAK AKIL ARAYIŞIDIR

İlk basın toplantısında en geniş mutabakatla yürütülmesi gerektiği ve bu kapsamda herkesin katsına ihtiyacımızın olduğunu ifade etmiştik. İşte bu bir aylık çerçevede çok kapsamlı çalışmalar yaptık. Toplumumuzun pek çok kesimini ziyaret ettik buraya davet ettik, akademisyenler, yazarlar, bilim adamları pek çok kişiyle görüştük ve görüşmeye devam ediyoruz. 22 STK ile özel toplantılar yaptım. 11 Meslek örgütü, TÜSİAD, HAK-İŞ gibi meslek örgütleri ile görüştük. Şehit ailelerini temsilen 24 dernek ve biraysel tek tek faydalanabileceğimiz görüşlerine güvendiğimiz kişilerle görüştük.

Görüşemediğimiz bazı STK'lar var imkanlar çerçevesinde görüşmelerimi sürdürüyorum. Daha çok bireysel görüşmeler yaptım son dönemlerde. Yaptığımız çalışmalar son derece olumlu olumştur. Bu görüşmelerde pek çok husus gündeme getirilmiş ve dikkate sunulmuştur. Genellikle görüşmelerde ilk başta maksadımızı hedefimizi hassasiyetimizden daha çok muhataplarımızı dinledik. Bu bir ortak akıl arayışıdır bunu daha önce de ifade etmiştik ve bu konuda gerçekten hedefe ulaştık.

TOBB GENİŞ ÇAPLI ARAŞTIRIYOR DEĞERLENDİRİYOR

Herkes terörün bitmesini istiyor, herkes demokratik standartların yükselmesini istiyor. Bu sorunun ortadan kaldırılması için ilgili tüm parti ve kurumların sorumlu davranması ve elini taşın altına koyması gerekir. Tüm kesimler çalışmalarımıza önem verdiler ve büyük önem kazandırdılar. bir önemli meslek kuruluşumuzun başkanı Bütün görüşmeleri yaptık, görüşlerini aldık ve bir kısmı tatilden gelen arkadaşları ve görüşme sonrası ben tam arabama binerken kulağıma eğilerek dedi ki ben tam 30 gündür yatıyordum ama bu konu ve siiz aradığınız için kalktım geldim dedi. Bu süreçte kimi iişini kimi tatilini bırakarak hepsi bana bir dosya bir emek verdiler. Bunun yanında TOBB sayın başkan ve yönetimi konuya duyarlı davrandılar daha önceki çalışmalarıyla dahil olmak üzere bütün bir genel toplantı yapıyorlar ve değerlendirmeyi getirecekler.

21 STK'yı birlikte çağırmıştık ve bunun içinde çok farklı kuruluşlar vardı. Saatlarca öğleyin başlayan ve akşama kadar devam eden bir değerlendirme o gün o salonda bu kadar farklı kesimden gelen insanların ne kadar rahat bir ortamda hiç kimse kimseyi rencide etmeden bu konuyu tartıştıklarını ne kadar güzel bir atmosfer orada yaşadığımı ifade etmek istiyorum. Bu Türkiye'de büyük bir olgunlaşma ve bu bu kadar büyük sorunları kendi aramızda tartışabiliyoruz.

STK'LAR İÇİN HÜKÜMETİMİZ BİR İLK OLDU

STK'lar ile yaptığımız görüşmelerde şu ifadeyi paylaşmak istiyorum 'Devlet ilk defa bizim görüşlerimizi dikkate alıyor. Bu görüşlerin yanında kamuoyu alanında çalışmalar yapıyorz ve bu çalışmalar Bakanımız'a sunulacaktır' dedi. Görüştüğümüz kesimlerin ne kadar çalıştıklarını ve rapor sunduklarını gördük. Ben çok umutluyum yani, STK'lar, sendikalar, odalar meğer bu konularda ne kadar çalı4şmalar yapmışlar. Bu yeni bir konu değil. Bunun içinde sorumlu kuruluşlarımız kafa yormuşlar. Yani bunları görünce şu ifadeleri kullanmak istedim artık her yapılan işin arkasında yabancı bir el aramaktan vazgeçelim.

Bilen insanlar uluslararası alanda tigtem kuruluşlarının ne kadar çok çalışma yapabileceklerini bilirler. Bize verilen tüm raporları bilgileri değerlendiriyoruz. Elimizdeki veriler ışığında çalışmaktayız ve kurumlarımızda katkı vermeye devam etmektedir. Demokratik açılım ile birlikte çok değerli analizler yayınlanmıştır. Ben burada Temmuz ayı sonunda bu konuyu görüşmüştüm ve ne kadar sağlıklı bir ortam oluştu bu inanın ben çok keyif aldım ve bununla öğünmeliyiz. Bunda yazarlarımızın, düşünürlerimzin çok önemli yeri var.

Elbette farklı görüşler olabilir ki buda bizim zenginliğimizdir. Bütün bunlar çok önemli gelişmelerdir. Demokratik açılımın amacı ve hedefleri çok açık ve net olduğu halde geçtiğimiz haftalarda bazı gelişmeler yaşandı bu da bizi biraz üzdü. Bu ülkede yaşayan herkesin daha huzurlu olmasını sağlayacaktır.

Başbakanımızın ulusa sesleniş programında söylediği gibi herkesin ama herkesin kendisini özgür hissedebileceği ortamlar tesis edebilmelidir. Sayın Başbakanımızın aynı konuşmasında 'Türkiye çok uzun yıllardır teröre karşı mücadele vermektedir. Refaha karşı atılması gereken adımlar, yoksulluğa yolsuzluk işsizliğe uzanmıştır.

Katılmadığımız toplantıları bize mal ederek sürekli sürece mani olmaya çalıştılar. Daha sonra da kapılarını çaldıklarımızda bizi reddettiler. Biz görüştüğümüz kesimlerle oradalra kuruluşlarla STK'lar ile görüştük hiçbirinin bu konulaürda hiç birinin niyetle ilgisi yok.

Demokratik açılımın ülkeyi bölğceğini yük edeceği suçlamalırnad bulunuluyor. Öncelikle bu bölünme sendromundan kurtulmamız gerekiyor. Bin yıldır birlikte yaşayan ve hamuru birlikte yaşamak konusunda hamuru yoğrulan vatandaşlarımızın birbirinden ayrılması mümkün değildir. Öte yandan üniter devlet yapısının sürekli gündeme getirilmesi de özgüvenin eksikliğini gösterir. Milletimizi bölmeye kimsenin gücü yetmez.

Bu projede tek bir muhatabımızı vardır o da milletimizdir. Biz millete güveniyoruz bu güven böyle yalın bir ifade değil biraz ksamimi kendi duygularımı paylaşıyıroum ve ben bir toplum analizcisiyim. Dün çok tecrübeli bir araştırmacı yazarla bu konuları değerlendirdik o da ifade etti dedi ki bende her seçim sonrası bizim toplumumuzun sezgisini olgunluğunu takdir ettim bir daha takdir ettim saygı duydum. İnsanlar konuşur anlatır ama onun ön sezisi getirir damgayı vurur. Ben toplumumuza güveniyorum.

SÜRECİN HEDEFİ

Bizim hedeflerimiz açık ve nettir. Demokratik açılım sürecinin sonunda terör sona erecektir.

Kardeşlik duygularımız daha da pekişecektir.

İnsanımızın kalkınması için daha fazla kaynak ayrıcılacaktır.

ülkemiz açısından önemli olan projelerin tamamlanması hızlanacaktır.

Vatandaşımızın ülkesine aidiyet i güçlenecektir.

Farrklılıklar zenginliğin kaynağı olacaktır.

Demokrasimizin standartları yükselecektir.

Demokratikleşerek terör sorununu çözen Türkiye bir önmeli örnek olacaktır.

AK Parti hükümeti ülkenin sigortasıdır

Türkiye'de kardeşliğin garantisiyiz biz. Bunun bu çalışmaları ancak AK Parti yapar buna inanın. Yani eğer bugün bu sorunlar büyüdüyse zamanında bu çalışmalar yapılmadığı için. Bu bir cesaret sorumluluk işidir. Hükümetler ne için var toplumun önemli sorunlarını başa alarak çözmek için vardır. Bu süreçte yıkıcı değil yapıcı olmak gerekir.

Biz kimseye kapıyı kapatmıyoruz. Sorununun değil çözümün parçalarını olmalarını istiyorum. Konunn ne kadar nazik ve hassas olduğunun farkındayız. Bu süreçle ilgili olarak vatandaşlarımızın gönülleri rhahat olsun. Özellikle biz bu süreci bir bütünleşme restorasyon ve kardeşlik projesi olarak gündeme getirdik.

ÇÖZÜMÜN ADRESİ TBMM'DİR

Yılların birimi olan bu mesele, akşamdan sabaha çözülemez. Toplumun tüm kesimleriyle çözmek tarihi sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluktan kaçanları milletimize havale ediyoruz. Sorunun bütün boyutlarını dikkate aldık ve çalışmaları bu doüğrultuda sürdürüyoruz. Pek çok doğrultuda çalışmalar sürüyor. Bir aylık süre zarfında yaptığımız görüşmeler tartışmalar bizim bu yaklaşımımızın doğru olduğunu teyit etmiştir. Herkesin bu sürece katkı sağlamasını bekliyoruz.

Bu değerlendirmeler yaptığımız kısa ve uzun vadeli tekliflerimizi Başbakanımıza sunacağız. Bu konu hem bakanlar kurulunda hem grubumuzda da görüşülmesi gerekir. Yapılan çalışmadan sonra yine benim başkanlığımda daha ayrıntıları işleyecek yine ekip çalışması devam edecek. Bizim zamanlamamız parlamento yasama yılına başlayıncaya kadar çalışmaları belli bir seviyeye kadar getirmektir. İlk açıklanacak yer TBMM'nin çatısının altı olacaktır. Meclis açılacak ve biz bu konudaki değerlendirmelerimizi orada yapacağız.

Türkiye her kesimiyle kendisinin çok önemli sorununu tartıştı ve tartışıyor. Siz basın mensubu arkadaşlar bu sürece çok destek verdiniz ve sizin bundan sonraki çalışmalara da aynı kapsamda değer vererek yardımlarınızın devam edeceğinden şüphemiz yok.

SORULAR

Bütün ziyaret ettiğimiz önemli kuruluşlarımız, STK'lar, siyasi partiler Türkiye'de Anayasa'nın geneli ile igili, ama bizim gündemimizde Anayasa'nın değişmesi yok ama gündemde böyle bir konu var. İnşallah parlamentomuzu bunu dikkate alır. Orada çok karmaşık bir boyut vardır. Burada bunları çalıyışıyoruz. Daha kapsamlı ve geniş olarak çalışıyoruz.

Af diye bir kavram zikretmedik zikretmiyoruz. Bu işin başı silahların bırakılması ve tabi tasfiye. Bunun için çok çalışmak gerekiyor. O manada bütün alternatifler üzerinde çalışıyılor. Olağanüstü bir toplantı öngörmüyoruz. Normal çalışmalar başlatıldığında görüşmelerde başlayacak.

Bunlar tabi sürekli görüşülen konular. Sayın Dışişleri Bakanı Bağdat'a gitti, oradan Suriye'ye geçecek. Suriye Iran, Irak bu ülkelerle önemli görüşmeler yapılması gerekiyor.

RESMİ DİLİMİZ VE EĞİTİM DİLİMİZ TÜRKÇEDİR TABİİ Kİ

Akşam başbakanımız söyledi bu süreçte bu tür girişimlerde bulunanlar bu süreci provoke ediyorlar. Bu güzel bir süreçtir yazılıyor, konuşuluyor kurum ve kuruluşlarımız ifade ediyor. bunların hepsi çalışmanın boyutları mahmur kampı şuanda biz artık olaya bütünlüğü ile bakıyoruz. Şu bu kamp diye bakmıyoruz. O bütünlükten ayırmamak gerek diye düşünüyoruz.

Kamuoyunu bu hassas konuda hkamuoyunu iyi bilinçlendirmemiz lazım. Biz toplumun nabzını iyi alıyoruz. Çok ayrıntılı çalışmalar yaptırıyoruz ve bunu çok önemli buluyoruz. Bakanlar Kurulu değişim şudur hükümetimiz adına koordinasyon yürütüyorum. Şunlar şu taih diye vermiyoruz ama Başbakanımızın uygun gördüğü şekilde görüşülür. Resmi dilimiz ve eğitim dilimiz Türkçedir.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER