28 Şubat'tan bu yana en uzun MGK 7.5 saat sürdü. Toplantının ardından yayınlanan 4 maddelik bildiride öncelik 'laiklik ilkesinin korunması'na verildi. Diğer üç maddeyi ise Irak'ta, Kıbrıs'ta ve petrol hatlarındaki gelişmeler oluşturdu.
23 Nisan resepsiyonuyla başlayan gerginlik MGK'ya taşındı. 28 Şubat 1997'den bu yana en uzun toplantısını yapan MGK'da ‘‘laikliğin korunması’’ konusu ön plana çıktı. 28 Şubat'ta dokuz saat süreyle toplanan MGK'nın dün 7.5 saat süren toplantısının ardından yayınlanan bildirinin ilk maddesinde ‘‘Devletin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemi ve titizlikle korunması vurgulanmıştır’’ ifadesine yer verildi.
Bildiride, ‘‘Ülkemizin güvenlik ve asayişini etkileyen iç ve dış gelişmeler gözden geçirilmiştir’’ denildikten sonra, bu gelişmeler dört madde halinde sıralandı. Bu maddeler arasında öncelik ‘‘laiklik ilkesinin’’ korunmasına verildi. Böylece laikliğin korunması devletin öncelikli maddeleri arasında yeniden yer aldı. Bildirideki diğer üç maddeyi ise Irak'ta, Kıbrıs'ta ve petrol hatlarında yaşanan gelişmeler oluşturdu.
RAPORLAR SUNULDU
Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer başkanlığında yapılan ve saat 13.30'da başlayan toplantıda, askeri kanat irtica konusunda kapsamlı bir raporu masaya koydu. Hükümet kanadı da Milli Görüş ve Fethullah Gülen okullarına ilişkin genelgeler ile atamalar konusunda ‘‘karşı dosya’’yı gündeme getirdi. MGK öncesi Hürriyet'e bilgi veren bir kurul üyesi, hükümetin MGK'da gerilimi artırma gibi bir niyetinin bulunmadığını, aksine ülkenin menfaatini tansiyonun düşmesinde gördüğünü söyledi.
HAZIRLIĞIMIZ VAR MESAJI
Aynı yetkili, ‘‘Gereksiz gerilimden kaçınacağız. Ancak daha önce medyaya yansıdığı şekilde önümüze bazı raporlar konulur, bazı şeyler söylenirse, bizim de masaya koyacağımız hazırlıklarımız ve söyleceklerimiz var’’ diyerek, hükümet tarafının ‘‘karşı dosya’’ hazırladığı mesajını verdi. MGK öncesi kulislerde, hükümet kanadının MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç'ın Berlin ve Brüksel'de Türk vatandaşlarıyla yaptığı ve kamuoyunda geniş yankı yaratan toplantıları da gündeme getirebileceği seslendirildi.
GÜL ÇALIŞTI
Toplantıdan önce askeri kanatta rahatsızlığa neden olan Milli Görüş ve Fethullah Gülen okulları genelgesiyle ilgili Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bakanlıkta Müsteşar Uğur Ziyal'le bir çalışma yaptı. Bu çalışmada daha önceki hükümetler döneminde Milli Görüş ve Gülen okullarıyla ilgili ortaya atılan ‘‘olumlu görüşler’’ ile yurtdışındaki Türklerden gelen taleplere ilişkin bir değerlendirme hazırlandı.
İRTİCA İKİNCİ BÖLÜMDE
MGK'nın ana gündeminde ‘‘irtica’’ meselesi bulunmadığı için, bu konu asil üyelerin yer aldığı toplantının ikinci bölümünde gündeme geldi. Askeri kanat, tek başına iktidara gelen AKP'ye 5.5 aylık bir izleme süresinin tanındığını ve bu süre sonunda laiklikle bağdaşmayan gelişmelerin artması üzerine hassasiyetlerini bildirme kararı aldıklarını bildirdi. Bu çerçevede, hükümetin kamudaki kadrolaşması, Milli Görüş ve Fethullah Gülen genelgeleri ile hükümetin YÖK sisteminde öngördüğü değişiklik çalışmalarından duyulan rahatsızlık dile getirildi.
Genelgede istismara izin yok
Dışişleri tarafından büyükelçiliklere gönderilen genelgenin, adı geçen örgütler tarafından istismarına kesinlikle izin verilmeyecek. Hükümet bu konuda kesin bir dille söz verdi. Dışişleri Bakanı Gül, ‘Gerekirse genelgeyi geri çekeriz’ dedi.
AKP’den kadrolaşma güvencesi
AKP'liler, geçmiş hükümetlerden fazla kadro ataması yapmayacak. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından atamaları bekletilen İmam-Hatip kökenli bürokratlar hakkında da Erdoğan, 15 yıl önceki durumlarına göre değil, şimdiki hallerine göre davranılması talebinde bulundu.
Laikliğin korunması ilk madde
Laiklik için AKP'liler kesin bir güvence verdi. Cumhuriyetin temel ilkelerinin titizlikle korunacağı ve bu niteliğin zedelenmesine izin verilmeyeceği vurgulandı. Toplantıda sivil ve askeri kanat laiklik ilkesinin korunmasında tam bir görüşbirliğine vardı.
3 Türkmen kentine konsolosluk
Kuzey Irak'ın Musul, Kerkük ve Süleymaniye kentlerinde konsolosluk açılacak. Kürt ve Arap grupların çatışmasının önlemesine yönelik önlem olarak Kürtler'le diyalog açık ve sıcak tutulacak. IKDP lideri Mesut Barzani'ye özel temsilci gönderilmesi de alınan kararlar arasında yer aldı.
Durum değerlendirmesi
MGK toplantısından birlikte çıkan Erdoğan ve Gül, Başbakanlık makam aracıyla Çankaya Köşkü'nden yaklaşık 100 metre ilerideki Dışişleri Konutu'na geçtiler. AKP'lilerin konuttaki durum değerlendirme toplantısı 1 saat 45 dakika sürdü. Toplantıya Başbakan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Abdüllatif Şener, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Başbakanlık Dışişleri Danışmanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. MGK sonrası hükümet kanadı Dışişleri Konutu'nda toplantıya geçerken, kurulun askeri kanadı da akşam yemeği için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün konutunda biraraya geldi. Yemeğe tüm kuvvet komutanları ile birlikte, Brüksel ve Berlin'de yaptığı toplantılardaki açıklamalarıyla dikkatleri çeken MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç da katıldı.
MGK bildirisinin tam metni
Milli Güvenlik Kurulu, 30 Nisan 2003 tarihinde aylık olağan toplantısını yapmıştır.
Toplantıda, ülkemizin güvenlik ve asayişini etkileyen iç ve dış gelişmeler gözden geçirilmiştir. Bu kapsamda;
Devletin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemi ve titizlikle korunması vurgulanmıştır.
Irak'a ilişkin gelişmeler ayrıntılı biçimde değerlendirilmiş, gelişmelerin yakından izlenmeye devam edilmesi ve gerekli temasların sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.
Kıbrıs'la ilgili tüm gelişmeler kapsamlı olarak gözden geçirilmiştir.
Ayrıca, petrol boru hatlarına ilişkin son gelişmeler hakkında Kurul'a bilgi sunulmuş ve alınması gereken önlemler görüşülmüştür. Hürriyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:54