Gündem
  • 27.2.2024 11:38

İşte olası İsrail-Hamas Ateşkes Anlaşmasının Şartları

Olası İsrail-Hamas Ateşkes Anlaşmasının Şartları Ortaya Çıktı

Bilgili kaynaklar El Cezire'ye İsrail'in Gazze Şeridi'nde ateşkes için ön çerçeve şartlarını kabul ettiğini bildirdi.

Ateşkes, Paris'te yapılan görüşmelere dayanarak Filistin Direnişiyle tutuklu değişimini de içerecek.

Kaynaklar ayrıca İsrail'in, 'askeri yaştaki' olanlar dışında, yerinden edilmiş kişilerin kuzey Gazze Şeridi'ne 'kademeli olarak geri gönderilmesi' olarak tanımlanan bir konuda da anlaştığını söyledi.

Kaynaklar, Tel Aviv'in Filistin Direniş Hareketi Hamas'ın talebini kabul ettiğini söyledi:

- Yardım girişini artırmak
- Şeride geçici evlerin girişine izin vermek
- Ağır makine ve teçhizatın girişini
sağlamak 
- İsrail askeri kuvvetlerinin kalabalık alanların dışında yeniden konuşlandırılması
- Havadan keşiflerin günde 8 saat durdurulması.

Kaynaklar, İsrail'in, aralarında kadın ve yaşlıların da bulunduğu 40 İsrailli tutuklunun serbest bırakılması karşılığında, aralarında bazı üst düzey siyasi tutukluların da bulunduğu 400 Filistinli tutukluyu serbest bırakmayı kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca İsrail, 2011 Gilad Şalit anlaşmasının ardından yakaladığı mahkumları ilk kez serbest bıraktıktan sonra serbest bırakmayı kabul etti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant bugün erken saatlerde, yerinden edilmiş sivillerin kuzey Gazze Şeridi'ne tam dönüşünün ancak Direniş tarafından tutulan tüm İsrailli tutukluların dönüşünden sonra gerçekleşeceğini söylemişti.

Bu gelişmeler, İsrail Savaş Konseyi'nin, esir takası anlaşmasına ilişkin müzakereleri yeniden başlatmak üzere Paris'e geniş yetkilere sahip bir heyet gönderme kararının ardından gerçekleşti.

Tel Aviv, Filistin Direnişi tarafından Gazze'de tutulan tutuklu sayısının askerler dahil yaklaşık 134 İsrailli olduğunu tahmin ediyor.

Bu arada, resmi Filistinli ve İsrailli kaynaklara göre İsrail işgali, hapishanelerinde en az 8.800 Filistinliyi tutuyor.

Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu, 24 Kasım'da geçici bir insani ateşkes sağlamayı başardı; bu süre zarfında, yaklaşık 80'i İsrailli olmak üzere, Gazze'de Direniş tarafından tutulan 100'den fazla kişinin serbest bırakılması karşılığında 240 Filistinli tutuklu işgal hapishanelerinden serbest bırakıldı.

 

Güncellenme Tarihi : 27.2.2024 11:41

İLGİLİ HABERLER