Çankaya Köşkü'ndeki zirvede, MİT ve Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı'nın 'çok gizli' ibareli dosyaları ayrıntılı bir şekilde değerlendirildi. Raporları gören Sezer, uluslararası meşruiyet ısrarı konusunda yumuşadı.
Son 12 yılda PKK dahil bölgedeki istikrarsızlığın kaynağı Irak'tır. Kürt grupların tutumu ve PKK-KADEK'in faaliyetleri bölgenin gelecek yıllarda da ciddi bir risk merkezi olacağını gösteriyor. Bu nedenle bölgedeki askeri varlığımız sürecek.
ABD'nin terör örgütüne yönelik girişimlerini dikkatle izliyoruz. Henüz ülkemizi rahatlatacak ve PKK-KADEK'i bertaraf edecek bir gelişme söz konusu değil. Irak'ın kuzeyinde ve İran'da ülkemizi hedef alan tehdit mevcudiyetini koruyor.
Irak'ın kuzeyinde varlığını koruyan terör tehdidine karşı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal güvenliği hiçbir ülkeye emanet edilemez. Bunu çağrıştıracak her türlü girişim Silahlı Kuvvetler tarafından reddedilecektir. Bu gerçek iç ve dış kamuoyunda iyi bilinmelidir.
Eve dönüş yasası henüz hedeflenen sonucu vermekten uzak. Teslim olması beklenen militan sayısı tahmin edilenin çok altında. Buna karşılık cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin söz konusu uygulamadan yararlanmak için yaptığı yoğun girişimler sürüyor. TSK'nın hedefi dağlardaki teröristlerin etkisiz kılınması.
Irak'ta yaşananlara ülkemizin kayıtsız kalması mümkün değil. Zaman hızla geçiyor. ABD'nin Türkiye'ye yönelik beklentilerinin bir an önce netliğe kavuşturulması gerekiyor. Asker sayısını biz belirleriz. Bile bile risk kabul etmeyiz. Büyük devletsek, buna göre davranalım. Nepal ve Moğolistan bile asker gönderirken, biz kayıtsız kalamayız. BM'yi bekleyelim derken kararsız görünmeyelim. Uluslararası meşruiyet derken, uluslararası konumumuzu sarsmayalım.
Asker göndermeyelim ama ekonomik ve siyasi yapıda rolümüz olsun demekle olmaz.
ABD ile ikinci kriz hem ilişkilerimize hem de menfaatlerimize büyük darbe vurur. ABD, PKK kozunu oynar. İlk tezkereden sonra gördük. Asker göndermemek Kuzey Irak'ta bumerang etkisi yapar.
Irak'a asker gönderirsek en az 50 yıl bölgede söz sahibi oluruz.
Türk askeri işgalci ve jandarma olmayacak, istikrara katkıda bulunacak. Bunu bölge ülkelerine anlatacağız.
Irak'a birlik sevkıyatı siyasi bir tercih. Tarihe yüce Meclis'in kararı olarak geçecek. TBMM'nin onay vermesi halinde TSK üstleneceği her görevi başarıyla yerine getirecektir.
Amerika ile yürütülen askeri müzakerelerde temel alınan nokta ülkemizin milli menfaatleridir.
TSK son aylarda iç ve dış gelişmelerin belirleyici unsuru olarak gösterilmekte ve adeta hedef alınmaktadır. Bundan büyük rahatsızlık duyuyoruz. Irak konusunda yaşanan gelişmelerde de bu sıkıntıyı yaşıyoruz.
akşam
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:30