
İŞTE SİVİLCELER HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER...
Bilinçsizce bakım yaptırmak yerine uzman yardımıyla tedaviye başlamak en doğrusu...
Sİvİlce ya da tıp diliyle akne önemli bir deri hastalığı ve sadece sağlık sorunu olmakla kalmıyor aynı zamanda estetik açıdan da sorunlar yaratıyor. Cilt Hastalıkları Uzmanı Cevat Yegani aknenin en az 10 çeşidinin olduğunu akne benzeri diğer hastalıklarla karışabileceğinden tanı ve tedavisinin mutlaka cilt uzmanları tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor.
Akne oluşumunda genetik yapının yanı sıra, cilt sağlığı için yaşamsal önemi olan yağ bezlerinin aşırı büyümesi ve salgılarının artışı, cilt iltihaplanması gibi faktörlerin etkilerini saymak mümkün. Ayrıca dıştan etki eden faktörler olarak yanlış ilaç veya makyaj ürünlerinin uygulanması, kötü hava şartlarında tedbirsiz kalmak, sivilcelere ellemek, bilinçsizce cilt bakımları yaptırmak, çok güçlü sabunlarla sık yıkamak gibi durumlar da sivilce oluşumuna veya kötüleşmesine zemin hazırlıyor.
Öte yandan gıdaların sivilce oluşumundaki etkisi halen tartışılıyor. Aknenin en çok görüldüğü formu olan ergenlik tipi sivilce, en çok yüz, sırt, göğüs ve omuz derisinde görülür. Siyah, beyaz noktalar, kırmızı renkte veya cerahat dolu çıkıntılar ya da daha derin yerleşimli kist formları şeklindedir. Bu sivilceler 12-24 yaşları arasındaki insanlarda yüzde 85, 25-34 yaşlarında yüzde 8 ve 35-44 yaşlarında yüzde 3 oranında görülür. Sivilce geçmez düşüncesi ise yanlıştır. Tedavi hastaya ve akne tipine göre değişir.
Ağız yoluyla tedavi seçeneği daha çok cerahatli veya derin sivilcelere yöneliktir, uygun antibiyotikler ve vitamin A'dan türetilmiş ilaçlardan oluşur. Daha hafif ve yüzeysel sivilcelerde ise genelde dıştan sürülen ilaçlar kullanılır. Tedaviye erken başlanması, sabırlı bir şekilde devam edilmesi başarı şansını artırır.