Popstar yarışmalarına gençliğin büyük ilgi göstermesi, ön elemelerde İzmir’de yarışmaya katılmak için 4 bin kişinin sabaha kadar kuyrukta beklemesi, son yıllarda gençliğin değer yargılarındaki değişimi tartışmaya açtı.
Gençler üzerinde 1980’den bu yana yapılan anket çalışması, Popstar yarışmasına gösterilen ilginin daha önce ‘Dev–Genç’ sonra ‘sevgenç’ olan gençlik profilinin 2000’li yıllarda bengenç (paracı ve egoist) şeklinde değişmesinden kaynaklandığını ortaya koydu. Psikologlar, yarışmanın ilgi görmesinde televizyonların olumsuz yayınlarının da etkili olduğunu savundu.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Platformu (USADEM), 1980 yılından bu yana üniversitede eğitim gören gençlerin eğilimleriyle ilgili anket çalışması yapıyor. USADEM’in son 9 yılda yaptığı araştırmalarda yeni gençliğin toplumsallıktan bireyselliğe kaydığı ve paranın ön plana çıktığı tespit edildi.
USADEM koordinatörü ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Armağan, araştırma sonuçları hakkında şu bilgileri verdi: “Araştırmalarımızda 1980’li yılların gençliği ile günümüz gençliği arasında çok belirgin farklar ortaya çıktı. 1980 gençliği toplumsal değerlere, vatana, millete sahip çıkan, bilinçli ve sorumlu, eşitliği ön planda tutan bir gençlikti. 1980’lerin gençliğinde sevgi, özgürlük, eşitlik gibi temalar ilk sıralarda yer alırken eğitim ve iş daha sonra geliyordu. 2000’li yılların gençliği ise bireysel değerler olan para gibi konulara önem verip egoist bir yapı sergiliyor. Bu yıllarda para ilk sırada yer alırken sevgi ikinci sıraya düşmüş, özgürlük yedinci, eşitlik sekizinci sırada bulunuyor. Bunda bizim gibi hocaların sorumluluğu ve eğitim politikalarının bozukluğunun çok önemi var.” Armağan, araştırmaların kitaplaşacağını, son araştırmanın 2004 Mart ayında sonuçlanacağını sözlerine ekledi.
Özel bir eğitim kurumunda psikolog olarak çalışan Fatih Kalkıç, gençliğin toplumsal değerlerden bireysel değerlere kaymasıyla Popstar’a gösterilen ilginin arttığını vurguladı. Kalkıç, “Günümüzde insanlar emeksiz ve kolay yollardan para kazanmak istiyor. Popstar yarışmaları da bunun en ilginç örneği.” dedi. İzmir Göğüs Hastanesi Psikoloğu Emine Işık da özel televizyonların uyuşturucu, yorumsuz, depolitize gençlik yetişmesine yardımcı olduğunu savunarak şunları kaydetti: “1980’li yılların gençliği ile 2000’li yılların gençliği arasında çok büyük farklılıklar var. Eğitim, sağlıktan önce gelir. Kitap okumayan gençlik yetişti. Özel televizyonların özellikle gençlerin seyrettiği saatlerde yaptığı olumsuz programlar, gençleri farklı bir mecraya sürüklüyor. Medya ve özel televizyonlar reyting uğruna birçok yanlış yapıyor, bunlara dur denmeli.”
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:37