
İŞTE TÜRK İNSANI İÇİN GEREKLİ BESLENME REHBERİ
| ||
|
Sağlık Bakanlığı, halkın yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmediğini dikkate alarak "Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi" hazırladı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nün işbirliğiyle hazırlanan rehberle halkın beslenme konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor.
1 yumurtanın, yumurta büyüklüğündeki etle aynı besin değerinde olduğu, 2 yumurtanın 2-3 köfteye eş değer olduğu belirtilen rehberde, Türk halkından sofrasında eksik etmemesi gereken temel yiyecekler şöyle sıralanıyor: Et, süt, yumurta, sebze-meyve, kurubaklagiller, kuruyemiş..
Dengeli beslenmenin "besin öğelerinin vücudun gereksinmesi düzeyinde alınması" olarak tanımlandığı rehberde, bunun vücut dokularının yapılanmasına neden olduğu belirtiliyor. Rehberde, obezitenin dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğuna dikkat çekiliyor.
Bakanlığın beslenme tavsiyeleri: Et alamıyorsanız yumurta yiyin
* Her gün yetişkin bireyler 2, gençler, gebe, emzikli ve menopoz sonrası kadınlar 3-4 bardak süt içmeli.
* Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Et tüketmeye dikkat edilmeli.
* Sağlıklı beslenme için haftada 2 kez balık yenmeli.
* Yumurta, protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün 1 adet tüketilmelidir. Et yiyemeyenler alternatif olarak yumurta yiyebilirler. 1 adet yumurta, besin değeri açısından yumurta büyüklüğündeki ete eşittir. 2 yumurta 2-3 köfte yerine geçer.
* Günlük posa alımını arttırmak için haftada en az iki kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterilmeli.
* Kurubaklagiller, özellikle kalp-damar ve diyabet hastalarının diyetinde sıklıkla yer almalı.
* Sağlıklı beslenmek için günde en az 5 porsiyon sebze ya da meyve tüketilmeli.
* Fındık, susam, ceviz E vitamini yönünden zengindir. B grubu vitaminler, mineral, yağ ve proteinden zengindir. Çocuklar ve ağır işte çalışanlar tüketmeli.
Bakanlığın rehberini gören halk ne dedi?
Emine Söğütçü (48-Emekli): Gerçekçi bulmadım
Bakanlık yetkilileri çok güzel düşünmüşler ancak bunları alabilmek için insanların bütçelerinin iyi olması gerekir. 360 milyon lira emekli aylığıyla düzenli olarak et, balık, süt ve yoğurt almak mümkün değil. Ben vatandaş açısından kesinlikle gerçekçi bulmuyorum.
Ahmet Arslan (23-İşçi): Paramız yetişmez
Ben bu gıdaların bir bölümünü sadece haftada bir defa alabilirim. Aldığımız maaş zaten belli. Gelen kiraya, elektriğe, suya gidiyor zaten. Vatandaşla dalga geçer gibi böyle bir rehber hazırlamışlar. Milletin cebinde para olsa bizim halkımız nasıl yiyeceğini çok iyi bilir.
Saim Pat (30-Serbest): Hayal gibi bir reçete
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı bu rehber okununca kulağa hoş geliyor ancak ekonomik durumu kötü olan insanlarla açıkçası dalga geçmek gibi bir durum söz konusu. Türkiye'nin ancak yüzde 1'i evine düzenli olarak et, balık, tavuk süt alıyordur. Bu gerçek unutulmuş.
Hikmet Nakilcioğlu (20-Öğrenci): Zenginler için geçerli
Ben üniversite öğrencisiyim. Bir öğrencinin bunlarla beslenmesine imkan yok. Parası bile olsa uğraşacak zamanı olmaz. Ancak Türkiye'de asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca insan olduğu düşünüldüğünde iş olsun diye hazırlanmış bir çalışma olarak görüyorum.
Rehberi değerlendiren uzmanlar ne dedi?
Dr. Hacer Kaya (Acıbadem Hastanesi Beslenme Uzmanı): Eti fazla tüketen zenginler örnek alsın
Sağlık Bakanlığı'nın rehberi çok güzel hazırlanmış, önerilerin hepsi yerinde ve önemli. Türkiye'de sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan kişiler ne yazık ki eti çok fazla tüketiyor. Bu sağlıklı bir alışkanlık değil. Tam tersi, dar gelirli vatandaş ise pahalı olduğu için yeterince et tüketemiyor. Biz kendilerine et yerine yumurtayı öneriyoruz. Çünkü yumurta besin değeriyle etin yerine geçiyor. Ancak halkın bu konuda yeterince bilinç sahibi olduğunu söylemek ne yazık ki söz konusu değil.
Şehnaz Şakir (Florance Nigtingale Hastanesi Beslenme Uzmanı): Türk insanı daha fazla süt içmeli
Rehberde belirtilen besinler olmazsa olmazlar. Yani mutlaka alınması gereken besinler. Elbette bunun yanında mutfaklarımıza un, yağ, şeker, tuz, su, tahıl ürünleri gibi içecek ve besin maddeleri de giriyor. Rehberde etin besin değerini karşılayacak olan yumurta, kurubaklagiller gibi gıdalar tavsiye ediliyor. Özellikle süt ve süt ürünlerine dikkat çekiyorum. Çünkü ülkemizde bu besinler bol olmasına rağmen halkımız bunları az tüketiyor.
VATA N
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:26