Dünya
  • 12.1.2024 12:35

İşte uçaktan çekilen Amerika'nın vurduğu Yemen hedefleri

ABD Hava Kuvvetleri Yemen'de gece boyunca 16 noktada en az 60 hedefin vurulduğunu duyurdu. Ülkenin Ortadoğu'daki operasyonları denetleyen Korgeneral Alex Grynkewich, "Saldırılarda 100'ün üzerinde, çeşitli türde hassas güdümlü mühimmat kullanıldı" dedi.

Üst düzey bir askeri yetkili ise CNN'e yaptığı açıklamada ABD ve İngiltere'nin 'sivil nüfus merkezlerini' kesinlikle hedef almadığını, hassas güdümlü mühimmatların 'ikincil hasarı' en aza indirmek için kullanıldığını açıkladı.

CENTCOM bu saldırının Kızıldeniz, Bab el Mendeb Boğazı ve Aden Körfezi'nde faaliyet gösteren 20'den fazla ülkenin savunma koalisyonu olan Refah Muhafızı Operasyonu ile ilgili olmadığını vurguladı. 

İran ABD-İngiltere'nin Yemen'e düzenlediği hava saldırısını kınadı

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Nasır Kanaani, ülkenin ABD-İngiltere'nin Yemen'deki Husilere yönelik saldırısını güçlü bir şekilde kınadığını belirten bir açıklama yayınladı:

"ABD ve İngiltere'nin bu sabah Yemen'in birçok şehrine düzenlediği askeri saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bunu, Yemen'in egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlali, uluslararası yasa, düzenleme ve hakların ihlali olarak değerlendiriyoruz."

Rusya'dan acil toplantı çağrısı

Rusya, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik askeri saldırılarını görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep etti.

Rusya'nın yaptığı açıklamada "Rusya, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'nin 12 Ocak'ta acil olarak toplanmasını talep etti" ifadesi yer aldı.

Filistin meselesi ve Orta Doğu’daki durum ile ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarının görüşüleceği iki toplantı New York saatiyle 10.00'da (TSİ 18.00) başlayacak.

Beyaz Saray ve New York’ta “Yemen” protestosu

Beyaz Saray ve New York’ta “Yemen” protestosu

ABD'de Yemen’e gerçekleştirilen saldırılara tepki gösteren savaş muhalifi aktivistler, Washington’daki Beyaz Saray’ın önünde ve New York’taki ünlü Times Meydanı’nda toplanarak saldırıların durdurulması çağrısında bulundu.


 

KIZILDENİZ'DE NELER YAŞANIYOR?

İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki katliamları sebebiyle bu rotayı kullanan başta İsrail gemileri olmak üzere Gazze'deki katliama destek veren ülkelerin tankerlerini hedef alıyor. Husiler, 19 Kasım 2023'ten bu yana Kızıldeniz'de toplam 27 saldırı düzenledi.

Bu kapsamda, ticareti güvence altımna almak isteyen ABD ve İngiltere, gece Yemen topraklarındaki Husi hedeflerini vurdu. Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinin bombalanmasının arsından Husiler, yanıt olarak, ABD ve İngiliz savaş gemileriyle üslerine saldırılar düzenledi.

İran, ABD ve İngiltere'nin saldırılarına tepki gösterirken, Suudi Arabistan itidal çağrısında bulundu.

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

ABD Hava Kuvvetleri, Yemen'de gece boyunca 16 noktada en az 60 Husi hedefinin vurulduğunu duyurdu.

Hizbullah, ABD-İngiltere'nin Yemen'deki Husilere yönelik saldırısını kınadı. Grup, yaptığı açıklamada, "ABD, Siyonist düşmanın (İsrail) Gazze ve bölgede işlediği trajedi ve katliamlarda tam bir ortak olduğunu bir kez daha teyit etti." ifadeleri yer aldı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği'nden yapılan açıklamada, "Rusya, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarıyla ilgili BMGK'nin 12 Ocak'ta acil toplanmasını talep etti." denildi. Filistin meselesi ve ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarının görüşüleceği iki toplantı New York saatiyle 10.00'da (TSİ 18.00) başlayacak.

 


 

Güncellenme Tarihi : 12.1.2024 12:43

İLGİLİ HABERLER