Genelkurmay Başkanlığı bağlı bulunduğu Başbakanlığa yolladığı değerlendirme yazısında paketin şu dört maddesine karşı çıktı:
Terörle Mücadele Yasası'nın 8'inci maddesinin kaldırılması,
Anadilde yayının sadece TRT değil özel televizyonlarda da yapılması,
Apartmanlarda ibadet yeri açılması,
Sinema Video Denetim Kurulu'ndan MGK temsilcisinin çıkarılması
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç da Terörle Mücadele Yasası değişikliği ile özel TV'de Kürtçe yayına karşı çıkmıştı. Ayrıca seçimlerde yabancı gözlemci bulunmasını da sakıncalı bulduğunu vurgulamıştı. Böylece askeri kesimin 19 maddelik AB uyum paketinde karşı çıktığı madde sayısı beşe ulaştı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Başbakan Tayyip Erdoğan'la geçen hafta yaptığı görüşmede de dile getirdiği bu çekincelerin yazılı olarak bildirilmesi, ordunun pakete itirazlarının en yüksek düzeyde tutulduğunun göstergesi olarak algılandı.
İTİRAZI MGK'DA DA YAPTILAR
Askerlerin itirazlarını önceki gün yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da dile getirdikleri öğrenildi. Askerlerin konu üzerinde ayrıntılı olarak durmaları üzerine pakete son şeklini veren Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ‘‘Paketi hazırlayan arkadaşlar burada değil’’ dedi. Böylece toplantıda konuyla ilgili bir karar alınmadı. Tüm bu gelişmelerin paketi AB yolunda önemli bir adım olarak gören hükümet çevrelerinde şaşkınlık yarattığı belirtildi. Hükümet, bu nedenle dün geceki Bakanlar Kurulu toplantısına paketi getirmedi.
Ancak, paketin sahibi olarak görülen Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, İran dönüşünde paketi hükümetin ve 'Türkiye'nin prestiji' olarak nitelemesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itirazlarına rağmen düzenlemenin Meclis'e sevk edileceğinin işareti kabul edildi.
(Hürriyet)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:04