
İŞTE YÜKSEK SEÇİM KURULU'NUN TUNCELİ KARARI
YSK, aksi yönde kararına rağmen yardımları sürdüren Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkında İçişleri Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunacak.
YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Tunceli’deki "beyaz eşya" ve "mobilya" yardımlarının anayasa ve seçim yasalarına aykırı olduğu kararını dinlemeyen ve suç duyurusuna rağmen yardımlara devam eden Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkında disiplin yönünden soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunmaya karar verdi.
YSK kararında, "Tunceli Valisi’nin YSK’nın seçimin düzenine ve dürüstlüğüne ilişkin kararlarını uygulamakta gösterdiği duyarsızlığın idari ve disiplin yönünden gereğinin takdir ve ifası isteğiyle İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesine" denildi.
YSK’nın, Tunceli’deki Seçim Kanunu’na ve Anayasa’ya aykırı yardımların sorumlusu olarak açıkça Vali Yaman’ı adres gösteren suç duyurusunun İçişleri’ne bugüne kadar bu şekilde yapılmış ilk şikayet olduğu belirlendi.
YSK kararları bağlayıcı
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sahip çıktığı Yaman hakkında İçişleri, YSK’nın kararları kesin ve bağlayıcı olduğu için disiplin işlemi başlatmak ve müfettiş görevlendirmek zorunda kalacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre Yaman, hakkındaki soruşturma nedeniyle açığa alınabilecek. Soruşturma sonunda, "uyarı", "kınama", "kademe ilerlemesini durdurma", "maaştan kesme" ve "devlet memurluğundan çıkarma" gibi disiplin cezaları verilmesi talep edilebilecek. Ancak, "Maaş kesme" ve üstü bir disiplin cezası alırsa, görevinden alınması bile gündeme gelecek. İçişleri, Yaman’a disiplin işlemi sonunda "ceza verilmemesine yer olmadığı" yönünde de karar verebilecek.
Süreç nasıl işleyecek
YSK’nın suç duyurusunun ardından Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı adli yönden soruşturma açmıştı. Başsavcılık, valilik deposunda bulunan AKP afişleri üzerine de önceki gün ikinci bir soruşturma başlatmıştı. Tunceli Başsavcılığı soruşturma sonunda Yaman hakkında görevsizlik kararı vererek, dosyasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderecek. Yargıtay Başsavcılığı, YSK’nın valiye disiplin işlemi talepli suç duyurusununu ardından Yaman’a resen de soruşturma ve dava açabilecek. Seçim Kanunu’na göre, seçim suçları soruşturma izni gerekmeksizin genel hükümlere göre soruşturulup dava konusu yapılıyor. Valiler, Yargıtay’ın ilgili dairesinde yargılanıyorlar. Seçim Kanunu’nun 151. maddesi, 61. maddeki yasağa rağmen hediye-eşantiyon dağıtmayı altı aydan bir yıla kadar, 152. maddesi "Haksız oy teminini" 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırıyor.
Bir ay önceki suç duyurusuna rağmen Vali Yaman eşya yardımını sürdürüp "Fakire yardımdan ceza alacaksam alayım" demişti. Başbakan Tayyip Erdoğan da "Beyaz eşya dağıtımı"na sahip çıkarak "Tunceli Valisi’nin hassasiyetini tebrik ediyorum" diye konuşmuştu.
İşte YSK açıklaması
YSK dün 2.5 saat süren toplantı sonunda, özetle şu açıklamayı yaptı:
"Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu yürütücüsü vakıflar ile bazı belediyeler tarafından seçmen vatandaşlara yasada belirtilen amacı aşar nitelikteki mobilya ve beyaz eşya dağıtıldığının görsel ve yazılı basındaki haberlerde yer aldığının anlaşılması üzerine, yine Kurulumuzca alınan kararda, bu yardımların seçmen oyunu etkilemeye yönelik olduğu ve Anayasa’nın 67. maddesinde öngörülen seçimlerin serbestliği ve eşitliği ilkelerine uygun düşmediği vurgulanarak, yapılacak mahalli idareler seçimlerinde partilerin, belediyelerin ve bağımsız adaylar ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’na göre faaliyetteki vakıfların seçmenlerin oyunu etkileyebilecek girişimlerde bulunmamaları, aksine hareket hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtilmiştir. Kararımız sonrasında Tunceli’de yardımlara devam edildiği, ayrıca Tunceli İl Özel İdaresi Binası’nda Cumhuriyet Başsavcılığınca bir siyasi partiye ait pankartların bulunması üzerine yeni bir soruşturma başlatıldığı anlaşılmıştır."