Dünya
  • 2.4.2007 06:00

İŞTE YUNANİSTAN'I KARIŞTIRAN KİTAPTA TÜRKLER!..

6. sınıflar için hazırlanan tarih kitabında Türk imajının eskiye göre daha iyi verilmesi Yunanistan’ı karıştırdı.

Kaldırılması veya eklemeler yapılması beklenen kitabı değerlendiren Yunanistan Eğitim Milli Konseyi Başkanı Prof. Veremis "Türklerin her zaman canavar gibi gösterilmelerini anlayamıyorum. Biz Anadolu’da yaptığımız aşırılıkları niye anlatmıyoruz" dedi.

YUNAN hükümeti, ilkokul 6. sınıflar için hazırlanan tarih kitabında "kötü Türk" imajının yumuşatılması nedeniyle geniş bir kesimden gelen tepkiler üzerine geri adım attı. Eğitim Bakanı Marieatta Yiannaku kitabın uzmanlar tarafından tekrar inceleneceğini, gerekirse düzeltme, eklemeler yapılacağını açıkladı.

Yunanistan Eğitim Milli Konseyi Başkanı Prof. Tanos Veremis ise "Türklerin her zaman kötü, her zaman canavar gibi gösterilmelerinin nedenini anlayamıyorum. Tüm Türkler canavar ise canavarlar birbirlerini öldürürler. Osmanlı yüzyıllarca yaşadı" dedi. Ülkenin önde gelen aydınlarından Prof. Veremis, Yunanlıların bağımsızlık savaşları sırasında Tripoli şehrine girdiklerinde taş üstünde taş bırakmadıklarını belirterek, "Canavarlar her yerde var. Biz yaptıklarımızı unutuyor muyuz. Küçük Asya’da (Ege ve Anadolu’nun bir bölümü) yaptığımız aşırılıkları niye anlatmıyoruz" diye konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu dönemi, Yunan bağımsızlık mücadelesi, Kurtuluş Savaşı ve 1974 Kıbrıs olayları hakkındaki "kötü Türk" imajını hafifleten tarih kitabı geçen hafta Atina’daki gösteride Neo-faşistler tarafından protesto edilip yakılmıştı. Kitabın yerine başkasının yazılması ihtimali yüksek. Besteci Mikis Teodorakis gibi aydınların bile karşı çıktığı tarih kitabı için az sayıda aydın da "tarih kitabı mukkades kitap değildir" diyerek çocukların hem gerçekleri öğrenmesi hem de beyinlerinin Türkler ile ilgili olan her şeyin kötü olduğu teziyle yıkanmaması gerektiğini savundu.

Kilise, din adamlarının bağımsızlık savaşındaki rolü ile ilgili "efsanelere" son verdiği için tarih kitabına ateş püskürüyor. Türk Kurtuluş Savaşı ile ilgili ifadeler de milliyetçi Yunanlıları kızdırdı. 1974 Kıbrıs olayları ile ilgili yazılanlar ise Rum Kesimi’nde tepki yarattı. Rumlar, Güney Kıbrıs’ta da okutulan kitabı toplatarak, Yunanistan’a iade ettiler.

Kitaba neden kızdılar

Yunan bağımsızlık mücadelesindeki kahramanların tümüne yer verilmedi.

Türklere karşı savaşan din adamlarına değinilmedi.

Yunanlıların Türklere karşı kazandığı zaferler görmezden gelindi.

"Kitapta Yunanlıların toplu katledilmelerine ilişkin tanıklar yok" deniyor. Yunanlıların İzmir’de yaşadıklarına değinilmiyor.

"Kıbrıs’ın ikiye bölünmesinden" bahsediliyor. Türkiye’nin Kıbrıs’ı "işgal ettiği" yazılmıyor."
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:33

İLGİLİ HABERLER