Gündem
  • 7.6.2023 19:15

İşveç yola geldi.. PKK'lı teröristi iade edecekler

NATO üyeliği için Türkiye'nin onayına ihtiyaç duyan İsveç, bir ilki gerçekleştirecek. Türkiye'nin teröre karşı mücadele konusunda geri adım atmaması sonucu yeni terör yasasını yürürlüğe sokan İsveç, PKK teröristini Türkiye'ye iade etmek üzere harekete geçti.

Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte güvence arayışına giren ve NATO'ya girmeye çalışan İsveç, Türkiye'nin onayını almak için uğraşıyor.

Türkiye'nin, terörle mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle üyeliğini veto ettiği İsveç, sık sık terör örgütü PKK mitinglerine izin vermesiyle gündeme geliyordu. Küstah ve çirkin manzaraların yaşandığı İsveç'te, terör örgütü PKK/YPG destekçileri, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı da hedef alan birçok gösteri düzenlemişti.


İLK DEFA BİR İADE KARARI GELDİ

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda geri adım atmamasının ardından 1 Haziran tarihinde yeni terör yasasını yürürlüğe sokan İsveç, yeni bir hamlede bulundu. Söz konusu yasa ile Türkiye'yi NATO üyeliği konusunda ikna etmeyi planlayan İsveç, PKK terör örgütü üyesini Türkiye'ye iade etmek için harekete geçti.


"TERÖRE VERDİĞİ DESTEK"

Ülke basınında yer alan haberlere göre İsveç Mahkemesi, 35 yaşındaki terörist için "Türkiye'ye iade" kararı çıkardı. İsmi açıklanmayan 35 yaşındaki terör örgütü üyesi, 2014 yılında uyuşturucu suçu nedeniyle Türkiye'de dört yıl yedi ay hapis cezasına çarptırıldı ancak şartlı olarak serbest bırakıldıktan sonra İsveç'e gitti. Şahıs geçtiğimiz yıl Türk adli makamlarının talebi üzerine cezasının geri kalanını Türkiye'de çekmek üzere İsveç'te tutuklandı.


Ülkenin en büyük gazetelerinden biri olan Aftonbladet, haberinde Türkiye'ye iadesi onaylanan kişisinin asıl iade sebebinin terör örgütü PKK'ya verdiği destek olduğunu öne sürdü.


KARAR İSVEÇ HÜKÜMETİNDE

Geçtiğimiz hafta verilen kararın zamanlaması ise dikkat çekti. Kararın önümüzdeki hafta Türkiye ile gerçekleştirilecek NATO zirvesinden önce geldiğine dikkat çeken Aftonbladet, teröristin iadesi konusundaki kararın artık hükümette olduğunu vurguladı.
İsveç basını, terör suçundan iade kararının 'bir ilk' olduğunu söyleyerek İsveç Yüksek Mahkemesi'nin konuyla ilgili somut adımlar attığının altını çizdi.


"ZAMANLAMASI ÇOK DOĞRU"

Stockholm Üniversitesi Türk Araştırmaları Enstitüsü'nden Paul Levin, İsveç basınına yaptığı açıklamada, kararın İsveç hükümeti için çok doğru bir zamanda geldiğine dikkat çekti. Levin, "Şimdiye kadar bazı terör zanlıları sınır dışı edildi, ancak iade olmadı. Bu hafta içinde PKK için para toplayan bir şahıs hakkında da suçlama yapılması bekleniyor. Bu iki hamle Türkiye ve İsveç'in yapacağı yeni NATO görüşmesinden hemen önce gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.


TERÖR YASASININ KAPSAMI SORU İŞARETİ 

İsveç'in, geçtiğimiz hafta sonu PKK'ya yakınlığıyla bilinen Rojava Komitesi tarafından organize edilen 'Erdoğan karşıtı' gösteriye izin vermesi ise terör yasasının etkinliği ile ilgili soru işaretlerini beraberinde getirdi. Yeni yasa düzenlemesinin, PKK sempatizanlarının ülkede gerçekleştirdiği gösterileri engelleyip engellemeyeceği belirsizliğini koruyor.

Güncellenme Tarihi : 7.6.2023 19:19

İLGİLİ HABERLER