İş Yasası'nın yürürlüğe girmemesi için işverenlerle kıran kırana mücadele eden işçi sendikaları, bu kez kendi aralarında anlaşmazlığa düştü. Sendikalar, önceki gece TBMM Sağlık ve Sosyal İlişkiler Komisyonu'ndaki tasarı üzerinde gece 4'e kadar uzlaşma sağlanamayan 11 madde üzerinde çalıştı. Dün komisyondan geçen tasarıda, taşeron ve ödünç işçi çalıştırma, Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulması gibi kritik olanların dışında birçok maddede uzlaşmaya varıldı. Ancak dün Türk-İş Başkanlar Kurulu, bir bildiri yayınlayarak, aceleye getirilen İş Yasası Tasarısı'nın maddelerine karşı olduklarını açıkladı. DİSK de Ankara'da eylem yaparak, yasayı bu haliyle kabul etmeyeceklerini belirtti. Bunun üzerine Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Türk-İş ve DİSK'in şov yaptıklarını belirterek, ''O zaman sabahlara kadar niye çalıştık? Amaç uzlaşma değil mi?'' açıklamasını yaptı. Uslu'yu kızdıran olaylar şöyle gelişti
İş Yasası Tasarısı'nı görüşmek üzere dün olağanüstü toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu, aldığı kararları bir bildiri ile açıkladı. Bildiride, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun, İş Güvencesi Yasası'nın 15 Mart'ta uygulamaya girmesini ertelemeye veya engellemeye yönelik her türlü girişimi üretimden gelen gücü en yaygın ve etkili biçimde kullanarak cevap vereceği kaydedildi. Başkanlar Kurulu'nun, İş Kanunu Tasarısı'nda Türk-İş'in ve diğer işçi konfederasyonlarının onayı olmadan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilen maddelerini reddettiği, bu maddelerin TBMM Genel Kurulu'nda değiştirilmesini istediği belirtilen bildiride, Başkanlar Kurulu'nun, kıdem tazminatı hakkını geriletecek Kıdem Tazminatı Fonu'na kesinlikle karşı olduğu vurgulandı.
DİSK'TEN EYLEM
DİSK de dün boş durmadı. TBMM gündeminde bulunan İş Kanunu Tasarısı'nın işçilerin aleyhine düzenlemeler getirdiği gerekçesiyle eylem yaptı.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, iktidarın çalışanlara karşı savaş ilan ettiğini, barış isteyenleri cezalandırmak istediğini öne sürdü. İş Kanunu Tasarısı'nı ''kölelik yasası'' diye nitelendiren Çelebi, ''Tasarının bu şekliyle yasalaşması halinde en etkin mücadeleyi başlatacağız. Bugün ilk uyarı eylemimizi yapıyoruz'' diye konuştu.
Tasarının kıdem tazminatı ve esnek çalışma gibi birçok maddesinde işçilere dayatmalar getirdiğini söyleyen Çelebi, tasarının mevcut haliyle yasalaşmaması için Türk-İş ve Hak-İş başta, konfederasyonları birlikte mücadele etmeye çağırdı.
Türkbank'ta tenkisata karşı eylem
İş Güvencesi Yasası, Türkbank'ı da karıştırdı. 15 Mart'ta yürürlüğe girecek olan yasadan önce Türkbank'ta çalışan 807 kişinin işine son verileceğini öğrenen bankada örgütlü olan Bank-Si Sen ve çalışanlar Mecidiyeköy'deki genel müdürlük binası önünde eylem yaptı. Banka yönetim kurulunun tenkisat amaçlı toplantısını durdurmak isteyen Sendika Başkanı Alptekin Sağlanmak, yöneticilerle kararın geri alınması konusunda masaya oturdu. Bu sırada yaklaşık 700-800 kişi bankanın önünde eylem yaptı.
Sendikadan yapılan açıklamada, çalışan ve emeklileri ile Türkbank'ın 50 bin kişilik bir camiası olduğu belirtilerek, ''Bankamızın kapatılmasına karşın açmış olduğumuz davalar devam ederken, İş Güvenliği Yasası nedeniyle apar topar yetkisi hukuki olarak tartışılan banka yönetim kurulu tarafından Türkbank'ta çalışan 807 kişinin iş akitleri feshedilmektedir. Bu hukuk dışı uygulamayı protesto ediyoruz'' denildi.
Halen bin 800 kişinin çalıştığı Türkbank'ta banka çalışanları ve munzam vakıf ile BDDK arasındaki kapatma davası da devam ediyor. (Sabah)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:33