Gündem
  • 30.11.2004 06:30

İTALYAN MAFYASI İLE TÜRK MAFYASI KARŞILAŞTIRMASI!..

Organize suç örgütü kurmak suçlamasıyla tutuklanan Sedat Peker ve adamlarıyla ilgili açılan davanın iddianamesinde delil olarak 672 telefon konuşması gösterildi.

‘Kelebek’ operasyonuyla yakalanan 70 sanık hakkında 6 ay ile 62 yıl arasında değişen hapis cezaları istenen 68 sayfalık iddianamede, sanıkların kendi aralarında ve ilişki kurdukları insanlarla yaptıkları telefon görüşmeleri yer aldı. Sanıkların örgüt içindeki konumları da telefon konuşmaları sonucu tespit edildi. Peker, faaliyetlerini gizlilik içinde yürütmek için bazı sanıklara 37 özel cep telefonu ile dizüstü bilgisayar dağıttı. Operasyondan hemen önce toplanan bu özel telefonlar için iddianamede ‘Bu durum, sanıklar arasında iletişime verilen önem ve gizliliği göstermesi bakımından dikkat çekicidir.’ denildi.

İddianamede İtalyan mafyası ile Türk mafyası da kıyaslandı. Türkiye’de hiçbir örgüt ya da organizasyonda İtalyan mafyasında olduğu gibi ‘gizli işbirliği’ ve ‘intikam yemini’nin bulunmadığı vurgulandı. İddianamede İtalyan mafyasının önemli bir özelliği olan ‘intikam yemini’ şöyle açıklandı:


‘İtalya’da ‘omerta’, ABD’de ‘costa nostra’ şeklinde ifade edilen intikam yemini, örgüt üyelerinin birbirlerine gizli ve çok sıkı bir şekilda bağlı bulunmaları gerektiğini, çok zor şartlar altında kalsalar dahi örgütleri, faaliyetleri ve örgüt üyeleri hakkında hiç kimseye bilgi vermeyeceklerini, aksi takdirde ölüm cezası ile cezalandırılacaklarını peşinen kabul ettiklerini ifade eden bir yemin ve kuraldır ki, Türkiye’de bu tür bir gizli işbirliği ve yemin durumuna sahip tespit edilebilen hiçbir örgüt ya da organizasyon bulunmamaktadır.’ 

Hürriyet Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER