Ekonomi
  • 7.2.2007 11:57

İTHALAT DA İHRACAAT DA DÜŞTÜ

ANKARA (- Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK), Aralık ayında bir önceki aya göre ihracat miktar endeksi yüzde 3,9 ithalat miktar endeksinin yüzde ise 12,5 oranında azaldığını açıkladı.


Türkiye İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre Aralık ayında bir önceki aya göre ihracat miktar endeksi yüzde 3,9 ve ithalat miktar endeksi yüzde 12,5 oranında azalış gösterdi.


Aralık ayında ihracat miktar endeksinde ana sektörler itibariyle madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 19,3 oranında artış, tarım ve ormancılıkta yüzde 18,7, balıkçılıkta yüzde 25,5 ve imalat sanayiinde yüzde 3,3 oranında azalış görüldü.


Açıklamada ayrıca, İlgili ayda ithalat miktar endeksleri ise tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 16,9 oranında artarken, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 13,3 ve imalat sanayii sektöründe yüzde 12,8 oranında azaldığı belirtildi.


Açıklamada ayrıca, 2006 Ekim-Aralık döneminde bir önceki döneme göre ihracat miktar endeksi yüzde 13,7 ve ithalat miktar endeksi yüzde 1,8 oranında artmıştır. 2006 yılında bir önceki yıla göre ihracat miktar endeksi yüzde 8,2 ve ithalat miktar endeksi yüzde 6,1 oranında artmıştır" bilgisi verildi.


BİRİM DEĞER ENDEKSLERİ ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, Aralık ayında bir önceki aya göre ihracat ve ithalat birim değer endeksleri sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 3,6 oranında arttı.


Açıklamada "İlgili ayda bir önceki aya göre ihracat birim değer endeksleri, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 0,6 azalırken, balıkçılık sektöründe yüzde 24,1, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2,7 ve imalat sanayii sektöründe yüzde 3,6 oranında arttığı belirtildi.
İthalat birim değer endeksleri bir önceki aya göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 1,2, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 3,1 ve imalat sanayii sektöründe yüzde 3,9 oranında artış gösterdiği belirtiliyor.


Açıklamada ayrıca, "Aralık ayında bir önceki aya göre ihracat birim değer endeksleri, lokomotif sektör olarak adlandırabileceğimiz tekstil ürünlerinde yüzde 5,2 ve giyim eşyası sektöründe ise yüzde 11,1 oranında artmıştır" deniliyor.


2006 Ekim-Aralık döneminde bir önceki döneme göre ihracat birim değer endeksi yüzde 0,1 oranında artarken, ithalat birim değer endeksi yüzde 0,5 oranında azaldı. 2006 yılında bir önceki yıla göre ihracat birim değer endeksi yüzde 3,7 ve ithalat birim değer endeksinin de yüzde 8,8 oranında arttığı görülüyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:17

İLGİLİ HABERLER