Gündem
  • 3.2.2023 13:39

İYİ Parti'den Kılıçdaroğlu'na şok.. Adaylığını oldubittiye getirmeyeceğiz

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, ortak adayın açıklanması beklenen 13 Şubat'taki toplantı öncesinde dikkati çeken açıklamalarda bulundu.

Ekonomi gazetesinin sorularını yanıtlayan Özlale, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Adayımızı 13 Şubat'ta açıklayacak" sözlerinden İYİ Parti'nin haberi olmadığını ve televizyondan öğrendiklerini söyledi.

Altılı masanın adayı olarak başından beri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ı desteklediklerinin altını çizen Özlale, "Biz kazanacak kişinin aday gösterilmesini istiyoruz" dedi.

Adaylık konusunda uzlaşma sağlanmazsa masanın dağılabileceği yönündeki kanaati de değerlendiren Özlale, "Altılı masayı her zaman sahiplendik, masa bizim için çok önemli, bizim seçmenimizin yüzde 85’i masada olmamızı istiyor. Yüzde 90’a yakını da masayı hiçbir şekilde terk etmememizi istiyor" diye konuştu. CHP'nin adaylık konusundaki tutumunu eleştiren Özlale, Bülent Kuşoğlu'nun "Kemal Bey'in adaylığı olmazsa masa dağılır" sözlerini hatırlatarak, "Bize sadece 12 günde ‘Ortada zaten bir aday var’ diye zaman dayatması getiriyorlarsa, Bülent Kuşoğlu açıklamalarıyla sürece baktığınız zaman, yaklaşımın bizim kabul etmediğimiz yaklaşım olduğu söyleyebiliriz. Bu, Kemal Bey’in adaylığını kabul edip etmemekten farklı bir şey. Ben yaklaşımdan bahsediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"OLDUBİTTİ DOĞRU DEĞİL"

Masanın ortak adayı belirleyememesine dönük eleştiriler ve Kılıçdaroğlu'nun 13 Şubat'ta adayı açıklayacakları yönündeki ifadeleri sorulan Özlale şu cevabı verdi:

"Bizim Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi meselesinde, bunun 13 Şubat’ta belirleneceğine dair bilgimiz yok. Bunu Kemal Bey’in TV açıklamasından öğrendik. Bu konuda resmi olarak gelmiş bilgi yok. 12 gün içinde adayın nasıl belirleneceği, halkın iradesi dikkate alınarak, uzlaşı içinde nasıl belirleneceğine dair, nasıl yol izlenecek, o konuda şu anda çok somut bir şey yok.

Altılı masanın üç temel hedefi vardı; birincisi seçim güvenliğinin sağlanması, ikincisi güçlendirilmiş parlamenter sisteme nasıl geçileceğini konuşmak, temel ilkelerini belirlemek, üçüncüsü Cumhurbaşkanı adayını belirlemek. Yani belirlediğimiz ilkeler çerçevesinde sisteme nasıl geçileceğine dair adayı tespit etmekti.

Şimdi bunların ilk ikisi bitti. Üçüncüsünü şu anda 2 Şubat’tayız (dün) ilk ikisi için 1 yıl çalışıldı, mutabakat metni için 4 ay aralıksız çalışıldı, son aşamada aday belirlenmesi var. Bunun 12 güne, olup, bitti halinde sıkıştırılmasının çok doğru olmayacağını düşünüyorum."

Güncellenme Tarihi : 3.2.2023 13:43

İLGİLİ HABERLER