Gündem
  • 7.1.2014 16:22

İzmir’de operasyonu yapanlar görevden alındı

İzmir'de bu sabah Liman İşletmesine yönelik operasyonu gerçekleştiren bir emniyet müdür yardımcısı ile iki şube müdürü görevden alındı.

Operasyonu yapan birimlerin başındaki Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın ve Narkotik Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Behzat Tuzcu öğleden sonra görevlerinden alındı. Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Organize Suçlarla Mücadele, Narkotik Suçlarıyla Mücadele, Mali Suçlarla Mücadele ve Siber Suçlarla Mücadele şubelerinden sorumluydu.

JET ATAMALAR

İzmir’de Liman İşletmesi Operasyonu’nu yapan üç polis şefinin yerine jet atamalar yapıldı. Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik'in yerine Konak İlçe Emniyet Müdürü İsmail Akıntürk vekaleten, Narkotik Şube Müdürü Behzat Tuzcu Basın Protokol Şube Müdürlüğü’ne getirilirken, yerine Basın Protokol Şube Müdürü Okan Özer geldi. Bayraklı İlçe Emniyet Müdür Yardımısı Uğur Yıldız Konak İlçe Emniyet Müdürü oldu. Görevden alınan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın’ın yerine henüz atama yapılmadı. Mehmet Ali Şevik ve Behzat Tuzcu’nun üç yıldır aynı makamda görev yaptığı, Taner Aydın’ın ise iki ay önce İstihbarat Şube Müdür Yardımcılığı’ndan Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne getirildiği öğrenildi.

SORUŞTURMAYI KİM YÜRÜTÜYOR

İzmir Liman İşletmesi'ndeki operasyonun İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki örgütlü suçlar bürosu savcılarından Ali Çelik yürüttü. Ali Çelik, 2011 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi soruşturması ile Karabağlar ve Kuşadası belediyelerine yönelik operasyonları da yönetmişti. O dönemde “Özel yetkili savcı” olarak görev yapan Çelik, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak da çalıştı. Çelik, 2013 kararnamesinde ise Örgütlü Suçlar Bürosu’nda bağlı dört savcıdan biri olarak atanmıştı. İzmir’deki Örgütlü Suçlar Bürosu’ndaki dört savcı Başsavcıvekili Ali Haydar’a bağlı olarak görev yapıyor. Başsavcı Ali Haydar daha önce İstanbul’da Özel Yetkili Savcı göreviyle Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları ile İbrahim Tatlıses’in vurulması olaylarını soruşturmuştu.

Gözaltındaki işadamı M.C.B.’nun başında olduğu soyadını taşıyan holdinge bağlı bir şirket denizcilikle ilgili alanlarda faliyet gösteriyor. Şirket, jeneratör, forklift, motoryat, üretim, satış ve servis hizmetleri veriyor, Çinli bir şirket işbirliğiyle liman ekipmanları da üretiyor. Şirketin özelleştirme girişimi sonuçsuz kalan İzmir Limanı’nın tevzii, yenileme, genişletme, kapasite arttırımı, vinç hizmeti gibi ihalelerini aldığı belirtiliyor. Aynı şirket Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Van Gölü başta olmak azere Türkiye'de çeşitli göllerde taşımacılıkta kullanılan feribot ürettiği de belirtiliyor. Operasyon kapsamında şimdi bu şirket ve işadamının, bürokratlar, memurlarla olan ve teknik takibe takılan ilişkilerinin soruşturulduğu öğrenildi.

37 KİŞİLİK LİSTE

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın 37 kişinin gözaltına alınması talimatı verdiği, ilk günün akşamına kadar 25 gözaltı yapılabildiği de bildirildi. Eski bakan Binali Yıldırım’ın bacanağı C.H.’nin İstanbul’da bulunduğu ve bu ilin Enmiyet Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu’na gözaltına alınması için talimat verildiği de öğrenildi. Ancak mesai saatleri içinde gözaltı gerçekleşmedi.

Öte yandan İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın 2 Ocak tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş ile makamında iki saat görüştüğü de edinilen bilgiler arasında. Ancak bu görüşmenin içeriği konusunda bir açıklama yapılmadı.

NELERLE SUÇLANIYORLAR

Gözaltındaki işadamı M.C.B.’nun başında olduğu soyadını taşıyan holdinge bağlı bir şirket denizcilikle ilgili alanlarda faaliyet gösteriyor. Şirket, jeneratör, forklift, motoryat, üretim, satış ve servis hizmetleri veriyor, Çinli bir şirket işbirliğiyle liman ekipmanları da üretiyor. Şirketin özelleştirme girişimi sonuçsuz kalan İzmir Limanı’nın tevzii, yenileme, genişletme, kapasite artırımı, vinç hizmeti gibi ihalelerini aldığı belirtiliyor. Aynı şirket Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Van Gölü başta olmak üzere Türkiye'de çeşitli göllerde taşımacılıkta kullanılan feribot ürettiği de belirtiliyor. Operasyon kapsamında şimdi bu şirket ve işadamının, bürokratlar, memurlarla olan ve teknik takibe takılan ilişkilerinin soruşturulduğu öğrenildi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:41

İLGİLİ HABERLER