KAYNAK : Haber Vitrini
Kürtçe yayın ve öğrenim olanağı tanıyan yasal düzenlemeler sonrasında önce Milli Eğitim Bakanlığı Kürtçe kursları kapsayan bir yönetmelik hazırladı. Arkasından RTÜK bir dizi çalışma başlattı. TRT, Kürtçe yayın taslakları hazırlamaya başladı. Ama bu kurumların ortak bir sorunu ortaya çıktı: Kürtçe ve başka mahalli dil ve lehçeleri bilen eleman... Bu personel nasıl bulunacaktı? Kürtçe öğretecek öğretmen, Kürtçe haber ve program sunacak spiker, dershaneleri denetleyecek müfettiş, haberleri çevirecek çevirmen nereden ve nasıl sağlanacaktı?
Bunun üzerine, "Acaba üniversitelerde, dışişlerinde veya bürokraside Kürtçe ve diğer mahalli dilleri öğretecek birim var mı" sorusu gündeme geldi. Üniversitelerde ve Dışişlerinde böyle bir birim bulunamadı.
Mahalli Diller Okulu
Kamu kurumları arayışlarını sürdürürken, TSK’nın jandarma bünyesinde 11 yıldır hizmet veren bir "Mahalli Diller Okulu" bulunduğu anlaşıldı. Bu okulda vatandaşla birebir çalışan personele Kürtçe dahil mahalli dil ve lehçeleri öğreten kurslar verildiği, bu okulun öğretim kadrosuyla mezunlarından Milli Eğitim Bakanlığı, RTÜK ve TRT gibi kurumların da yararlanabileceği düşüncesi gündeme geldi. Bu okulda mühendis, hakim, savcı, doktor olan askeri personel 11 yıldır kürtçe ve diğer mahalli dilleri öğreniyordu.
(Miliyet)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:05